Controversiële Comedian Bill Hicks

Bill Hicks: de droge feiten

Op 16 december 1961 wordt William Melvin Hicks geboren in Valdosta, in de Amerikaanse staat Georgia. Op zijn dertiende staat hij al op de planken als grappenmaker bij zogenoemde open mic-avonden. Dit zijn gelegenheden waarbij het eenieder vrijstaat de bühne te betreden en te proberen het publiek voor zich te winnen. Ondanks de harde en controversiële grappen die Hicks maakte over onder andere religie, de Golfoorlog, drugs, katholieken, Jezus en New Kids on the Block, heeft hij in de 32 jaar dat hij leefde (verstokt roker Hicks stierf in 1994 aan alvleesklierkanker) een grote schare fans opgebouwd en is hij een voorbeeld voor veel van zijn collega's. Ondanks het gevloek, gerook en getier was Hicks iemand die een betere wereld wilde. Theo Maassens omschrijving van Hicks is dan ook zeker een treffende. Hij noemde hem ooit een schaap in wolfskleren.

David Lettermans censuur

Dat Hicks niet altijd begrepen werd, zelfs als bedreigend werd gezien en velen tegen zich in het harnas joeg, blijkt bij het verhaal omtrent zijn beoogde twaalfde optreden bij talkshowkoning David Letterman. Het was de planning dat hij op 1 oktober 1993 (ongeveer een half jaar voor zijn overlijden op 26 februari 1994) voor de twaalfde keer zijn opwachting bij Letterman zou maken, maar zijn act werd volledig uit de uitzending gehaald zonder een duidelijke opgaaf van redenen. Hicks vermoedde dat de sponsors van Pro-Life (een groep mensen die tegen abortus is) enkele van zijn anti-Pro-Life-grappen niet konden waarderen en druk hebben uitgeoefend op de producenten om Hicks' optreden te schrappen. Op 30 januari 2009 had Letterman de moeder van Hicks, Mary Hicks, als gast. Hij bood haar zijn excuses aan voor het niet uitzenden van Hicks' optreden en liet alsnog - dus met een vertraging van zo'n zestien jaar! - het hele optreden van Hicks zien.

Enkele fameuze uitspraken

Tijdens een van zijn meest felle momenten staat Hicks schreeuwend, springend en tierend zijn afkeer van middelmatige, banale bands als New Kids on the Block te uiten. Als hij uitgeschreeuwd is en het publiek van de weeromstuit niet weet of ze moeten lachen, klappen of zwijgen, schraapt Hicks zijn keel en zegt "I am available for children's parties by the way."

Hicks vond religie raar. Om dit punt te illustreren legde hij zijn publiek de vraag voor "do you think if Jesus comes back, he wants to see a fucking cross?"

Tegen een volgens Hicks dronken vrouw die tijdens een optreden door hem heen zat te zeuren en zei dat hij slecht was, viel hij uit met de woorden "I want you to find a fucking soul!"

Maar hoe grof Hicks ook kon zijn, hij was eigenlijk een predikant voor een betere wereld. Een andere bekende quote van Hicks is dan ook een stuk liever en vertelt ons dat het leven een achtbaan is met ups en downs. We hoeven ons geen zorgen te maken, nooit, omdat het allemaal maar een achtbaanritje is dat we op elk gewenst moment ten goede kunnen veranderen. Het is een keus. De keuze tussen liefde en angst. Als we kiezen voor angst kiezen we ervoor geweren aan te schaffen, grote sloten op ons huis te plaatsen en onszelf af te zonderen van de medemens. Als we daarentegen kiezen voor liefde zien we de mensheid als één. Wat we kunnen doen om de achtbaanrit te verbeteren is heel simpel: Neem al het geld dat wordt besteed aan wapens, legers en politie en geef dat uit aan het kleden, voeden en opleiden van de armen van de wereld. Dat kan met dat geld zonder ook maar één mens over te slaan en daarna kunnen we, gezamenlijk en voor eeuwig in vrede, het heelal verkennen.