De drie soorten spieren van het lichaam

Het spierenstelsel

35835.jpegOns lichaam bestaat uit ongeveer 640 spieren. Zonder onze spieren zouden we niet levensvatbaar zijn. Ze houden ons skelet in zijn rechtopstaande positie en maken dat we kunnen bewegen; ze spelen een cruciale rol in onze omzet van energie, produceren warmte en houden vitale processen in gang. Zoals onze huid het grootste orgaan van het lichaam is met betrekking tot het oppervlak, ons spierstelsel is ongeëvenaard als het gaat om de massa. Afhankelijk van leeftijd en geslacht, is  het goed voor ongeveer 30-50% van het individuele lichaamsgewicht. Volgens hun functies kunnen spieren verschillen qua vorm, kleur en hun eigenschappen en kunnen derhalve worden gekwalificeerd als: gladde spieren, skeletspieren en hartspier.

Gladde spieren

Glad spierweefsel vormt het viscerale spierweefsel en staat hoofdzakelijk onder controle van het autonome zenuwstelsel. Dit betekent dat je niet actief en bewust deze spieren kan beheersen, maar dat zij onderworpen zijn aan reflexen. Zij zijn verantwoordelijk voor de regulering van onze bloedsomloop, ademhaling, seksuele functie, het metabolisme en de spijsvertering. De bekendste vertegenwoordigers van glad spierweefsel zijn de darm, slokdarm en de binnenwand van de bloedvaten. Gladde spieren kunnen niet actief worden getraind en kunnen niet vermoeid worden. Men kan echter wel de capaciteit indirect door middel van fysieke arbeid verbeteren. Sporten, zoals bodyweight training bijvoorbeeld versterken het cardiovasculaire systeem en zorgen dus voor een betere levering van onze voedingstoffen aan het gladde spierweefsel.

Skeletspieren

In tegenstelling tot glad spierweefsel kunnen skeletspieren actief en bewust worden bewogen. Naast de tong, het strottenhoofd en het middenrif, omvat het het gehele skelet. Dit spierweefsel is verantwoordelijk voor beweging en stabilisatie van het skelet en de ledematen. Met ongeveer 400 verschillende spieren, het is goed voor het grootste deel van het algemene spierstelsel. Het kan direct worden gestimuleerd en getraind, ze kunnen verkrampen door vermoeidheid en natuurlijk kan men ze ook laten groeien. Aangezien dit type spierweefsel het meest relevant is voor bodyweight trainers, verwijzen we telkens naar skeletspierweefsel wanneer we van de spieren in het algemeen zullen spreken.

Hartspier

De hartspier is een heel speciaal geval: histologisch is het vrij gelijkaardig aan gladde spieren, maar het kan niet actief worden gecontroleerd. Het kan echter niet worden toegewezen aan het gladde spierweefsel omdat, naast de verschillende vezelstructuur zijn eigen elektrische geleidingssysteem heeft en daarom grotendeels onafhankelijk van het autonome zenuwstelsel is. Dit zorgt ervoor dat je hart steeds blijft werken, zelfs als andere systemen in het lichaam falen.

Tegenstelling met gladde spieren

In tegenstelling tot gladde spieren kan de hartspier wel worden getraind. Tijdens een bodyweight training bijvoorbeeld, zal de hartspier sneller en sterker moeten pompen wil het aan de vraag voldoen om het lichaam van bloed te voorzien. Zo zal het sterker, meer persistent en minder kwetsbaar te worden. Let wel, spieren werken alleen als ze gevraagd worden iets te doen, dus als ze niet voldoende geprikkeld worden, worden ze slap en zwakker.

Tot slot: Goed en leuk om weten

De brede rugspier "latissimus spier"en je bilspieren "musculus glutaeus maximus" deze beide spieren strijden om de titel als grootste spier van je lichaam. Alhoewel de latissimus in de rug de grootste spier aan de oppervlakte is, het is toch de gluteus maximus in de bil die het grootste volume heeft. Verrassend is dat de kleinste spier van het lichaam is het oor zit, deze spier wordt enkel actief wordt wanneer we zeer luide geluiden te horen krijgen, de musculus stapedius. Deze is slechts enkele millimeters lang en dunner dan katoendraad. En van een complete verrassing gesproken als het om de sterkste spier van het lichaam gaat, nee het is geen arm- of bilspier zoals men wellicht zou denken. Het is een spier voor het kauwen van ons eten, namelijk de kauwspieren..

Links