De meest gehouden hamster: Russische dwerghamster

Inleiding

De Russische dwerghamster is in Nederland de meest gehouden hamster, dit omdat de Russische dwerghamster makkelijk in de omgang is en een vriendelijk karakter heeft. Ook zijn ze makkelijk tam te maken mits de nodige tijd en aandacht geschonken word.

Geschiedenis

In het jaar 1773 dook de naam van de Russische dwerghamster voor het eerst op. Maar het was pas in de jaren 60 van de vorige eeuw dat de wetenschapper Dr. Figala vanuit de omgeving van Omsk(West-Siberie) 2 koppels mee nam vanuit het wild naar de Max-Planck-Instituut(West-Duitsland). Deze twee koppels zorgden voor nageslacht die vervolgens weer werden bestudeerd door Paul Hoffmann, deze wetenschapper ondervond tijdens de observaties dat de hamsters seizoensgebonden veranderingen vertoonden in hun kleur en hun gewicht. Dit vond de wetenschapper erg belangrijk voor de wetenschap en verspreidde de hamsters onder andere wetenschappers. Eind jaren 70 vorige eeuw werden de eerste Russische dwerghamsters in Nederland ingevoerd.

Verschillende benamingen voor de Russische dwerghamster

  • Nederland: Rus,Rusje,Russen (wij gebruiken hier voornamelijk afkortingen voor de hamster).
  • Engeland of Amerika: Winter Whites (omdat in de winter de vacht geheel wit kan worden).
  • Latijnse benaming: Phodopus sungorus.
  • Overige: Djoengaarse of een Siberische hamster.

Aanschaf

Voordat er over word gegaan op de aanschaf van een Russische dwerghamster is het goed om er over na te denken voordat je zo'n diertje aanschaft, en het niet in een opwelling koopt om er vervolgens spijt van te krijgen. Dit is in het nadeel van jou en de hamster. Bedenk van te voren ook dat een hamster over het algemeen het meeste actief is in de avond en nacht uurtjes. Zo nu en dan zal hij overdag ook wel te voorschijn komen maar dit is dan meer om even snel wat te eten en dan vervolgens weer terug te gaan naar zijn slaapplekje. Ook moet je je van te voren bedenken waar de hamster heen moet met bijvoorbeeld vakanties? De hamster heeft namelijk elke dag zijn verzorging nodig en vind het fijn dat hij elke dag schoon water krijgt en een bakje met eten. Schaf je de Russische dwerghamster aan voor een kind onder de 8 jaar dan kun je er het beste over nadenken om die eerst een goudhamster te geven dit omdat de goudhamster groter is en handzamer. De Russische dwerghamster is nogal bewegelijk en kan moeilijk stil zitten.

Ook moet je van te voren bedenken waar je de kooi plaats. Zet de kooi niet op een al te warme plek, hamsters vinden temperatuur boven de 22 graden als snel onprettig worden. Ook is het niet goed om de kooi te plaatsen op een vochtige of een winderige plek.

Dwerghamsters kun je op verschillende manieren verkrijgen, zo kun je op het internet op zoek gaan naar het geschikte diertje maar je kan ook naar een dierenwinkel gaan bij je in de buurt, wanneer je dan nog eventuele vragen hebt staan de medewerkers je vaak graag te woord.

Huisvesting

Er zijn heel wat verschillende soorten kooien te verkrijgen voor hamsters, zo zijn de plastic of glazen aquaria zeer geschikt voor het huisvesten van de Russische dwerghamster.

  • Faunaboxen: Zijn plastic bakken die algeheel rondom en aan de onderkant van doorzichtig plastic zijn gemaakt, de deksel bestaat uit een plastic opening met gaatjes voor voldoende zuurstoftoevoer.
  • Mary en Duna kooien: Is een plastic bak die uit twee gedeeltes bestaan, een niet doorzichtige bodem maar wel doorzichtig raamwerk.

Beide soorten kooien zijn goed te onderhouden en zorgen ervoor dat er geen zaagsel naast de bak beland. Ook bestaan er nog de zogenaamde traliekooien, bedenk van te voren wel dat er niet meer dan 1cm ruimte mag zijn tussen de tralies omdat de hamster zich er tussendoor kan wringen. Ook knagen ze vaak aan de tralies en veroorzaken de hamster met hun gewroet in de zaagsel ervoor dat er veel naast de kooi beland.Houd er ook rekening mee dat de hamster wel de nodige bewegingruimte nodig heeft je mag dan wel uitgaan van een kooi die minstens de afmetingen 40 bij 30 cm heeft. Voor de bodembedekking kun je denken aan hennep vezels, of zaagsel(meest gebruikelijk).

Ook kun je nog verschillende soorten accessoires in de kooi plaatsen,bijvoorbeeld de looprad(wenselijk voor elke hamster) dit omdat ze ook hun nodige beweging nodig hebben.

Voeding

In elke dierenwinkel kun je veel verschillende soorten voeding vinden voor je hamster, kijk uit dat het niet te eenzijdig is.Zo bestaat goede hamstervoer uit:

  • Rogge
  • Graskorrels
  • Pinda's
  • Graan
  • Johannus brood
  • Tarwe
  • Zonnebloempitten
  • Haver
  • Mais

Ook doe je er goed aan om zo nu een dan wat vers voedsel te geven hierbij kun je denken aan sla,wortel,appel,tomaat, en een stukje brood vinden ze natuurlijk ook heerlijk.