De opstalverzekering wat is het nu precies

Inleiding

De opstalverzekering of een woonhuisverzekering in verplicht voor mensen die een koophuis hebben met een hypotheek. De woning is dan verzekerd tegen stormschade,brand en inbraak.

Wat is er allemaal verzekerd?

Bij een opstalverzekering is het huis en het bijbehorende ontroerend goed verzekerd, denk hierbij aan de garage, schutting, leidingen, CV(centrale vervarming) en het sanitair. Wanneer je graag wilt dat de fundamenten er ook bij zijn meeverzekerd moet dit worden aangegeven in het polis. Wanneer er schade is aan uw huis wordt er alleen de schade gedekt aan het huis zelf, de inboedel word niet gedekt, hiervoor diend een aparte inboedelverzekering voor afgesloten te worden. Er zijn verschillende vormen van een opstalverzekering, zo kan u bijvoorbeeld ook het glas laten meeverzekeren.Als je een appartement hebt heeft de vereniging van eigenaren (VVE)een opstalverzekering afgesloten voor het gehele gebouw.Bij het aanbrengen van veranderingen in een woning hierbij kun je denken aan een duurdere keuken is het eventueel nog mogelijk een extra dekking af te sluiten.

Hierbij een kleine opsomming van schade die aan je huis kunnen gebeuren en het soort verzekering. De eerste is het soort verzekering en daarnaast staat waartegen je dan verzekerd bent.

  • Brandverzekering ontploffing, brand en blikseminslag
  • Uitgebreide gevaren verzekering Stormschade(UGV), diefstal,vandalisme, waterschade door regenwater,waterschade door breuk aquarium of lekkend waterbed
  • Extra uitgereide gevaren verzekering (UGV+)schroei-, zeng- en smeltschade waterschade dat via de begane grond is binnengestroomd.
  • All-risk verzekering, Alle van buiten komend onheil dat beschadiging veroorzaakt, plotseling en onverwacht ontstaan.

Hoogte van het verzekerd bedrag

Wanneer je een opstalverzekering wilt afsluiten of je wilt het verzekerde bedrag verhogen moet eerst het huis op de waarde vastgesteld worden. hierbij gaat het dan om het herbouwwaarde(verzekerde bedrag dat nodig is om het huis terug te bouwen).Om het totaalbedrag te berekenen hebben verzekeraars zogenaamde herbouwmeters. Ook het verbond van verzekeraars hebben een herbouwmeter ontwikkeld. Er zijn verzekeraars die een garantie geven tegen onderverzekering.

Controleren van verzekerde bedrag

Het is altijd aan te raden om bij een verbouwing of een verhuizing het verzekerde bedrag op juistheid te controleren. Daarbij kun je gebruik maken van het herbouwmeter die je verzekeraar hanteert. Daarnaast is het ook aan te raden elke 5 jaar je verzekeringspakket te controleren.

Kosten opstalverzekering

De hoogte van je premie hangt van verschillende factoren af:

  • Bouwwijze van het huis(steen, hout, pannendak, rietendak)
  • Staat van onderhoud.
  • Herbouwwaarde.
  • Monumentale gebouw (kunnen afwijkende premies voor gelden)