De kunst van het communiceren

 

Het nieuwe communiceren

Vanaf onze geboorte leren we omgaan met allerlei communicatievormen. Communicatie in de vorm van geluiden maken, gebaren maken en schrijven. Deze communicatiemethodes gebruiken we elke dag in ons leven. Communicatie is te verdelen in twee soorten;

  •           verbale communicatie

  •           non verbale communicatie

Omdat de communicatievormen door de jaren heen zeer snel zijn gerevolutioneerd blijven verbale en non verbale communicatie bestaan. Nu de dag is het alleen in een nieuwe jasje gestopt. Het ouderwets brief schrijven is vervangen door smsen, watsappen, pingen en e-mailen. En het ouderwets direct praten is nu de dag in vele gevallen vervangen door praten over de telefoon. Hoewel je vroeger een bestaande levende vriendenkring had, heb je nu via de sociale media meer vrienden dan je ooit had kunnen dromen. Ik ben zeer benieuwd wat de volgende uitvindingen zullen zijn in communicatie.

Elk voordeel heb z'n nadeel

Hoewel er vele voordelen zijn te benoemen van het nieuwe communiceren zijn er tal van nadelen die helaas ook mee gekomen zijn. Hierbij een aantal; 

  • Mensen komen veel minder bij elkaar over de vloer. Een telefoontje plegen is makkelijker.

  • Het bekende sms-taal is geïntroduceerd.

  • De taal van onze jeugd gaat achteruit.

  • Mensen zijn minder sociaal geworden.

Ondanks de komst van de nieuwe communicatievormen is het zeer belangrijk zowel de ouderwetse als de nieuwe verbale en non verbale communicatie te gebruiken om sociaal te blijven.

 

De kunst dat praten heet

Ik denk dat iedereen het met me eens is als ik zeg dat praten nog steeds dé beste vorm van communiceren is. Ondanks dat we vele jaren bezig zijn om deze vorm van communiceren ons eigen te maken merken we steeds meer dat juist praten het aller-moeilijkst is. Hierover zijn tal van boeken geschreven en vele theorieën en tips bedacht om praten of beter gezegd overdracht van geluid zo duidelijk en simpel mogelijk te maken.

Praten over  de telefoon is lastiger dan praten met mensen die voor je neus staan. Praten over de telefoon heeft de beperking dat je geen gebaren kunt maken zoals ergens naar toe wijzen. Praten met je kind of vrouw is lastiger dan praten met je vrienden en klasgenoten. Praten met je vrouw en kinderen heeft de beperking dat je niet altijd op de zelfde golflengte of niveau zit. We zien dat elke situatie zijn eigen vorm van communicatie kent. We dienen dan ook bij elk situatie te leren wat het beste communicatievorm is.  

Da’s logisch 

Een bekende uitspraak van Johan Cruijff. Ik heb me een lange tijd bezig gehouden met zijn interviews en zijn uitspraken. Het heeft me altijd gefascineerd uit te zoeken waarom iedereen vindt dat Johan altijd gelijk heeft over het voetbal. Ik ben tot een verbazingwekkende ontdekking gekomen. Iedereen kan dit systeem gebruiken. In mijn verkopende functie zit ik vaak aan de telefoon en moet ik me heel duidelijk kunnen maken over de telefoon richting de klant. Om me duidelijk te maken gebruik ik het systeem van Johan Cruijff. Johan gebruikt de kracht van logica. Hij eindigt zijn uitspraken meestal uit met ‘da’s logisch.’

 
 

Naast de kreet die Johan gebruikt, gebruik ik voor mezelf de volgende kreet als vuistregel; ‘Als je altijd verteld wat logisch is, dan heb je altijd gelijk’. Probeer niet ingewikkeld te praten, maar praat zoveel mogelijk logischerwijs. Het is zo dat we bij alles wat we horen onbewust een beeld in onze gedachten schetsen. Als dat beeld te vaag is lopen we vast. Maar hoe logischer het verhaal is des te beter het beeld is en des te beter de boodschap overkomt. 

Feedback 

Praten als brugman is kunst maar of je helemaal begrepen wordt is maar de vraag. Om goed te tasten of je wel begrepen wordt is het raadzaam om vragen te stellen tijdens een gesprek. Door vragen te stellen krijg je feedback. Een feedback geeft je een reflex van of je op de juiste weg zit of niet. Maak daarom gebruik van de feedback. Verder scheelt het veel energie. Praten is een kunst maar begrepen worden is een grotere kunst.

Tot slot

Kunst is pas kunst als je kunst als kunst gaat beschouwen. Enkele honderden jaren geleden was het een kunst om deftig te praten. Dure en ingewikkelde woorden met diepe betekenissen werden gebruikt door mensen met een hoge rang. Toen zagen mensen praten als een kunst. Een kunst wat in onze tijd bijna geheel verwatert is. Het zou leuk zijn als deze verborgen kunst weer terugkomt. Verborgen en dus niet verloren.    

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden