De Edelpapegaai

Inleiding

De Edelpapegaai is één van de soorten die ook zeer goed kunnen leren praten. Echte imitators zijn het echter niet en ze zullen de Grijze Roodstaart dan ook net niet evenaren. Qua grootte zijn ze ongeveer gelijk aan de Grijze Roodstaart en over het algemeen zijn dit hele rustige papegaaien.

In het algemeen

De Edelpapegaai heeft een heel rustig karakter en hecht zich over het algemeen ook niet aan 1 persoon. Mits correct opgevoed is hij/zij lief voor het hele gezin en zal tevens tegen vreemden over het algemeen heel lief zijn. De Edelpapegaai is 1 van de weinige papegaaien waarbij je een duidelijk verschil kunt zien tussen het mannetje en het vrouwtje. Dit verschil is zelfs zo duidelijk dat men heel lang heeft gedacht dat het 2 verschillende soorten waren. Een DNA onderzoek is hier ook heel duidelijk niet nodig, want zelfs een leek kan deze van elkaar onderscheiden.

Het mannetje

Het mannetje is overwegend helder smaragd groen van kleur en de onderkanten van de vleugels en de zijkanten zijn rood. De randen van zijn vleugels zijn blauw en op de staart vind men ook blauw en wat geel. De snavel heeft meerdere kleuren. De bovensnavel is oranje met geel terwijl de ondersnavel zwart is. Al met al een schitterende vogel om te zien.

Het vrouwtje

Het vrouwtje, ook wel de pop genoemd, is overwegend helder rood. Haar borst en haar buik zijn blauw en aan het einde van haar staart is het knalrood. Aan de bovenzijde zijn haar vleugels iets donkerder rood en haar snavel is zwart.

Over het algemeen is het vrouwtje wat dominanter dan het mannetje, maar ook de vrouwtjes kunnen hele lieve en aanhankelijke vogels zijn/worden.

Karakter

De edelpapegaai is niet echt een knuffelaar, hij zit liever gewoon bij je op schoot of kijkt met je mee terwijl je met je dagelijkse dingen bezig bent. Een goed gesocialiseerde edel zal bijna nooit bijten, wellicht in de eerste opvoed periode, maar daarna zal het zelden voorkomen. De edel is vrij relaxed en denkt veelal ook na over zijn bewegingen. Vaak lijkt het er ook op, dat hij zich bewust is van zijn schoonheid en verwacht dat wij die dan ook even komen bewonderen. Ze kunnen een behoorlijke schreeuw laten horen, wat ze eigenlijk alleen in angstsituaties zullen doen. Doorgaans is een edelpapegaai geen schreeuwer. Ook met slopen valt het erg mee, maar zoals elke papegaai heeft ook deze een aantal takken en dergelijke nodig waar hij zich naar hartelust op kan uitleven. Dit is uiteraard ook goed voor de conditie van de snavel.

Als groot voordeel heeft de edelpapegaai dat hij weinig tot geen stof produceert. Zodra de meeste papegaaien hun vleugels wapperen, vliegt het vleugelstof in het rond, terwijl de edel daar eigenlijk nauwelijks last van heeft. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor stof. Hij is zeer goed handtam te maken, zelfs al op een wat oudere leeftijd. Natuurlijk gaat de voorkeur vaak uit naar een jonge papegaai, maar ook eentje op leeftijd is vaak nog tam te krijgen en kan men zelfs nog een heleboel aanleren. (afleren is vaak wat lastiger)

Huisvesting

Zoals bij elke papegaai is het ook bij de edelpapegaai van belang dat hij voldoende beweegruimte heeft. Zorg dus voor een ruime kooi, waar hij zich vrij in kan bewegen en naar hartelust kan klimmen en kan doen. Een lekkere klimboom op op te zitten en te spelen zijn ook een must. Veel mensen nemen ze ook lekker mee naar buiten, nadat ze zijn gekortwiekt (zodat ze alleen kunnen fladderen en niet echt vliegen) of aan een tuigje.

Pas, zoals bij elke papegaai, op uw meubels. Ook al zijn het geen echte slopers, ze kunnen aardig wat sporen achterlaten als ze vrij in de woning rondvladderen. Blijf er zelf altijd bij als uw vogel los is.