De LPF het gedwongen boegbeeld Mat Herben

==Inleiding==

Algemeen

Na de moord op Pim Fortuyn (6 mei 2002) moest iemand binnen de LPF de kar gaan trekken. Dat werd zijn woordvoerder, Mat Herben. Het begin en einde van een gedwongen boegbeeld van de LPF, een partij waar ruim 1.600.000 Nederlanders in mei 2002 op stemden.

Stappen

Mat Herben

Matieu Herben is geboren op 15 juli 1952 in Den Haag. Zijn ouders kwamen om het leven in 1983 tijdens de terugreis uit Polen bij een auto ongeluk in de voormalige DDR. Zijn moeder was van Poolse komaf. De Rooms Katholieke Mat heeft de HBS-A gevolgd en is sinds 1975 getrouwd met Jacoba en is vader van een dochter.

Carrière van Mat

In de periode van 1977 tot 1987 was Mat Herben journalist van de afdeling voorlichting van het Ministerie van Defensie. Daarna was hij van 1987 tot 1990 chef-redacteur van het katholieke familieblad Manna. In 1993 richtte hij de lokale partij Leefbaar Linschoten op.

Van 1990 tot 1995 was hij recensent klassieke muziek voor Plus. Tevens was hij publicist over populair medische en maatschappelijke onderwerpen. Daarna breekt tot mei 2002 een periode aan waarin hij hoofdredacteur is bij het Ministerie van Defensie. In de periode van 1993 tot 1997 was hij ook nog voorzitter van de Haagse vrijmetselaarsloge “Via Lucis”. Van 1 maart 2002 tot aan de dood van Pim Fortuyn was hij de woordvoerder van de lijst LPF.

Mat Herben en de LPF

Na de verkiezingen van mei 2002 is hij lid van de Tweede Kamerfractie van Lijst Pim Fortuyn (LPF). Bij de verkiezingen van januari 2003 is hij de lijsttrekker, tot 5 oktober 2004 is Mat Herben de fractievoorzitter.

Bij de grote verkiezingswinst in 2002 was Mat Herben namens zijn partij onderhandelaar bij de samenstelling van het nieuwe kabinet, dat betekend staat als Balkenende I. Helaas was er binnen de partij zelf veel onenigheid gedurende de eerste regeringsperiode, welke zelfs een kabinetscrisis in oktober 2002 veroorzaakte. Onduidelijk blijft welke rol de toenmalige premier (Balkenende) en Maxime Verhagen hierin gespeeld hebben. Bij de verkiezingen van 2003 verloor de LPF 18 zetels, ze hielden er maar 8 over.

Gedurende de enkele maanden dat de LPF in de regering zat heeft het de beslissende stem gehad voor deelname aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF. Hiermee zouden miljarden euro’s gemoeid gaan worden.

In oktober 2002 wordt Mat Herben gekozen tot de fractievoorzitter, wat hij blijft tot 5 oktober 2004. Hij is sinds een maand daarvoor ook de ondervoorzitter van de vaste kamer commissie voor Defensie. Op 16 augustus 2006 wordt hij wederom verkozen tot fractievoorzitter. Deze keer blijft hij de functie behouden tot na de verkiezingen van november 2006 waarop blijkt dat de LPF helemaal geen zetels meer heeft gehaald, wat misschien mede te maken heeft gehad met de onbekendheid van de lijsttrekker Olaf Stuger.

Met de woorden: “Ik word weemoedig van het idee dat de naam Pim Fortuyn uit de Tweede Kamer verdwijnt. Er blijft alleen een zaal bestaan die naar hem is vernoemd”, neem Mat Herben afscheid van de Tweede Kamer op 29 november 2006.

Leven na de LPF

In februari 2009 heeft Mat Herben aangeven terug te willen keren in de Tweede Kamer. Maar dan niet voor de LPF, die bestaat niet meer. De partij is immers per 1 januari 2008 opgeheven. Mat is tegenwoordig lid van de VVD. Dit heeft Herben zelf verteld in het programma “De Wereld draait door.

Tegenwoordig zit Herben niet stil. Hij bekleed een aantal functies waaronder:

  • Een eenmansbedrijf MP Consult
  • Bestuurslid van het Veteraneninstituut in Doorn
  • Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid, waarvoor hij een aantal dagen per week aan de slag.
  • Secretaris van de Prof. Dr. W.S.P. Fortuyn Stichting. Dit is het voormalig wetenschappelijk instituut van de LPF.

Mat Herben heeft tot nu toe twee publicaties op zijn naam staan:

  1. 1997; Vijftig jaar vrijmetselarij
  2. 2005; Vrij Denken, over religie, politiek en vrijmetselarij