De hypotheeklening zonder aflossing

Inleiding

Blijkbaar worden we toch allemaal geboren met een baksteen in onze maag. Wie droomt er niet van zijn eigen woning? Bouwen kost geld, en zonder financiële steun van je ouders is eigenaar worden van je droomwoning bijna zo goed als onmogelijk geworden. Voor toekomstige bouwers is er de hypothecaire lening. Om zo'n lening binnen je financiële mogelijkheden te houden, moet je steeds over een grotere eigen financiële inbreng kunnen beschikken. Tijdens je zoektocht naar de meest geschikte en voordeligste lening voor de realisatie van je eigen woning, wordt je met verschillende vormen van hypothecair krediet geconfronteerd. Eén ervan is het hypothecair krediet zonder aflossing. Wat is zo'n aflossingsvrije hypothecaire lening, en voor wie is zo'n woonkrediet zonder aflossing geschikt?

Aflossing hypotheekrente regel je einde duurtijd

Het principe van zo een hypothecaire lening zonder aflossing is eenvoudig. Bij zo'n lening los je gedurende de duurtijd je hypotheeklening niet af. Tijdens deze periode betaal je maandelijks enkel de hypotheekrente terug. Zo'n hypotheeklening loopt over een periode van maximum dertig jaar. Wat er na die dertig jaar met de aflossing van de eigenlijke hypotheeklening gebeurt, bepaal je gedeeltelijk zelf. Je hebt daarbij de keuze uit enkele mogelijkheden.

Woning verkopen of nieuwe lening aangaan

Op het einde van de duurtijd van je lening, dus ten laatste na dertig jaar, kan je besluiten je woning te verkopen, en met de opbrengst van die verkoop je aflossingsvrije hypotheek terug betalen. Je kan je woning ook behouden en een nieuwe hypothecaire lening afsluiten. Na dertig jaar je hypotheek aflossen, is uiteraard ook een mogelijkheid.

Maximum bedrag aflossingsvrije hypotheeklening

Wat het maximum bedrag is van je hypothecaire lening, hangt van verschillende factoren af. Dat bedrag verschilt ook tussen de kredietverleners onderling. Een aantal kredietverstrekkers legt de lat op tachtig procent van de verkoopwaarde van je woning. In veruit de meeste gevallen ligt het maximum bedrag waar je met een aflossingsvrije hypotheeklening kan over beschikken, op zestig procent van de verkoopwaarde van je woning. Een aantal kredietverleners houden het maximum bedrag dat je kan lenen op tachtig procent. Een deel van de verkoopprijs van je woning zal je met deze vorm van woonkrediet dus niet kunnen fi!nancieren. Dit kan je doen door het restereende bedrag te lenen via een andere vorm van hypothecair krediet, of door je eigen financiële inbreng.

Overlijdensverzekering verplicht

Kredietverstrekkers willen hun financieel risico bij het verlenen van een lening uiteraard zo klein mogelijk houden. Bij de meerderheid der kredietverleners is bij het afsluiten van een hypotheeklening zonder aflossing een overlijdingsverzekering verplicht. Zo een overlijdingsverzekering dekt de terugbetaling van de hypothecaire lening zonder aflossing bij een eventueel overlijden van de ontlener(s).

Voor wie is deze hypotheeklening geschikt?

Zo een aflossingsvrije hypotheeklening is uiteraard niet voor iedereen geschikt. Ben je zeker dat je na de looptijd van je hypothecaire lening kan terug betalen, dan is zo'n aflossingsvrije hypotheeklening iets voor jou. En zo'n woonkrediet biedt je heel wat voorelen. Gedurende de duurtijd van je lening betaal je enkel rente terug, waardoor je maandelijkse betalingen klein blijven.Zowel tussentijdse aflossingen als vermogensopbouw zijn hier niet verplicht, en met een aflossingsvrije hypotheeklening beschik je ongetwijfeld over de grootst mogelijke flexibiliteit.

Er wordt geen kapitaal opgebouwd

Met een aflossingsvrije hypotheeklening bouw je gedurende de duur van je lening geen kapitaal op, en de rente blijft steeds ongewijzigd. Gaat je maandelijks vast inkomen gedurende de lening naar beneden, dan is het risico zeker niet denkbeeldig dat je van het voordeel van een maximale, fiscale aftrek niet meer kunt genieten.