De plek van de HBO jurist in de samenleving

HBO Rechten

In de huidige samenleving heeft iedereen wel eens te maken met de wet, zo ook bedrijven. Daardoor ontstond er de laatste jaren een grote vraag naar juristen. De bedrijven willen het liefst juristen die niet alleen hun kennis uit boeken hebben, maar die ook kennis in de praktijk hebben opgedaan. Omdat er een grote vraag was naar juristen, zijn vanaf 2002 acht hogescholen met de hbo–opleiding Rechten begonnen. De opleiding duurt vier jaar waarvan het eerste jaar de propedeuse vormt. Daarna volgt de tweede fase, waarin de student zich kan specialiseren in de toekomstige beroepspraktijk: rechtelijke macht en advocatuur, het bedrijfsleven of de overheid. In het derde jaar van de opleiding lopen de studenten stage. Je zou kunnen zeggen dat bij de hbo-opleiding Rechten de nadruk ligt op de praktijk. Want naast de traditionele vakken volgt de student ook sociale vaardigheden, communicatie en dossiermanagement. In vergelijking met de universitaire opleiding is het onderwijs meer thema- en projectgericht. Als HBO jurist kan je bij allerlei juridische instellingen terecht.

Juridisering

De invloed van het recht neemt steeds meer toe in ons leven. We leven in een wereld waarin de burgers steeds meer met het recht in aanraking komen. Door deze toenemende mate van het recht in de samenleving vind ik dat een HBO jurist een plek in de samenleving heeft veroverd. Een van de belangrijkste redenen dat de HBO Rechten studie is ontstaan, komt omdat het recht steeds meer invloed heeft op burgers. Iedereen krijgt vroeg of laat met juridische problemen te maken, daarom zijn verschillende niveaus van juridische kennis nodig.

Heeft de HBO jurist een plek in de samenleving?

Vaardigheden

Ten eerste is het vooral het contact en omgang met mensen dat HBO juristen onderscheidt van academici. HBO juristen zijn communicatief vaardiger en kunnen beter een gesprek met een cliënt voeren dan pas afgestudeerde universitaire studenten. Niet dat een academicus geen gesprek kan voeren, maar aan dergelijke vaardigheden besteedt de universitaire opleiding geen aandacht. Tijdens de opleidingen tot advocaat, rechter of officier van justitie gaat het vooral om de pure juridische kennis en minder om vakken als communicatie of sociale psychologie. En dat terwijl er een grote maatschappelijke behoefte bestaat om het recht dichter bij de mensen te brengen. Er is toekomst voor een nieuwe jurist. Tegenwoordig moeten er allerlei contracten worden doorgelicht. Daar moet iemand met een juridische bril naar kijken, maar dat hoeft geen academische bril te zijn.

Concurentie

Uiteraard zijn er ook mensen die vinden dat onze samenleving de voorkeur geeft aan WO- juristen. De reden hiervoor is dat je met HBO Rechten geen toga beroep kan uitoefenen en werkgevers willen toch vaak iemand met een titel. En daarvoor moet je aan een universiteit hebben gestudeerd. Dit is een goede rede waarom er geen plek zou zijn voor de HBO jurist in de samenleving, maar tegenwoordig concurreren HBO juristen steeds meer met WO juristen, omdat HBO juristen goedkoper en meer praktijk gericht zijn. HBO juristen zijn langzaam maar zeker een plek in de samenleving aan het veroveren.

Juristen eerder nootzakelijk dan luxe

Ten tweede is er in toenemende mate sprake van juridisering van de samenleving. Het inschakelen van juristen is voor bedrijven en burgers een noodzaak, omdat het recht een belangrijke rol speelt in het economisch verkeer. Het toenemen van de welvaart zorgt dat er steeds meer ingewikkelde koop- en dienstverleningsovereenkomst gesloten worden, met alle juridische gevolgen van dien. Het recht wordt steeds gecompliceerder waardoor het inhuren van juristen eerder noodzaak dan luxe is.

Tot slot vragen de dagelijkse juridische problemen nu eenmaal om dagelijkse, praktische oplossingen en dat hoeft niet noodzakelijk door een WO jurist gedaan te worden. Daarvoor hebben we de HBO jurist in het leven geroepen en hem een plek in de samenleving gegeven.


Conclusie

Kortom, het is vooral het contact en omgang met mensen dat HBO juristen onderscheidt van academici. HBO juristen zijn communicatief vaardiger en kunnen beter een gesprek met een cliënt voeren dan pas afgestudeerde universitaire studenten. Tegenwoordig moeten er allerlei contracten worden doorgelicht. Daar moet iemand met een juridische bril naar kijken, maar dat hoeft geen academische bril te zijn. Het inschakelen van juristen is voor bedrijven en burgers een noodzaak, omdat het recht een belangrijke rol speelt in het economisch verkeer. De dagelijkse juridische problemen vragen nu eenmaal om dagelijkse, praktische oplossingen en daarvoor hebben we de HBO jurist in het leven geroepen. Met andere woorden; we hebben de HBO jurist een plek in de samenleving gegeven.