De Eetbare tuin:Bleekselderij

Het kweken van Bleekselderij (Apium graveolens var. dulce)

Bleekselderij (Apium graveolens var. dulce)

Bij het kweken van Bleekselderij gaat het met name om de stelen voor consumptie gebruik, om deze te krijgen zoals ze in de winkel liggen, moeten de stelen worden gebleekt. Net zoals andijvie en prei, bleekt bleekselderij in het donker. Ook zijn er zelf blekende rassen te koop, deze hoeven dan niet kunstmatig te worden gebleekt

Zaaien van de Bleekselderij

Het makkelijkste is om de bleekselderij in een bakje te zaaien en binnen laten ontkiemen. De bleekselderij moet dun worden gezaaid en het zaad moet niet bedekt worden. Dan goed vochtig houden. De kiemduur voor de bleekselderij is twee tot drie weken. Het zaaien mag eind maart of begin april.

Verpotten, uitplanten of verspenen van de Bleekselderij

Bleekselderij klaar voor gebruik

Het zaad mag verspeent worden wanneer er 2 blaadjes aan het plantje komen. Ze kunnen dan in een grotere bak, verder uit elkaar of in aparte bakjes met potgrond. Ze moeten dan geleidelijk worden afgehard, zodat ze klaar worden voor het buiten uitplanten. De tijd voor het afharden is eind mei of begin juni. Het uitplanten als ze weer groter zijn, kan op een afstand van 20 cm van elkaar.

Standplaats voor de Bleekselderij

Bleekselderij mag op een warme plaats komen te staan op een plekje in de zon. De grond mag humusrijk zijn en goed water doorlatend.

Groei en verzorging van de Bleekselderij

Een ouderwetse manier van het bleken van de bleekselderij is om ze al vanaf het buiten planten in een geul te planten. Hiervoor moet er een geul gegraven worden van 40 cm breed en 30 cm diep. Hierin moeten dan de planten worden uitgeplant. Dat wil dus zeggen, dat de plant gaten hier nog af moeten. De geul blijft dan open. Als de bleekselderie dan groter is, dan kan er elke keer een beetje grond tegen de stengels aan gegooid worden, waardoor de stelen gaan bleken. Voor de zelf blekende soorten is deze methode niet nodig. Bij deze soorten moet je er wel rekening mee houden dat ze veel minder winterhard zijn.

Bemesting voor de Bleekselderij

Bleekselderij houdt ervan om op goed bemeste grond te groeien. Goed verteerde compost of goed verteerde stalmest is dus zeer gewenst.

Oogst van de Bleekselderij

Vanaf half september tot half november kunnen de stelen worden geoogst. Mede doordat de stengels in de grond zitten, kan er een paar graden vorst worden verdragen. Als de greppel wordt afdekt met stro, kan dit nog een langere tijd worden opgerekt.

Combinatieteelt geschikt voor de Bleekselderij

Groenten en fruit die goed in de omgeving van de bleekselderij kunnen staan zijn o.a.

  • Erwten, bonen en peulen
  • Andijvie
  • Komkommer en augurken,
  • kolen en prei
  • sla, spinazie
  • tomaat,
  • ui
  • Anijs en wijnruit

Lees ook:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde