De Eetbare tuinMeloen

Het Kweken van Meloenen ( Cucurbita melo )

Achter de naam melo komen de varieteitsnamen, deze geeft dan aan, welk soort meloen het is. De Meloen is voor velen van ons een geliefde vrucht. En zeker de moeite waard om te gaan Kweken. Bij het Kweken van de Meloen zoals hieronder beschreven. Gaan we uit van het Kweken in de volle grond. Het kweken van de meloen in ons klimaat is wel een echte uitdaging.

Zaaien van de Meloen

Meloen een heerlijke zoete vrucht

Al vanaf februari kunnen binnen de eerste zaden in de grond worden gestopt. De meloen heeft een lang seizoen nodig. Dus vroeg beginnen is wel aan te raden. Het zaaien kan nog tot eind maart begin april. Dit kan binnen op de vensterbank of in een verwarmde kas. De kiemtemperatuur ligt tussen de 22 en 25º C. Dus de tijd dat de verwarmingen nog aan zijn. En de zon al wel door de vensterbank naar binnen schijnt. Zijn de ideale kiemomstandigheden. Na het zaaien. De zaden afdekken met plastic of een glasplaat. Zaaien kan goed in de potgrond. Maar een mengsel van turfmolm en zand wordt ook zeker gewaardeerd. De kiemduur is ongeveer 8 tot 10 dagen.

Verpotten, uitplanten of verspenen van de Meloenen planten

Wanneer de plantjes een grootte hebben tussen de 6 en 15 cm dan kunnen ze verplant worden. Voor het uitplanten is Juni een goede maand. Het is dan warm genoeg, voor een volle groei van de Meloenen. Als je ze binnen voortrekt, zal het uitplanten eerder moeten gebeuren. Hiervoor zal dan wel nog een keer een uitplanten in potten nodig zijn. Zodat bij koude dagen de Meloen nog naar binnen kan. Als er geen gelegenheid is, om de Meloen af te dekken, dan kan uitplanten buiten niet eerder dan eind mei.

Standplaats van de Meloen

Om de Meloen te kunnen Kweken is er een goede warme standplaats nodig. In de volle zon. Het is goed om gebruik te maken van kleine broeiheuvels om de planten in te zetten.

Bemesting voor de Meloen

De Meloen houdt net als deCourgette van organische bemesting. En doet het dan ook prima in de buurt van de compost hoop. Vroeger was het zelf normaal dat de Kalebassen ( familie van de Meloen) altijd naast de compost hoop werden geplant, zodat ze over de composthoop heen konden groeien.

Groei en verzorging van de Meloenen

Toppen na elk 4e blad, geeft meer zijtakken

De Meloen moet zo veel als het mogelijk is dus warm blijven. Wil je veel bloemen krijgen, dus veel kans op vruchten. Dan moet na elk 4e blad, de plant worden getopt. De top eraf gehaald. De plant zal dan meer vertakken en daardoor meer bloemen krijgen. Het water geven, moet op de grond en niet op het blad.

Bestuiving van de Meloen

Bestuiving heeft soms wat hulp nodig

De Meloen moet bestoven worden. In normale omstandigheden doen de insecten dat. Maar bij Meloenen in de kas. Is het verstandig om zelf voor de bestuiving te zorgen. Hiervoor zorg je dat de mannelijke bloem in contact komt met de vrouwelijke. Door ze tegen elkaar aan te houden, of met behulp van een penseeltje.

Oogst van de Meloenen

De Meloenen kunnen alleen rijp worden , indien het seizoen lang genoeg is. Dit is in Nederland niet altijd het geval. Verstandig is daarom om de zaden op tijd binnen voor te trekken. Als het seizoen dan lang genoeg is, dan is de Meloen een dankbare plant. De Meloenen moeten bij wat natter weer, een stukje van de grond afgehaald worden. Dit kan door de Meloenen op stro te leggen.

Lees ook:

Deze pagina is mogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde