De gin- tonic als klassieker onder de cocktails

Een coole cocktail die gin- tonic

Als men spreekt over een coole cocktail onder de klassiekers dan spreekt men over de gin- tonic. De gin- tonic is Negroni.jpgeen echte hype geworden. De Meester mixoloog Manuel Wouters heeft er zelfs 2 boeken over geschreven, heeft een eigen cocktailbar en weet dus perfect waar hij over spreekt. In dit artikel meer erover.

Gin- tonic een klassieker die een hype geworden is

Manuel Wouters de meester- mixoloog heeft in zijn cocktailbar zo'n 80 soorten om te serveren, de man heeft zelfs zijn eigen soort de Spring Gin, deze staat trouwens ook op de kaart van NOMA, Noma is meermaals uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld. Natuurlijk door die grote keuze aan gin- tonic wordt het niet zo éénvoudig om er ééntje te kiezen die bij jou in de smaak zal vallen, maar je wordt wel geholpen door de distileerder om je keuze te vergemakkelijken. Op elke fles wordt er een soort van recept bijgegeven waarop staat aangeduid wat er nu precies in die fles gin- tonic zit. Alle ingrediënten vindt je erop terug, dit kan gaan van citrus tot koriander, of van oranje bloesem tot lavendel maar ook van gember tot peper. Maar hoe kan je nu ontdekken dat gin- tonic iets voor jou is? Daar is een heel simpele methode voor, namelijk dat je dit moet proeven zoals men wijn proeft, op deze manier kom je al snel te weten of het iets voor jou is of niet.

Een afstammeling van genever

Het is rond de periode van 1650 dat de Duitse arts Fransiscus Sylvius een distilaat stookte met geneverbessen dat hij kortweg de naam genova meegaf. Het is in de loop der tijd dat de naam stilaan veranderde naar genever en jenever. De Duitse arts was er heilig van overtuigd dat het gestookte distilaat een heilzame werking had op de blaas en de nieren. Dus de allereerste geneverstokers leverden hun waar niet aan de kroegen maar aan de apothekers. Het is aan het einde van de zeventiende eeuw dat de toenmalige koning Willem Van Oranje van Schotland, Ierland en Engeland de taksen afschafte voor graandistilaten om de graanbouw te stimuleren. Een heel goed besluit was dit niet achteraf bekeken, de gehele Britse bevolking stortte zich in een collectieve alcoholverslaving, de Gin Craze noemde het toen. Je kan stellen dat één op vier Londense huishoudens gin verkocht tijdens de periode van 1720. Ook in Amerika liet men zich niet onbetuigt want alhoewel de wiskey hoogtij vierde was er tijdens de drooglegging in 1920 de gin die zijn hoogdagen kende. Dit kwam omdat wiskey moet rijpen op vaten en dit clandistien heel moeilijk te verbergen was en gin eigenlijk maar bestaat uit enkel ruwe alcohol en een handvol geneverbessen, deze alcoholische drank hoeft niet te rijpen. Dus tijdens de drooglegging was de keuze heel snel gemaakt.

Dank u wel Spanje

Manuel Wouters is ook de auteur van "Its gin o' clock & Around the world in 80 gins" daarin legt hij uit hoe de gin hype tot stand is gekomen. Een 20 tal jaren geleden had je maar weinig distilaten, deze waren dan nog van de grote producente zoals Gordon's en Beefeater. Het is de drankengigant Bacardi die uiteindelijk grote ogen gooide toen die in 1987 Bombay Sapphire op de markt bracht, dit stelde kleinere huizen zoals het Schotse Hendrick's in de gelegenheid om nieuwe inspiratie op te doen en door toevoeging van rozen en komkommer ging men een nieuwe gin distileren. En net omdat gin zoveel zijdig is gebruiken ook heel veel chef- koks het brouwsel in de keuken. In Spanje daar is de echte hype ontstaan, alleen al door het feit dat ze daar heel veel gin drinken, zowel voor of na het eten. Spanje staat op 1, de Filipijnen op 2 en Amerika op 3 als het om de grootste verbruikers ter wereld gaat.

 Bij gin hoort ook tonic

Wil men gin drinken dan moet men er ook de juiste tonic bij drinken. De bekendste tonics zijn Fever- Tree en Fentimans. Onze Meester- mixoloog Wouters stelt dat tonic gin op 3 manieren kan dienen:

  • neutraal op de achtergrond
  • als toevoeging om voor balans te zorgen
  • hij kan de smaak veranderen door smaken naar voor te laten komen die je anders niet proeft

Nog een gouden tip van de Meester- mixoloog

 Serveer je de gin- tonic in een groot wijnglas begin dan zeker geen cirkeltjes te draaien met je glas als zou je een glas wijn hanteren. De reden daarvoor is dat je anders al het koolzuur doet verdwijnen en je niks aan sprankeling behoud. Giet de tonic heel rustig en langzaam in het glas, op die manier zal je de bubbels behouden, neem ook zo groot mogelijke ijsblokken voor in het glas, dan krijg je ook heel weinig smeltwater bij je gin- tonic. Belangrijk is ook dat je heel zuinig omspringt met botanicals, een hele fruitsalade met je gin- tonic verdrukt de smaak. Heb je toch heel graag botanicals in je drank vermeng het dan met wodka. Een uitspraak als deze is hier aan de orde "keep it simple"

Tot slot: top gin- cocktails

Martini

Witte MartiniMartini.png- Gin- Groene olijven- Ijsblokken.

Om de cocktail te maken, werp je 10 ijsblokjes in je shaker, voeg je 3 tot 4 borrelglazen Martini toe en werk je het geheel af met 8 à 10 borrelglazen gin. Vervolgens mix je het geheel goed, schenk je alles uit (met uitzondering van de ijsblokken!) en is je cocktail klaar. Natuurlijk is je cocktail nog niet helemaal af: voeg nog snel even een olijf op een stokje toe en je bekomt op korte tijd een mooi geheel – een echte klassieke Martini -.

Martini Dry

Na bovenstaande, relatief eenvoudige cocktail, is het tijd om de lat een heel klein beetje hoger te leggen en dat Martini_Dry1.jpgdoen we door jullie de Martini Dry voor te stellen. Eerst en vooral, de ingrediënten natuurlijk:

-Noilly Prat- Tanqueray - Orange bitters - Ijsblokken

Net zoals bij de klassieke Martini, dien je voor de Dry versie dus ook niet overdreven veel in huis te halen. Voor het bereiden van deze drank, vul je best eerst een martiniglas met gemalen ijs en voeg je hier nog een beetje soda aan toe. Nadat je mixingglas voldoende heeft kunnen koelen in de diepvries, kan je dit vullen met ijsblokken. Eerst voeg je hier 6 druppels orange bitters aan toe, vervolgens 1 cl droge vermouth (Noilly Prat) en 7 cl Tanqueray Gin. Wanneer je dit hebt gedaan, zet je alles onder elkaar met een roerstokje. Hierna mag het ijs verwijderd worden uit het Martiniglas en giet je door een strainer (zeef) de cocktail in het glas. Net zoals bij de klassieke Martini, kan je het geheel afwerken met een groene olijf of heb je nog de keuze om gebruik te maken van de zeste van een citroen.

Gin And Tonic

Deze cocktail is natuurlijk een klassieker en werd vroeger door het Britse leger gebruikt als medicijn tegen Gin_Tonic1.jpgmalaria. Voor de keuze van de gin, ben je eigenlijk geheel vrij aangezien elke gin gemixt kan worden met een bijbehorende tonic. De ingrediënten zijn vrij simpel:

- Een tonic naar keuze - Een gin naar keuze - Een hele hoop ijsblokjes.

Het eerste dat je dient te doen, is een Collins-glas volledig te vullen met ijsblokjes. Als dit jou te veel lijkt, kan je er ook voor kiezen om 2/3de van dit glas op te vullen maar dit is dan ook wel de absolute minimum. Vervolgens kan je de gin toevoegen (minimum 45 en maximum 60 ml) en dit top je dan tenslotte met tonic. Een degelijke tonic komt uit een eenpersoonsflesje (± 200 ml) en het uitschenken hiervan kan naar eigen voorkeur gebeuren. De combinatie van de gin met de tonic, zorgt voor een sterk geurend aroma waarin de kruiden van beide dranken sterk naar voren komen. Tenslotte kan je de drank garneren met een limoenpartje dat je nog eens langs de rand van het glas kan halen voor extra aroma

Bron cocktails: gintonicshop