De hooikist: is dat nog van nu

Waarom een artikel over een hooikist?

Als je geïnteresseerd bent in energie besparen wordt in een aantal artikelen gesproken over het gebruiken van een hooikist als energiebesparende maatregel. Maar wat is een hooikist en hoe ziet de hooikist eruit? Daarnaast werkt het ook en hoe ga je er mee om? Dat wordt in dit artikel behandelt.

Geschiedenis van de hooikist?

Wanneer je terugkijkt in de geschiedenis dan zie je dat in Nederland de hooikist rond 1900 voor het eerst werd beschreven. De kist werd in die periode regelmatig genoemd en in de tweede wereldoorlog en gedurende de crisis in de 30-er jaren werd het gebruik zelfs sterk aangeraden. Er zijn in die tijd zelfs kant en klare hooikisten te koop. Na deze periode is de hooikist niet meer erg populair. Totdat de laatste jaren het besparen van energie weer een issue is, waarbij de hooikist een hulpmiddel kan zijn.

Wat is een hooikist?

Zo simpel als wat: officieel is een hooikist een kist met hooi (en niet meer). In dat hooi wordt ruimte gelaten om een pan in te zetten. Boven de pan zit een deksel dat is geïsoleerd met, u raadt het al, hooi (of er wordt hooi opgelegd). Tegenwoordig wordt de hooikist vaak ook zelf gemaakt, waarbij een doos wordt gebruikt en daar hooi, maar ook kussens of een dekbed in wordt gelegd en om de pan wordt gevouwen. Er zijn mensen die hun bed gebruiken als hooikist. Zij zetten de pan in bed en omgeven die met kussens en het dekbed.

Hoe werkt de hooikist?

Bij alle methoden die in bovenstaade paragraaf behandelt zijn, maakt de hooikist van dezelfde methode gebruik, isolatie. Na het, gedurende een vooraf vastgestelde tijd, verwarmen van de producten op het fornuis / in de oven, wordt de pan in de hooikist gezet en gaart hij, in zijn eigen warmte, verder.

In de praktijk betekent dat dat je in ieder geval een pan pakt waar de inhoud goed inpast en die vervolgens zo vol mogelijk zit. Daarna lees je het recept en wanneer daarin staat dat het stoofgerecht 1 uur moet stoven, dan deel je deze tijd door 6 (in dit geval 10 minuten). Dat is de kooktijd op het fornuis / in de oven. Je telt hierbij pas vanaf het moment dat het gerecht kookt. Vervolgens plaats je na 10 minuten de pan in jouw hooikist (hoe deze er ook uit mag zien). Je laat de pan gedurende 2 keer de aangegeven stooftijd, in dit geval twee keer 60 minuten, dus twee uur, garen in de hooikist. Na twee uur is het gerecht klaar.

Voordelen / nadelen van een hooikist

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een hooikist? Nu natuurlijk het energieverbruik is nog maar 1/6 van het verbruik bij het gebruikelijke koken. Daarnaast is het niet mogelijk dat het gerecht in de hooikist aanbrandt. Je pannen blijven dus relatief schoon. Je hoeft ook niet bij het gerecht in de buurt te blijven. Het zal niet overkoken en de hooikist doet het kookwerk voor je. Je kunt dus andere dingen gaan doen.

Een nadeel is dat het koken langer duurt. Je zult het dus moeten gaan inplannen om de gerechten op tijd op tafel te hebben staan. En laten we eerlijk wezen, het is geen charmant apparaat voor op het aanrecht.

Tot slot

Het is natuurlijk volledig aan jezelf om te kijken of een hooikist een methode is die goed past in je situatie. Wat in ieder geval vaststaat is dat het een goede methode is om op een simpele manier aan energiebesparing te doen. Kijk zelf of de hooikist iets voor je is....