De kunst van het presenteren

Presenteren is een kunst

Waarom is het voor de meeste mensen lastig om een presentatie te geven? Waarom worden kinderen nerveus als ze voor de klas een spreekbeurt moeten geven? En waarom wordt podiumangst als één van de grootste angsten gezien? Dit zijn allemaal vragen waar we een antwoord op zullen geven.

Dit houdt in dat mensen zich het prettigst voelen als ze mensen om zich heen hebben. Als ze een groep hebben waar ze bij kunnen horen. En als ze iemand hebben om mee te praten.

 
 

Bij het geven van een presentatie gebeurt er iets merkwaardigs. Bij het geven van een presentatie sta je voor even buiten de groep. Dit is een ervaring die je lichaam niet gewend is. Wat dus uitermate beangstigend kan zijn. Door je goed voor te bereiden bij vrienden en familie kun je jouw lichaam alvast laten wennen aan de presentatie sfeer. 

Tips en trucs

Om een goede presentatie te geven zijn vele tips, trucs en trainingen die gevolgd kunnen worden. Een beetje googlen en je komt een zee van informatie tegen. Het is heel belangrijk om voor jezelf uit te zoeken welke trucs voor jou het beste werken. Er zijn dus talloze tips en trucs te vinden die je kunt toepassen. Tevens zijn er ook talloze manieren die je zelf kan bedenken. Een zelfontwikkelde truc die ik gebruik is de RELAKS-principe. Wellicht kan de RELAKS-principe ook voor jou werken.

RELAKS - principe

Rustig

Een presentatie geven is geen makkelijke opgave. Het is dan ook belangrijk om tijdens het presenteren rustig te blijven. Zorg ervoor dat je weet wat je zegt. Hiermee bouw je meer zelfvertrouwen op.

Emotie

Het kan enorm helpen als je het publiek op een emotionele manier weet te raken. Een tip hiervoor is het vertellen van een persoonlijk verhaal over je ouders, je kinderen of jezelf.

Luid

Zorg er voor dat je luid en duidelijk verstaanbaar bent. Hiermee straal je zelfverzekerdheid uit. Als mensen je niet kunnen verstaan zijn ze snel geneigd met elkaar te fluisteren. Een beetje ruis in het publiek kan een ramp zijn voor je presentatie. Vraag in het begin van je presentatie altijd aan het publiek, en met name de achterste rij, of je verstaanbaar bent.

Aandacht

Het helpt als je de aandacht van het publiek weet te trekken. Dit doe je door goed op te letten hoe het publiek reageert tijdens het presenteren. Het kan ook helpen om vragen stellen aan het publiek. Hun reacties zijn zeer belangrijk.

Komisch

Net als emotie kan een beetje humor geen kwaad. Niemand houdt van een saaie presentatie. Probeer het publiek zo nu en dan te voorzien van een beetje humor.

Simpel

‘Keep it short and simple.’ Een bekende gezegde van Kelly Johnson. Onthoudt dat er mensen in het publiek zitten van verschillende aard. Houdt je presentatie daarom simpel. Hoe ingewikkelder je verhaal is, hoe minder interessant je verhaal wordt.

Tot slot

Presenteren is en blijft een kunst. En net zoals zoveel zaken in het leven wordt kunst pas zichtbaar als het vaak wordt beoefend. Hetzelfde geldt ook voor presenteren.

Bedankt voor het lezen van mijn stuk. Ik hoop dat ik met mijn bijdrage jou geholpen aan jouw presentatie skills.

Klik  en ondek hoe je effectieve gesprekken kunt voeren zonder al te veel inspaning.