De LPF Ferry Hoogendijk de eminence grise

Inleiding

Algemeen

In 2002 tijdens de “frisse” LPF wind was Ferry met zijn grijze haren regelmatig in beeld, maar achter de schermen was hij nog veel belangrijker. Hij nam geen blad voor de mond, net zoals de vermoorde LPF oprichter dat deed. De tweede vergelijking met Pim is dat hem dat niet in dank werd afgenomen.

Stappen

Ferry Hoogendijk

Op 23 november 1933 wordt Ferdinand Alexander Hoogendijk geboren in Gouda, roepnaam Ferry.

Tijdens zijn studietijd aan de HBS wordt hij hoofdredacteur van de schoolkrant en is hij al actief in de politiek. Bij de Jongerenorganisatie “Vrijheid en Democratie”, afdeling Gouda wordt hij voorzitter en in een later stadium zelfs lid van het hoofdbestuur van deze JOVD.

Hoogendijk studeerde tot 1962 politicologie aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam. Ruim 9 jaar later (12 maart 1971) promoveert hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Vanaf dat moment is hij doctor in de politieke wetenschapper. De titel van zijn proefschrift is “Partijpropaganda in Nederland”, en hij promoveerde op de verkiezingscampagne van Ronald Reagan. Hij vergeleek de verkiezingscampagne van Reagan met die van de Nederlandse politiek, welke op dat moment onprofessioneel is in de ogen van de promovendus.

Carrière

  • Van 1960 tot 1981 is hij politiek commentator bij de radio en televisie. Dit tot 1978 bij de AVRO, waar hij in 1962 zijn tv debuut maakt. In het programma “Onder vuur”stelt de student Hoogendijk diverse vragen aan diverse politici. Tussen 1966 en 1981 leidde hij diverse grote televisiedebatten. In 1978 gaat hij weg bij de AVRO want hij zou de kopstukken te hard aanpakken, hij was te fel.
  • Van 1962 tot 1967 is hij parlementair redacteur (en hoofdredacteur) van “Elseviers Weekblad”.
  • Van 1972 tot 1985 is hij lid van de hoofdredactie. In deze periode ontpopte hij zich meer als roerganger, zijn felle aanvallen op het kabinet Den Uyl trok veel aandacht. In de jaren ’80 riep zijn leiding meer en meer weerzin op bij zijn redactie. Het blijkt dat hij voor Hans Wiegel (VVD) campagneteksten schrijft. Hij betaalt voor een interview met een voormalige persofficier van de Zuid-Afrikaanse ambassade (in Nederland), wat gezien werd als steun aan het apartheidsregime.
  • Van 1980 tot 1987 is hij voorzitter van de VVD Mediacommissie.
  • Van 1980 tot 1985 is hij medewerker informatieve programma’s bij Veronica, dat toen nog de VOO (Veronica Omroep Organisatie) was.
  • Van 1985 tot 1987 is hij directeur Europe Research en Ontwikkeling, wederom bij Elsevier.
  • Van 1987 tot 1992 wordt hij hoofdredacteur European Affairs, ook bij Elsevier
  • Na zijn pensionering wordt hij kunsthandelaar en redacteur bij “Art & Value”.

Dan weigert hij in 1982 een functie als staatssecretaris van Defensie, waar hij voor werd gevraagd.

Ferry en de LPF

Tegen het dagblad de Telegraaf zij Hoogendijk ooit: “Velen zijn het met Fortuyn eens aan de borreltafel, maar doen zelf niets”. Dus stuurde hij, voordat de LPF officieel is opgericht, een fax naar Pim Fortuyn met de tekst “Als je mijn steun wilt, kom ik je helpen”. De eerste contacten waren gelegd.

Hij komt op de kandidatenlijst (voor de verkiezingen van mei 2002) van de LPF, en wel op de 5e plaats. Op 8 maart 2002 heeft hij zijn lidmaatschap van de VVD opgezegd. Hij verblijft in Frankrijk op het moment dat de lijsttrekker op 6 mei 2002 wordt vermoord. Hij wordt adviseur van Matt Herben die min of meer gedwongen de rol van Pim Fortuyn heeft overgenomen, en speelt een belangrijke rol tijdens de formatie van het kabinet Balkenende I. Zijn partij- en Tweede Kamergenoot Winny de Jong zou later beweren dat Hoogendijk zijn zetel “gekocht” zou hebben.

Hij is mede verantwoordelijk voor de komst van Herman Heinsbroek als minister van Economische Zaken. Zijn landgoed namelijk grenst aan dat van Heinsbroek en tijdens het tuinieren kwamen de twee heren in gesprek over het zoeken naar ministers. Heinsbroek heeft altijd toegegeven dat hij dankzij zijn buurman minister is geworden.

Vanaf 16 mei 2002 tot 28 augustus van datzelfde jaar is hij vice fractievoorzitter van de LPF in de Tweede Kamer. Daarna is hij tot 17 oktober 2002 lid fractiebestuur van de Tweede Kamer. In oktober 2002 “valt” het eerste kabinet Balkenende I, waarbij Ferry zeer betrokken is geweest bij de machtsstrijd binnen de partij.

Als Kamerlid houdt hij zich bezig met:

  • Hij bracht bezwaren naar voren over een rechter die de zaak van de moord op Pim Fortuyn en zijn moordenaar Volkert G. op de rol had staan. Volgens Hoogendijk was deze rechter niet de geschikte persoon om over deze politieke moord te kunnen oordelen.
  • Hij heeft Defensie onder zich en is woordvoerder van Economische Zaken.

Na de verkiezingen in januari 2003 verlaat Hoogendijk de Tweede Kamer fractie. Hij ziet zichzelf geen rol spelen in de oppositie.

Leven na de LPF

De getrouwde, gepensioneerde, Ferry woont in Naarden. Zijn passie is het verzamelen van schilderijen, waaronder in ieder geval een echter Karel Appel hoort.

Tevens is hij inmiddels geridderd als Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Publicaties Hoogendijk

Voordat Ferry als lid van de LPF in de Tweede Kamer kwam, had hij al twee publicaties op zijn naam staan:

  1. Politieke propaganda in Nederland, in 1971 op de markt gekomen
  2. In het holst van Hilversum, in 1982 uitgegeven

====