De preventieassistente in de tandartspraktijk, een goudmijn voor de tandarts

De preventieassistente in de tandartspraktijk, een goudmijn voor de tandarts

Na aanleiding van radar schrijf ik dit stukje. De tandheelkunde is erg veranderd de afgelopen jaren. En niet altijd ten goede voor de patiënt. Er zijn vele praktijken in Nederland die vergeten dat ze werkzaam zijn in de zorg. Een dienstverlenende sector. Tegenwoordig is het een commerciële sector geworden. Er moet geld verdiend worden en het liefst heel veel. Ten dele is dit ook de schuld van de overheid maar ook van de tandartsen zelf. Door het tekort aan tandartsen worden veel behandelingen gedelegeerd aan lager geschoold personeel. Een idee van de overheid . Dat is op zich niet erg als het personeel maar een gedegen opleiding genoten krijgt door gemotiveerde mensen die de instelling heeft dat de patiënt centraal staat en kwaliteit bovenaan. Aan het personeel( mondhygiënistes en assistentes) ligt het meestal niet. Wat is er nu mooier om weer een stapje hoger te gaan en jezelf te ontwikkelen. Tandheelkunde bestaat uit medische kennis maar ook voor een groot deel aan handvaardigheid. Je bent als het ware een bouwvakker in het klein met grote medische kennis en opleiding. Je moet kennis hebben van anatomie en het lijf en leden maar je moet ook handvaardig zijn. Je maakt bouwwerken in het klein. Bijvoorbeeld een vulling maken, dat is een handeling. Daar hoef je niet 6 jaar voor gestudeerd te hebben. Wel de kennis daar om heen. Je moet ziektes in mond herkennen. Daar heb je medische kennis voor nodig. Dus die 6 jaar heb je dan echt wel nodig.

De wet is gewijzigd.

Maar wat gebeurt er nu. Door het tekort aan tandartsen worden gedelegeerde handelingen door assistentes en mondhygiënistes mogelijk. De wet is gewijzigd. De wet BIG is nu aan de orde. Je mag personeel bevoegd maken om handelingen te verrichten zoals tandsteen, anesthesie, boren en vullen en nog wel meer. Het probleem nu is dat deze wet wel heel ruim is. Als de tandarts vindt dat je bekwaam bent als assistente om tandsteen te verwijderen dan mag dat. Maar tandsteen verwijderen is wel een ruim begrip. Je hebt simpele behandelingen en de wat de grote gecompliceerde behandelingen. De simpele behandelingen zijn prima aan de preventieassistentes besteed. Geen enkel probleem. Je volgt een cursus met een gedegen theorie als praktijk opleiding . Maar er staat in de wet eigenlijk niets over vermeld alleen dat de tandarts bepaald of je bekwaam bent. En dat is nu net het wrijfpunt. Als je als tandarts voor de kwaliteit gaat dan laat je de assistente een opleiding volgen voor preventieassistente.

Kosten besparen

Als je kosten wilt besparen dan leer je ze dat zelf. Gewoon een keer uitleggen hoe de handeling moet zonder daar al te veel theorie daarbij. Met een gedegen cursus leer je toch veel meer. Maar dat kost zo’n 3800 euro per assistente. En dat doet pijn in de portemonnee van de tandarts. Terwijl dat toch wel de moeite waard is als kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Onterecht negatief beeld Tandartsen in het algemeen

Het beeld wat radar schets van de tandartsen in het algemeen is wel erg negatief. De meeste praktijken bieden namelijk wel goede tandheelkundige zorg. Ook met groepspraktijken is niks mis. Het is voor de tandarts gunstig om met een of meerdere collega’s een maatschap aan te gaan en zo de kosten te delen. Het beeld van de rijke tandarts is ten dele wel waar. Er komt per maand een hele boel geld binnen. Maar vergis je niet in de hoge kosten die tandartsen hebben. Er moet soms bezuinigd worden, de kosten moeten omlaag. Maar hoe doe je dat? Je kunt inderdaad lager geschoold personeel aan het werk zetten en die dan geen officiële cursus aanbieden maar het ze gewoon zelf leren. En daar gaat het dan fout. Behandelingen die preventieassistentes best kunnen uitvoeren zijn bijvoorbeeld tandsteen verwijderden, sealen, verdoven, en eventueel eenvoudige vullingen. Dit zijn handvaardige handelingen waar je wel de nodige theorie voor nodig hebt en dat leer je niet van de tandarts zelf. Hiervoor heb je toch echt een cursus nodig. Er staan bijvoorbeeld cursussen van 3 tot 9 dagen aangeboden. Dit betekent echter niet dat het je dan 3 tot 9 dagen tijd kost. Nee want tussen de dagen in moet je in de praktijk samen met de tandarts bepaalde handelingen uitvoeren. Thuis moet er de nodige theorie geleerd worden en dit kost veel tijd. In totaal ben je er 3 maanden tot 1 jaar mee bezig, dit ligt er aan welke cursus je volgt.

Extracties en wortelkanaalbehandelingen zijn toch echt alleen aan de tandarts besteed. Toch kiezen sommige tandartsen ervoor om dit door assistentes te laten uitvoeren. En dit heeft maar 1 reden. Veel geld verdienen. Want als u denkt dat de assistente hiervoor een beloning krijgt om al deze gedelegeerde handelingen uit te voeren dan heeft u het in het algemeen wel mis. Misschien na lang aandringen een paar tientjes netto in de maand erbij en dan houdt het wel op.

Regeltjes

Tandartsen houden niet zo van regeltjes, ze maken ze liever zelf. Contracten voor het personeel worden ook via het NMT en ANT gemaakt en het liefst nog door de tandarts zelf wat aangepast in het voordeel van de tandarts zelf. En dat mag allemaal, want er is immers geen CAO meer voor de tandartsassistente en mondhygiëniste. Die hebben de werkgeversorganisaties NMT en ANT opgeblazen i.v.m. de reiskosten. En zo hebben de tandartsen weer de vrije hand. Dus van alle kanten rommelt het tegenwoordig in de tandartspraktijken.