De koning van het kroketje uit de muur

Inleiding

Algemeen

De “Febo” zoals deze snackbar heet, is niet weg te denken uit de hedendaagse Nederlandse cultuur. Maar de snackbar is niet altijd zo maar “gewoon” geweest in Nederland. Ook dit is een proces van ontwikkeling op ontwikkeling geweest. De oprichter de Febo was Johan Izaäk de Borst.

Stappen

Johan de Borst

Vlak na de Eerste Wereldoorlog, in 1919, wordt Johan Izaäk de Borst geboren in Amsterdam. Hij was in de leer in de Ferdinand Bolstraat, waar hij het bakkersvak leerde. Hier werd hem geleerd dat kwaliteit altijd overwint.

In 1941 werd zijn 1e Febo zaak, toen nog “Maison FEBO”, een brood- en banketbakkerij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze zaak werd gevestigd aan Karperweg 3(een zijstraat van de Amstelveenseweg).

Op 8 mei 2008 overleed de heer J.I. de Borst in Amsterdam. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Turnhout. De koning van de kroket werd op zijn begrafenis postuum genomineerd door de Centraal Realistische Raad als aspirant erelid.

FEBO

De naam van zijn zaak is een afgeleidde van de “Ferdinand Bolsstraat”. Na de Tweede Wereldoorlog ging hij zelfgemaakte slaatjes en kroketten verkopen. Om ter plekke op te eten, of mee te nemen en samen met het hele gezin van te genieten.

Al snel had hij de bijnaam “Das Kroketten Haus”. Omdat er vaak lange rijen in en voor zijn winkel stonden om een broodje kroket te bestellen (er zijn oude foto’s waarop een rij van ongeveer 100 meter mensen staan te wachten op een broodje kroket), besloot hij een manier te gaan zoeken om deze lekkernij sneller aan zijn klanten te kunnen verkopen. Hij verkocht in 1960 zijn bakkerijwinkel, trok de bakkerijruimte bij de bedrijfskeuken om zijn slaatjes en kroketten te kunnen maken. De producten werden door middel van een automaat verkocht. Een zelfstandige onderneming was geboren.

Dit bleek een zo goed aanslaand concept, dat binnen onafzienbare tijd de krokettenautomaat in de overloopgemeenten zoals Purmerend, Hoofddorp en Hoorn werden geopend. Het hoofdkantoor staat aan de Slijperweg te Amsterdam.

FEBO als franchise De toekomstige schoonvader van voetballer Ronald de Boer, Rob Cohen, was in 1978 de eerste franchisenemer bij het bedrijf.

Het succes van FEBO kent nog steeds geen grenzen, en breidt zich steeds verder uit. De reclame campagne FEBO met stip op 1, werkte hier goed aan mee. Inmiddels zijn er in heel Nederland vestigingen van FEBO te vinden. Niet alleen de vraag naar vestigingen groeit, ook de vraag naar producten. Het assortiment wordt uitgebreid met de nasischijf, de grillburger en de saté-kroket.

FEBO is uitgegroeid tot een bedrijf dat meer dan 55 vestigingen heeft, waar ongeveer 2% van de totale Nederlandse consumptie kroketten en frikadellen wordt gekocht. Van alle vestigingen zijn er 6 in eigen handen, de zogenaamde pilotstores. Tot op heden houdt FEBO nog steeds vast aan het feit dat de kroketten zelf gemaakt blijven worden, niet worden ingevroren en dus “supervers” naar de diverse FEBO vestigingen worden getransporteerd. Dit zijn ongeveer 400.000 snacks per week.

FEBO anno 2008

De heer J.R., Hans, de Borst is al sinds 1990 aan de leiding, en onder zijn beheer kwam er eindelijk een vestiging in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat. Ook laat hij een compleet nieuw productiecentrum in Amsterdam Noord bouwen, dat in 2007 wordt geopend. De leiding van dit centrum is in handen van de heer D. (Dennis) de Borst, de derde generatie. Ook liggen er plannen klaar om vestigingen in het buitenland te gaan openen.