Darmkanker

Inleiding darmkanker

Darmkanker is een algemene benaming voor tumoren die voorkomen in de dikke darm en de endeldarm. Op dit moment is darmkanker de tweede meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Je hebt dikke darmkanker en endeldarmkanker. Dikke darmkanker met een mooi woord ook aangeduid als coloncarcinoom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Endeldarmkanker met een mooi woord ook aangeduid als rectumcarcinoom komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.

Oorzaken darmkanker

Onder de leeftijd van 40 jaar komt darmkanker niet zo veel voor. Darmkanker komt het meest voor na het 60ste jaar. In de welvaartslanden komt darmkanker vaker voor dan in minder welvarende landen. Dit komt waarschijnlijk doordat in de welvaartslanden meer (rood) vlees en dierlijke vetten en weinig vezels wordt gegeten. In de landen waar men veel groente, fruit en granen eet daarentegen komt darmkanker weinig voor. Na gedegen onderzoek kun je stellen dat er een aantal risicofactoren zijn die de kans op darmkanker vergroten. Dit zijn:

  • misbruik van alcohol
  • te vet eten
  • te weinig vezels eten
  • weinig tot geen lichaamsbeweging
  • darmziekten (langdurig) zoals Crohn en Colitis Ulcerosa
  • indien het in de familie zit

Indien het dus erfelijk is bepaald of indien je een darmziekte hebt, zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa, is het verstandig om periodiek een darmonderzoek te laten doen. Deze vorm van kanker kan namelijk in een vroeg stadium door middel van dat darmonderzoek worden opgespoord en worden behandeld.

Op 18 oktober 2011 werd bekend gemaakt dat er een bacterie is gevonden die verband houdt met darmkanker. Deze bacterie is de zogenaamde fusobacterie. Op dit moment is nog niet bekend of deze bacterie het gevolg is van darmkanker of de oorzaak is van darmkanker. Nader onderzoek moet hiernaar nog verricht worden.

Symptomen darmkanker

Afhankelijk van de plek waar de tumor in de darm zit zijn er een aantal symptomen. Deze symptomen zijn:

  • bloed in de ontlasting
  • slijm in de ontlasting
  • buikpijn
  • gebrek aan eetlust
  • verandering in het ontlastingspatroon als je boven de 55 jaar bent
  • vermoeidheid

Nu is het natuurlijk zo dat de bovengenoemde symptomen ook op iets anders dan darmkanker kunnen wijzen. Bij bloed in de ontlasting is het wel raadzaam om meteen een afspraak met de huisarts te maken. Deze kan vervolgens nader onderzoek doen of u, indien nodig, doorverwijzen naar een specialist. Heeft u één van de andere symptomen die langer dan veertien dagen aanhouden dan is het ook raadzaam om uw huisarts te bezoeken.

Diagnose stellen van darmkanker

Je hebt last van bovenstaande symptomen en je maakt een afspraak bij de huisarts. Deze huisarts zal vervolgens op de buik voelen om te kijken of er ergens een zwelling zit. Vervolgens kan hij (laten) controleren of er bloed in je ontlasting zit. Zijn er sporen van bloed in je ontlasting dan is het noodzakelijk om uit te sluiten dat dit niet van aambeien komt. Vervolgens kan er in het ziekenhuis een aantal onderzoeken worden gedaan. Het is mogelijk om een röntgenfoto van de dikke darm te maken. Er kan een onderzoek plaatsvinden van het rectum en het is mogelijk om de gehele dikke darm te bekijken door middel van een darmonderzoek en bij dat darmonderzoek zo nodig (verdacht) weefsel weg te nemen en op kweek te zetten. Voor meerdere informatie over de onderzoeken kunt u de artikelen raadplegen Wat gebeurt er bij een coloscopie en Wat gebeurt er bij een sigmoidscopie

Deze vorm van kanker is goed te behandelen, met name wanneer de kanker in een heel vroeg stadium wordt opgemerkt. Vrijwel altijd ontstaat de tumor in de dikke darm uit een poliep. Bij mensen boven een bepaalde leeftijd komen poliepen in de darm vaker voor. De meeste van deze poliepen zullen goedaardig zijn. Sommige van deze poliepen kunnen echter ook kwaadaardig worden. Daarom is het van het grootste belang poliepen in de dikke darm op te sporen en te verwijderen zodat deze poliepen niet de kans krijgen om kwaadaardig te worden. Zeker in het geval dat darmkanker in de familie voorkomt en bij een chronische darmziekte (zoals Colitis Ulcerosa en de ziekte van Crohn), is het van belang regelmatig uw darmen te laten onderzoeken.

Behandelplan voor darmkanker

Indien de diagnose darmkanker eenmaal gesteld is, is het noodzakelijk om te bekijken of deze is uitgezaaid buiten de darmwand. Vervolgens zal er onderzocht worden hoe groot de tumor of tumoren zijn, hoeveel tumoren er zijn en in welk stadium de darmkanker zich bevindt. Hierna wordt een behandelplan opgesteld. Er zijn een aantal mogelijkheden afhankelijk van het stadium van de darmkanker. De tumoren kunnen via een operatie worden verwijderd. U kunt chemotherapie krijgen met middelen die de kanker afremmen. Het is mogelijk om radiotherapie te krijgen. Dit laatste gebeurt veelal bij endeldarmkanker. Dit zijn allemaal mogelijkheden van behandelingen die kunnen worden gebruikt als de kanker niet is uitgezaaid naar andere organen binnen het lichaam.

Wanneer de darmkanker wel is uitgezaaid naar organen buiten de darm, dan is het uiteraard moeilijker om de kanker te bestrijden en onder controle te krijgen en houden. Uw arts zal u vervolgens informeren over de mogelijkheden.

Screening darmkanker

Zoals boven gesteld is darmkanker een goed te behandelen ziekte indien deze in een vroeg stadium ontdekt wordt. Omdat darmkanker bijna altijd begint door poliepen moeten deze poliepen op tijd worden verwijderd. Daarom is het dus van belang dat er een screening plaatsvindt vanaf een bepaalde leeftijd. In bepaalde landen in de wereld zoals De Verenigde Staten en Canada vinden deze screenings via Bevolkingsonderzoek al plaats. Vanaf dit jaar (januari 2014) zal ook in Nederland screening naar darmkanker plaats gaan vinden. Indien men zich in de leeftijdscategorie bevindt tussen de 55 en 75 jaar krijgt men elke twee jaar een oproep om mee te doen. Deze screening bestaat uit het inleveren van ontlasting, welke ontlasting in een laboratorium zal worden nagekeken naar sporen van bloed.

Links