De meest voorkomende kwaaltjes in de zwangerschap

Inleiding

Elke zwangere vrouw krijgt er in haar zwangerschap mee te maken de zogenaamde zwangerschapskwaaltjes, 1 van de bekendste kwaaltjes in de zwangerschap is toch veelal de misselijkheid, maar eigenlijk zijn er nog veel meer verschillende kwalen die in zowat elke zwangerschap voorkomen. Alleen heeft de ene vrouw er meer last van dan de andere vrouw. Elke zwangerschap is uniek, en verloopt nooit hetzelfde. Vrouwen die bijvoorbeeld voor de 2e keer zwanger zijn, ervaren de 2e zwangerschap anders dan hun eerste zwangerschap.

Het is zover jullie als koppel hebben beslist om er samen voor te gaan: een kindje. Er breekt dan een spannende tijd aan voor beide. telkens wanneer de dag aanbreekt dat je eigenlijk ongsteld moet worden, en eindelijk of wanneer het nu heel snel is gelukt of jullie hebben er wat langer over gedaan is dan eindelijk de dag aangebroken jullie zijn ZWANGER. In de eerste periode van je zwangerschap zul je merken dat de tijd van kwaaltjes zullen aanbreken.

De meeste voorkomende kwaaltjes in de zwangerschap zijn:

  • Misselijkheid
  • Moeilijke stoelgang
  • Slechter slapen
  • Straie
  • Brandend maagzuur
  • Bekkeninstabiliteit

Misselijkheid

Zowat iedere zwangere krijgt er mee te maken de misselijkheid in de zwangerschap, meestal is dit ook een voorbode van het zwanger zijn.Vooral de eerste 3 maanden kun je er over het algemeen veel last van hebben, meestal wordt dit minder na de 12 weken. Ook zijn er vrouwen die er de gehele zwagerschap hinder van blijven ondervinden. Mocht je nu veel braken en daardoor erg veel vocht verliezen dan is het raadzaam om daarom een afspraak met je huisarts te maken, ter voorkoming van uitdroging het is dan ook zeer belangrijk om goed veel te drinken.

Sommige vrouwen denken dat hun baby ook last heeft van de misselijkheid van de wordende moeder, niets is minder waar de baby merkt dit helemaal niet en alleen de moeder ondervind hier hinder van. Er word gedacht dat de hormoon HCG de boosdoender is voor het onstaat van de misselijkheid, doordat er in het begin van de zwangerschap met grootte getalen HCG vrij word gelaten in het lichaam moet deze daar eerst aan wennen en zich er aan passen. Mocht je veel last hebben van de misselijkheid dan kun je ook nog te raad gaan bij je huisarts er zijn pilletjes op de markt die je huisarts kan uitschrijven tegen je missellijkheid.

Moeilijke stoelgang

Doordat je door de zwangerschap een tragere werkende stoelgang krijgt, kan het voorkomen dat je zo nu en dan al sterk persend op de toilet komt. Je kan dit proberen te verhelpen door zoveel mogelijk vezels te eten. Vezels komen veel voor in:

  • Volkorenbrood
  • Roggebrood
  • Peulvruchten
  • Muslie
  • Vers fruit
  • Rauwe groenten.

Daarnaast is het ook altijd goed om veel vocht te drinken, dit ook mede dankzij de vezelrijke voeding.(denk aan 2 Liter vocht per dag) alleen dan geven de vezels het gewenste laxerend effect.

Slechter slapen

Vooral aan het einde van de zwangerschap kun je steeds meer moeite ermee krijgen om nog een beetje prettig te slapen, dit komt door je steeds groter en zwaarder wordende buik, waardoor het je meer moeilte kost om een goede houding te vinden om te kunnen slapen. Soms wil het nog wel eens helpen om met een kussen tussen je benen te slapen, ook is tegenwoordig de zogenaamde voedingskussen een favoriet onder de zwangere vrouwen, dit omdat deze veel steun geeft aan de benen en aan de buik, waardoor je weer iets prettiger kunt slapen. Je kan ook een zwangerschapskussen aanpassen, deze zijn vaak wel verkrijgbaar in de speciale babyzaken.

Straie

Straie vinden de meeste vrouwen het ergste van een zwangerschap. Een andere woord voor straie zijn:zwangerschapsstriemen. Niet iedere zwangere vrouw krijgt hiermee te maken. Eigenlijk kun je over het algemeen er niet veel tegen doen. Er zijn wel bepaalde zalfjes verkrijgbaar bij de drogist, deze kun je vanaf het begin af aan gebruiken. Deze zouden je huid soepel moeten houden. Maar deze helpen niet altijd!

Brandend maagzuur

Dit kwaaltje komt veelal voor in de laatste 3 maanden van de zwangerschap, dit doordat de baarmoeder dan op zijn grootste is, hierdoor komen verschillende organen in de verdrukking en dat is dan ook je maag waardoor het kan voorkomen dat de maagzuur ook omhoog word gedrukt en vervolgens in je slokdarm terecht komt. Dit veroorzaakt dan een branderig gevoel tot diep in je keel, je kan het nare gevoel een beetje voorkomen door zoveel mogelijk goed rechtop te gaan zitten en tijdens het slapen wat hoger te gaan liggen. Slik niet zomaar zonder advies van je huisarts maagtabletten, hiervoor kun je het beste eerst je huisarts raadplegen om te zien wat hij er van vind.

Bekkeninstabiliteit

Doordat je kraakbeen in je bekken weker word tijdens de zwangerschap kun je een zeurderig gevoel krijgen na bijvoorbeeld een lange wandeling. Dit wil niet gelijk zeggen dat je bekkeninstabiliteit hebt, wanneer je dat hebt dan heb je ook echt pijn, en dan niet alleen na een lange wandeling maar het hinderd je in alle dagelijkse dingen. Wanneer je een vermoeden hebt van bekkeninstabiliteit dan is het altijd raadzaam om je gynacoloog/verloskundige hierover in te lichten. Het kan dan zijn dat er een fysiotherapeut ingeschakeld moet worden, deze leert je dan verschillende oefeningen die de alledaagse pijn wat moeten verlichten.

LINKS