De Gezellige tuin pagina 3

De Gezellige tuinpagina 3

De tuin in de winter

De Eetbare tuin Chinese kool ( Brassica oleracea melissa) Wil je een zeer dankbare groente zelf kweken dan zijn de verschillende kolen echte aanraders. De kolen zijn niet moeilijk te kweken. Als er voldoende mest in de grond zit of een lekker beetje compost. Daarbij nog een heerlijk zonnetje en voldoende water, dan groeit de kool, als kool zullen we maar zeggen. Een groot voordeel van het kweken van kolen, is toch wel dat het een erg handig wintergroente is. De kool zal niet direct het loodje leggen van de eerste vorst, hoewel het dan wel tijd van oogsten wordt. Daarna zijn de kolen op een koele drogen plaats erg lang de winter door te bewaren. Belangrijk voor dit bewaren is dan wel , dat het een vorstvrije ruimte is. De kool is dan ook een favoriete groente in landen, waar de wintervoorraad groente nog altijd zelf aangelegd moet worden. De variatie in soorten kolen is vrij groot. Waarbij de smaakverschillen onderling ook nog eens een keer sterk zijn. Een rode kool, is wat smaak betreft niet te vergelijken met een witte kool. Allemaal hebben ze hun eigen smaakkenmerken. Dit maakt de verschillende kolen zeker een bijzonder groente voor de wintervoorraad. Meer weten over het kweken van kool lees De Eetbare tuin:Kool

De winter is meestal niet de tijd dat we aan de tuin denken. Toch zijn er werkzaamheden die beter in deze tijd gedaan kunnen worden, dan in het voorjaar.

Het gaat dan om snoei werkzaamheden en kap- en zaag werkzaamheden. De voordelen zijn, dat er in deze tijd van het jaar, zeker met deze vorst, bijna geen schimmelsporen en bacterieen in de lucht zitten. Dit geeft dat de kans op ziektes na de snoei geminimaliseerd worden.

Bij de kap werkzaamheden, geld hetzelfde. Maar hier geld ook, dat de vorm van de boom het beste zichtbaar is in de winter, waardoor het model het makkelijkste te behouden is. Ook geeft een boom zonder blad, veel minder afval bij grote snoei werkzaamheden of kappen.

In het voorjaar beginnen er weer bloesem knoppen aan bomen en struiken te komen, die in die tijd makkelijk beschadigd kunnen worden bij de tuin werkzaamheden. Dit risico is er in de winter niet.

In de winter wanneer de grond bevroren is, is het makkelijker om bij verschillende plekken te komen, die in andere jaargetijden moeilijker te bereiken is. Zeker bij het gebruik van een hoogwerker, heeft een bevroren grond, soms veel voordelen.

Uw hovenier heeft het ook in deze periode minder druk, waardoor er snel wat geregeld kan worden. Ook kunnen er in de winterperiode vaak wel enige kortingen worden verstrekt.

Het aankaarten van werkzaamheden pas in het voorjaar kan een behoorlijke vertraging opleveren. De meeste hoveniers zijn dan enorm druk. De winter heeft dus best nog wel voordelen zowel voor de tuin als voor de geldstroom.

[[Afbeelding:Broodboom.jpg|400px|left|thumb| De Broodboom, soms nog beter bekend als de Aucuba, naar de botanische naam Aucuba japonica, is een zeer geschikte winterheester. De heester heeft mooi stevig groenblijvend blad. Heb je een Aucuba in de tuin staan, dan ben je ook eigenlijk verzekerd voor opvulling van de bloemenvaas van groen, het hele jaar door. De struik is namelijk heel geschikt om op de vaas, tussen de bloemen te zetten. De bessen, blijven in het begin van de winter nog even hangen, wat nog een stukje winter opfleurt. Van de Aucuba japonica is ook en bonte versie de Aucuba japonica 'variegata' Deze heeft gezellig bont gekleurd blad, en geeft een ongezellige wintertuin een gezellige sfeer.