De opstalverzekering en monumenten

Wat doet een opstalverzekering ook alweer? En hoe sluit je een goede opstalverzekering af voor een monument? Hoe voorkom je onderverzekeren? De kans daarop is aanwezig, als je een monument bezit. En wat als je van plan bent een monument te verbouwen? Is een opstalverzekering alleen dan wel genoeg, of moet je dan meer verzekeringen afsluiten? Alles over de opstalverzekering en monumenten, lees je in dit artikel!

De opstalverzekering in het kort

Met je opstalverzekering verzeker je het huis en de bijgebouwen, waarin je inboedel is "opgestald". Je opstalverzekering heb je voor vergoedingen in geval van schade aan je woonhuis en bijgebouwen. Onder de vergoede schade valt bijvoorbeeld brandschade. Maar je kunt ook een opstalverzekering afsluiten die vergoed bij bijvoorbeeld waterschade, stormschade en ruitschade. Behalve het woonhuis is dus nog meer verzekerd met je opstalverzekering. Ook de carport bijvoorbeeld, en de garage of schuur worden gedekt door de opstalverzekering. En tegen een iets hogere premie is de tuin vaak ook meeverzekerd.

Het afsluiten van een opstalverzekering

De opstalverzekering is er niet alleen voor particulieren; bedrijfspanden worden ook verzekerd met een opstalverzekering. Ben je in het bezit van een appartement, dan gaat de opstalverzekering via de Vereniging van Eigenaren. Bij verhuur is de verhuurder verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering.

Verder is iedereen die een hypotheek afsluit voor een huis verplicht een opstalverzekering te hebben afgesloten. Dat is logisch vanuit de hypotheekverstrekker gezien; het huis is het onderpand voor de hypotheek, het is logisch dat men dat goed verzekerd wil zien. Met de opstalverzekering, is het huis verzekerd voor de herbouwwaarde van het huis. Je bent dus vaak zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de opstalverzekering. Dat kan tegenwoordig heel snel en eenvoudig. Moest je vroeger nog persoonlijk langs een verzekeringskantoor, tegenwoordig doe je dat gewoon heel snel online. Zo gaat dat voor een simpele brandverzekering, maar ook voor een opstalverzekering met een veel ruimere dekking.

Een opstalverzekering voor een monument afsluiten

Voor de premie van de opstalverzekering is de herbouwwaarde is in belangrijke mate bepalend. Is je huis een monument, dan kan die premie flink in de papieren lopen.

Ontstaat er schade aan een pand, dan kiest de verzekeraar het liefst voor vervanging van aangetaste materialen. Bij een monument kan dat niet altijd, en daardoor moet de verzekeraar rekening houden met hogere kosten. Bij monumentale panden heb je het al snel over kostbare bouwmaterialen. Daarom is het handig om voor een monument een opstalverzekering met bindende herbouwwaarde af te sluiten. Dat voorkomt bij schade veel gezeur achteraf.

Het risico op onderverzekeren is bij monumenten groot. Speciaal daarom kan een vorkclausule opgenomen worden in de opstalverzekering.

Monument verbouwen: opstalverzekering & CAR

Wordt het monument gerestaurerd of verbouwd, sluit dan een Construction All Risk, of CAR-verzekering af. Deze verzekering dekt schade die tijdens de restauratie ontstaat. Ook schade aan een naburig pand bijvoorbeeld, en schade die veroorzaakt wordt door werkzaamheden van de aannemer. Deze schade wordt niet gedekt door de gewone opstalverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Een CAR-verzekering is bovendien verplicht voor een Nationaal Restauratiefonds-hypotheek.