De goudhamster ook wel Syrische hamster genoemd

Inleiding

De goudhamster word tegenwoordig aangeduid met de naam Syrische hamster, dit omdat ze van oorsprong uit Syrie komen maar het is ook omdat ze nu ook in meerdere kleuren voorkomen dan alleen maar de goudkleur. Wist je bijvoorbeeld ook dat de Syrische hamster in het wild bedreigd word met uitsterven?

Geschiedenis

In 1839 ontdekte George Waterhouse de Syrische hamster, na deze vondst werd er een lange tijdgedacht dat de soort was uitgestorven, maar gelukkig werd er in het jaar 1930 een nestje gevonden met een moeder en haar 6 jongen. Maar slechts 3 van deze 6 jongen overleefden de transport en het leven in gevangenschap. Er word vaak beweerd dat de hamster die we tegenwoordig kennen van deze 3 jongen afstammen.

Latijnse naam: Mesocricetus auratus

De Syrische hamster aka goudhamster

Er word vaak gedacht dat het 'zielig' is een dier alleen te houden, maar een Syrische hamster moet alleen worden gehouden omdat deze niet om kan gaan met soortgenoten. De enige tijd wanneer ze elkaar toleren is in de paartijd. In het wild leeft deze soort ook alleen(solitair). Ze tolerenen elkaar ongeveer tot een leeftijd van 6 weken daarna moeten ze alleen worden gehouden, anders keb je kans dat ze gaan vechten en zo erg zelfs dat de dood er op kan volgen. Syrische hamsters zijn naast de Russische dwerghamster een populaire soort onder de hamsters. Maar is het diertje ook geschikt voor kinderen? ja en nee, want de hamster is een nachtdier en zijn over het algemeen alleen maar in de nacht actief. Het kind ziet het diertje daardoor amper of niet overdag. De hamster word ook niet graag wakker gemaakt en wanneer dit wel gebeurd kan het chagerijnig reageren waardoor hij kan bijten. En daardoor heeft hij ten onterecht en slechte naam gekregen als een hamster die graag bijt.

Winterslaap

Het kan nog wel eens voorkomen dat de Syrische hamster in een winterslaap raakt, dit gebeurd wanneer het in een omgeving verblijft waar de temperatuur onder de 10 graden komt. De hamster lijkt dan dood, hij word koud, beweegd niet en krijgt een bleke neus en poten. Het verschil met een hamster die in winterslaap verkeerd en een hamster die echt dood is, is dat een hamster in winterslaap niet stijf word. Mocht het gebeuren dat je hamster in een winterslaap terecht komt dan is het van belang om het diertje zo snel mogelijk warm te maken door hem bijvoorbeeld in een doek te wikkelen en onder de verwarming te leggen. Syrische hamsters kunnen namelijk beter tegen de warmte dan tegen de kou, maar dan moet de temperatuur niet hoger worden dan 28 graden want boven dat vinden ze maar moeilijk te verdragen.

Leeftijd: De Syrische hamster kan 1,5 tot 2 jaar oud worden.

Kleuren

De Syrische hamster komt in zeer veel verschillende kleuren voor:

  • Goud (is de oorspronkelijke kleur van een Syrische hamster daar werden ze ook altijd goudhamster genoemd).
  • Chocolade kleur.
  • Zwart (ze komen ook voor met nog een klein beetje wit in de vacht, bijvoorbeeld een wit pootje).
  • Albino (albino's hebben een witte vacht en rode ogen).
  • Duifgrijs (hierbij hebben de hamsters ook rode ogen).
  • Gevlekt (komen dan in zeer veel verschillende kleurvariaties voor).
  • Schildpad (komt alleen voor bij de vrouwtjes hierbij hebben ze twee verschillende kleuren die elkaar overlappen).

Huisvesting

Er zijn heel wat verschillende soorten kooien te verkrijgen voor hamsters, zo zijn de plastic of glazen aquaria zeer geschikt voor het huisvesten van de Syrische hamster.

  • Faunaboxen: Zijn plastic bakken die algeheel rondom en aan de onderkant van doorzichtig plastic zijn gemaakt, de deksel bestaat uit een plastic opening met gaatjes voor voldoende zuurstoftoevoer.
  • Mary en Duna kooien: Is een plastic bak die uit twee gedeeltes bestaan, een niet doorzichtige bodem maar wel doorzichtig raamwerk.

Beide soorten kooien zijn goed te onderhouden en zorgen ervoor dat er geen zaagsel naast de bak beland. Ook bestaan er nog de zogenaamde traliekooien, bedenk van te voren wel dat er niet meer dan 1 cm ruimte mag zijn tussen de tralies omdat de hamster zich er tussendoor kan wringen. Ook knagen ze vaak aan de tralies en veroorzaken de hamsters met hun gewroet in de zaagsel ervoor dat er veel naast de kooi beland.Houd er ook rekening mee dat de hamster wel de nodige bewegingruimte nodig heeft je mag dan wel uitgaan van een kooi die minstens de afmetingen 40 bij 30 cm heeft. Voor de bodembedekking kun je denken aan hennep vezels, of zaagsel(meest gebruikelijk).

Ook kun je nog verschillende soorten accessoires in de kooi plaatsen,bijvoorbeeld de looprad(wenselijk voor elke hamster) dit omdat ze ook hun nodige beweging nodig hebben.

Voeding

In elke dierenwinkel kun je veel verschillende soorten voeding vinden voor je hamster, kijk uit dat het niet te eenzijdig is.Zo bestaat goede hamstervoer uit:

  • Rogge
  • Graskorrels
  • Pinda's
  • Graan
  • Johannus brood
  • Tarwe
  • Zonnebloempitten
  • Haver
  • Mais

Ook doe je er goed aan om zo nu een dan wat vers voedsel te geven hierbij kun je denken aan sla,wortel,appel,tomaat, en een stukje brood vinden ze natuurlijk ook heerlijk.