De Eetbare tuinPaprika

 

Het Kweken van Paprika (Capsicum annuum)

De naam Capsicum betekent kapselvormig en duidt op de holle vorm van de Paprika. De naam annuum betekent eenjarig en dit geeft de eenjarige levensduur aan van de Paprika plant. De Paprika is van de nachtschade familie net zoals de Tomaat dat is.

Zaaien van de Paprika

Het zaad van de Paprika kan gewoon uit een paprika worden gehaald die je in de winkel hebt gekocht voor je eigen eten. Neem uiteraard soort dat je juist zo lekker vond. Dit zaad moet enige tijd drogen. Daarna kan er eind Januari al binnen worden gezaaid. Het zaaien kan nog wel tot eind maart. Paprika kiemt goed bij een wat hogere temperatuur. Liefste boven de 20ºC

Verpotten, uitplanten of verspenen van de Paprika planten

Als de plantjes tussen de 5 en 10 cm groot zijn en duidelijke blaadjes hebben kunnen de plantjes verpot worden naar een potje met meer ruimte. Pas eind mei, kunnen ze eventueel buiten op een zonnige plek in de volle grond worden geplaatst.

Standplaats van de Paprika

In principe kan je de Paprika binnen kweken: in een kleine onverwarmde kas, of onder glas. Dit omdat de Paprika veel warmte nodig heeft. (en ook nog eens een hekel heeft aan teveel regen op het blad). Bij een warme droge zomer kan de Paprika ook in de volle grond maar hij moet wel veel water erbij krijgen. Bij een natte zomer zal de plant verregenen. Een optie is, om boven de plant, een soort overkapping te maken met plastic folie. Dat van onderen gewoon los is.

Bemesting benodigd voor het kweken van de Paprika

De Paprika's houden van veel voedingsstoffen en dienen dan ook regelmatig bij gemest te worden. Het verplanten naar een grotere pot, geeft nog enige tijd weer nieuwe voedingsstofffen in de nieuwe potgrond. Daarna is organische compost wel noodzakelijk om toe te voegen. Hier bewaren we onder andere altijd het koffiedik, om dit bij de Paprika's, tomaten en de komkommers en de augurken te strooien.

Groei en verzorging van de Paprika

De paprika plant, hoeft niet geleid te worden. Hooguit is ter versteviging van de plant soms een stokje nodig. De plant moet veel water hebben, anders worden de paprika's erg droog. Ook is de plant zelf gevoelig voor uitdroging.

Bestuiving van de Paprika

De Paprika's die binnen staan, hebben wat hulp nodig bij de bestuiving. Hiervoor ga je met een penseeltje langs verschillende bloemetjes. Heb je de mogelijkheid om wat insecten je kas in te lokken, dan zullen zij zeker met dit karwei helpen.

Oogst van de gekweekte Paprika

Vanaf juli kan er al geoogst worden van de Paprika's die binnen in de kas staan. De Paprika's die buiten uitgeplant zijn zullen een maandje later pas de vruchten geven. Indien je groene paprika's wilt moet je deze er af plukken als ze nog groen zijn. De groene zijn eigenlijk nog onrijpe paprika's. Voor de andere kleuren, moet je al rekening houden tijdens het zaaien.

Paprika's kweken is een dankbare hobby. Ze zijn niet moeilijk te kweken. Met water en zon, kom je al een heel eind.

Lees ook van de serie De Eetbare tuin nog meer zelf te Kweken groente:

 

Reacties (2)

Reageer
De konink reageerde 11 jaar geleden
10 Sep 18:19
ik heb thuis ook acht paprika planten staan,binnen. Twee ervan zijn gekochte stekjes bij een tuincentra, z.g.snackpaprika capsicum annuum.Zij zijn ca. 90 cm,en ieder8 tot10 vruchten.Sinds een week vind ik allemaal kleine zwarte korrels van ca.1 mm.groot onder op de grond. Ze plakken niet. Wat zou dit kunnen zijn?
Valkono reageerde 11 jaar geleden
03 May 19:50
Paprika's die binnen gekweekt zijn hoeft men niet te bestuiven daar de plant dit zelf doet .Heb bewijs hier in de kamer staan van 8 planten. Verder is het een makkelijke plant die veel water en mest wil.