De Ecologische Moestuin

Wat gebeurt er eigenlijk met je eten ?

Een moestuin wordt al heel lang gebruikt door mensen om zichzelf van voeding te voorzien. In de loop der jaren worden er in de commerciele landbouw steeds meer gifstoffen gebruikt. Hoewel de eisen aan deze gifstoffen wel steeds strenger zijn geworden, krijgen we dagelijks nog een behoorlijke hoeveelheid gif binnen. Ook sta je er soms versteld van wat er allemaal met je eten gebeurd, zonder dat je er weet van hebt. Zo wordt de voorgesneden gewassen sla in de winkel gewassen in chloor. Dit omdat er dan veel bacterieen dood gaan en de sla langer vers en goed blijft. Het wordt wel nagewassen met water, maar het blijft de vraag of je wel in chloor gewassen sla wilt eten. Dit is dan nog maar een voorbeeld, er zijn er velen. Helaas zijn er zelfs nog wel voorbeelden die nog wel erger zijn.

Moestuin om uit te eten

Voor veel mensen is dat een reden om zelf een moestuin te beginnen. Dit zal dan wel een ecologische gifvrije moestuin moeten worden. Het is dan de vraag hoe voorkom je op de beste manier ziektes in je gewassen. Wanneer je een ziekte krijgt in bijvoorbeeld je aardappelen, dan kan het zijn dat de totale oogst mislukt. Al je werk is dan als snel voor niets geweest.

Het voorkomen van ongedierte en ziektes is dus eigenlijk al het eerste waar je oplossingen voor moet hebben om een ecologische moestuin goed te kunnen beheren. Om dit te voorkomen moeten we kijken hoe we de gewassen zo gezond mogelijk houden. Net als bij mensen worden gezonde gewassen minder snel ziek. Dit neemt overigens niet weg, dat er rupsen komen kijken, want die lusten juist de gezonde gewassen graag. Ziektes voorkomen kan nooit helemaal. Net zoals gezonde mensen ook ziek kunnen worden, kan dat bij gewassen ook. Er zijn echter we 2 methodes die veel ziektes kunnen voorkomen. Waarbij zeker voorkomen kan worden dat je gehele moestuin en wat erin staat ziek wordt. Deze 2 methodes zijn de Wisselteelt en de Combinatieteelt. Deze moeten niet afzonderlijk van elkaar gebruikt worden, maar bij elkaar.

Wisselteelt in de moestuin

De wisselteelt is om te voorkomen dat het voorkomt dat de grond volledig uitput raakt. Elk gewas haalt bepaalde voedingstoffen uit de grond en laat weer andere stoffen erin achter. Op het moment dat we elk jaar dezelfde gewassen op dezelfde plaat zouden plaatsen dan komt dit gewas voeding tekort. Dat is op zich nog niet zo erg omdat dit toe te voegen valt. Het is alleen ook zo dat het gewas zichzelf eigenlijk een beetje vergiftigd. Dit omdat de afvalstoffen van dat gewas zich ophopen.

Combinatieteelt in de moestuin

Combinatieteelt is ervoor dat sommige gewassen voorkomen dat een buurgewas ziek wordt. Het meest bekende voorbeeld is de wortel naast de ui. De uien houden vervelende wormpjes bij de wortelen weg. De wortelen verjagen de uienvlieg bij de uien. Het is dus zeker een win win situatie voor beide gewassen. Ook kunnen bijvoorbeeld de peulvruchten goed naast snelgroeiende gewassen staan zoals de courgettes. De peulvruchten hebben stikstof als afval. Stikstof is juist voor veel gewassen voeding. Juist snelgroeiende gewassen hebben veel stikstof nodig voor de groei. Zo kan het ene gewas de andere helpen.

Meer weten over het aanleggen van een moestuin. Kijk dan eens op ecologische moestuin