De oorzaken van onzekerheid

Onzeker zijn

Veel mensen hebben gedurende hun leven last van een bepaalde mate aan onzekerheid. Dit is heel normaal en een onderdeel van het menselijke functioneren. Soms kan deze onzekerheid echter problematische vormen aannemen. In deze gevallen beïnvloedt onzekerheid in grote mate het dagelijkse leven. Onzekerheid kan dan de vorm van een psychische stoornis aannemen. Maar waar wordt deze onzekerheid dan door veroorzaakt?

 De oorzaken van onzekerheid

Onderzoek heeft aangetoond dat onzekerheid meerdere oorzaken kan hebben. Onzekerheid kan echter ook uit een combinatie van deze oorzaken voortkomen. Op basis van de oorzaken kunnen een aantal verschillende soorten van onzekerheid worden onderscheiden.

  1. Lichamelijke onzekerheid. Bepaalde processen in je lichaam kunnen voor een gevoel van onzekerheid zorgen. Het is geen wonder dat veel mensen in de puberteit last hebben van onzekerheden. Met alle veranderingen in het lichaam zijn er veel nieuwe dingen waar aan gewend moet worden. De verandering van kind in volwassene is een tijd waarin vrijwel iedereen last heeft van onzekerheid. Veel vrouwen die in de overgang zijn, hebben ook last van onzekerheid. De hormoonschommelingen zijn vrij heftig. Bovendien kan de overgang voor lichamelijke reacties, zoals opvliegers en overmatig zweten, zorgen. Vrouwen kunnen hier sterke gevoelens van onzekerheid van krijgen. Ook het proces van veroudering kan bij mensen tot onzekerheid leiden. Mensen krijgen het gevoel dat ze hun aantrekkelijkheid en kracht verliezen. Het gevoel om af te takelen en mogelijk afhankelijk te worden van anderen kan in sterke mate onzekerheid in de hand werken.
  2. Sociale onzekerheid. In deze tijd lijken de eisen voor een aantrekkelijk lichaam en een leuke persoonlijkheid erg hoog te liggen. De voorkeur gaat ernaar uit om er jong, gezond en perfect uit te zien en een sprankelende, spontane persoonlijkheid te hebben. Voldoe je niet aan deze eisen, dan kun je het gevoel krijgen dat je sociaal niet geaccepteerd wordt en minderwaardig bent. Natuurlijk leidt deze onbewuste redenatie tot onzekerheid. Mensen zijn kuddedieren. Wij groepen van nature samen. Vanuit een evolutionair oogpunt is het dan ook wenselijk om in de groep te passen. Die natuurlijke druk voelen wij nu als de drang om erbij te horen. Mochten mensen, om welke reden dan ook, het gevoel hebben dat ze niet binnen de maatschappij passen, kan dit een sterk gevoel van onzekerheid veroorzaken.
  3. Financiële onzekerheid. Financiële factoren moeten niet onderschat worden als oorzaak van onzekerheid. Voldoende financiële middelen zorgen voor een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Als er echter financiële problemen zijn, valt dit gevoel van autonomie weg. Mensen hebben het gevoel dat ze hun eigen leven niet meer in de handen hebben. Zij vragen zich constant af wat de dag van morgen zal brengen. Het is in dit geval vooral het gevoel van het verlies van controle dat voor onzekerheid kan zorgen.
  4. Emotionele onzekerheid. In het geval van emotionele onzekerheid zijn de gedachten van een persoon zo ingesteld dat het gevoel van eigenwaarde ontbreekt. Vaak wordt dit veroorzaakt door het gedrag van personen uit het verleden. Pesten of het ontbreken van respect en waardering leidt in deze gevallen tot onzekerheid. Ook een verleden met veel onzekerheden of verwaarlozing werkt deze vorm van onzekerheid in de hand. Emotionele factoren leiden tot een gevoel van waardeloosheid en ontoereikendheid.

Ernstige problemen

Als onzekerheid een sterk invloed heeft op je leven, kan het een goed idee zijn om eens contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een therapeut die je helpt om deze onzekerheid te overwinnen.