De Eetbare tuin:Prei

Het Kweken van Prei (Allium porrum)

Prei die uitgeplant is in de volle grond

Zaaien van de Prei

De prei kan vanaf half januari binnen worden gezaaid. Dat wil zeggen in een kas bij een temp van 13 ºC .Vanaf mei april, kan dit ook buiten op rijen. De prei die je eerst binnen zaait. Noem je de vroege prei of zomerprei. Het zaad kan in rijtjes. De prei hoeft niet al te dicht worden gezaaid. Omdat de opkomst over het algemeen vrij goed is. Bij de rijafstand moet er rekening mee worden gehouden dat de grond erom heen nog opgehoogd kan worden. Laat hiervoor direct voldoende afstand over.

Verpotten, verspenen en uitplanten van de Prei

Verspenen gebeurt alleen bij de vroege Prei. Het verspenen moet als de Preiplanten goed rechtop staan. De Prei kan daarna buiten worden uitgeplant als ze zo dik zijn als een potlood. En de temperatuur buiten niet meer onder 0ºC komt.

Bij de late (winter) Prei is het gebruikelijker om de rijen prei uit te dunnen. Zodat de overgebleven plantjes de ruimte krijgen. Bij het uitdunnen, kunnen de plantjes op een afstand van 1 tot 1.5 cm blijven staan. De grond wel weer even iets aandrukken bij de plantjes die blijven staan.

Na het uitdunnen moeten de planten nog enige tijd doorgroeien. Daarna kun je ervoor kiezen. Om de grond tegen de prei elke keer op te hogen, voor het bleken. Of om ze nog een keer te verplanten in een gat. De planten worden eigenlijk veel te diep geplant. Ook hierdoor worden ze dan gebleekt. Je krijgt dan de mooiste Prei. Omdat elke plant apart de ruimte heeft.

Standplaats voor het kweken van de Prei

Een goede plaats voor Prei om te kunnen groeien is in de zon, op goed waterdoorlatende grond. Zware grond is minder geschikt voor Prei.

Prei ( Allium porrum)

Groei en verzorging van de Prei

De prei komt als lange stengels boven de grond. Deze stengels zullen in het licht dat boven de grond is groen worden. Om de lange bleke stengels te krijgen. Moet er elke keer grond tegen de Prei planten worden aangebracht. De lange stengels zullen daarvan bleken. Dit hoeft niet, als ze in een gat zijn uitgeplant zoals hierboven beschreven.

Bemesten van de Prei

Zoals veel groente soorten. Mag er bij Prei, organische mest en stalmest worden gebruikt. De Prei mag erg ruim bemest worden.

Oogsten van de Prei

De vroege- of zomer prei kan geoogst worden, vanaf juli geoogst worden. De Prei er uit halen met een greep. Het oogsten van de Prei in kuilen zal wat zwaarder zijn. Dan het oogsten van de Prei die door middel van het ophogen van de grond is gebleekt. Deze grond zal wat lichter zijn van structuur en daardoor wat minder zwaar. Deze methode is dan ook zeker aan te raden voor de rug patienten die toch zelf willen kweken.

Combinatieteelt voor de Prei

Prei kan goed staan in de buurt van de Aardappel, De andijvie en witlof. Bij de wortel ( hier houden ze elkaars vliegen tegen) Bij de sla, rapen en bij het kamille kruid.

Minder geschikt om in de buurt te staan is de Knoflook, rode bieten. De peulvruchten of radijsjes

Deze pagina is mmogelijk gemaakt met behulp van Hoveniersbedrijf Heerde