De reisapotheek: reizen zonder zorgen!

Reisapotheek noodzakelijk

Of je nu een weekendje weg gaat of twee weken naar Spanje: ziek worden kan je overal overkomen. Een klein ongelukje is zo gebeurd. Zorg dus dat je altijd een basisvoorraad medicijnen, pleisters, pillen en zalfjes bij hebt voor letterlijk de eerste hulp bij ongevallen en ongemakken. Ook op reis. En vul je reizende apotheek ook telkens aan voor je vertrekt.

 

Vakantie en de meest voorkomende kwaaltjes

Elke vakantietrip kan gepaard gaan met blaren, schaafwonden, zonnebrand, diarree, zonneslag, insektenbeten en ga zo maar door. Dit levert volgende checklist op:

1. Zomervakantie:

  1. Uw medicatie die u altijd inneemt!
  2. Medicijnen tegen wagenziekte, eventueel ook tegen zeeziekte;
  3. Zonnecrème + aftersun;
  4. Hoofddeksel + zonnebril;
  5. Bescherming tegen muggen;
  6. Zalf voor insektenbeten;
  7. Pillen tegen hoofdpijn;
  8. Koortsthermometer + koortswerende medicijnen;
  9. Keel-/hoesttabletten;
  10.  Hulpmiddeltjes tegen een verstopte neus;
  11.  Medicijnen tegen diarree/buikloop, maagkrampen;
  12.  Algemeen EHBO materiaal: pleisters, schaartje, verband, ontsmettingsmiddel.
  13.  Pincet en veiligheidsspelden
  14.  Tekenbeetsetje
  15.  Oog-/oordruppels
  16.  Oogzalf
  17.  Koortslipcrème
  18.  WC papier
  19.  Middel tegen maagzuur
  20.  Laxeermiddelen
  21.  Lensvloeistof
  22.  Talkpoeder

2. Wintervakantie

Voor de reguliere kwaaltjes als blaren, zonnebrand, schaafwonden enz… kun je je reisapotheek van de zomervakantie checken. Voor een skivakantie kan er een hoop uit je voorraad: alles met betrekking tot insekten en zonnetoestanden kun je rustig thuislaten. Eventueel aanvullen met:

  1. Beschermende lipstick
  2. Kwalitatieve skibril en skihelm (verplicht in meer en meer landen)
  3. Spierzalf
  4. Elastische verband

Tips vliegvakantie

  • Ga je met het vliegtuig op vakantie stop dan je reisapotheek niet in je bagage maar in je handbagage! Dan is dat in elk geval een zorg minder voor het geval je koffer verloren raakt met je dagelijkse pillenvoorraad erin.
  • Hou steeds de bijsluiters bij de hand, ook al neemt u niet de volledige doosjes mee om plaats te besparen in de bagage. Opgelet : vloeistoffen (max 100 ml) zijn nog steeds niet toegelaten in het vliegtuig. Wel gaan er stemmen op om deze regelgeving aan te passen maar dat zal nog niet voor zomer 2010 zijn!

Algemene reistips

  1. Let bij het innemen van medicatie op het uurverschil. Dit kan belangrijk zijn voor bv. insuline, contraceptie.
  2. Vermijd siropen (kunnen uitlopen) en zetpillen (kunnen smelten).
  3. Oogartsen zijn in veel landen schaars. Neem daarom een reservebril of reserve contactlenzen alsmede lensvloeistoffen, etc. mee.
  4. Ga zoveel mogelijk uitgerust op reis, het andere klimaat en het andere voedsel kunnen uw lichamelijke evenwicht in grote mate verstoren. Neem bij aankomst op uw bestemming ook de tijd om te acclimatiseren.
  5. Slippers dragen rond het zwembad beschermt tegen schimmels;
  6. Kijk uit met het gebruik van opblaasbare rubberboten, luchtbedden enzovoort. Omdat ze nogal windgevoelig zijn, drijven ze snel af.
  7. Ander voedsel, andere etenstijden en slechtere hygiënische omstandigheden kunnen de oorzaak zijn van klachten als maagpijn, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping of juist diarree, verlies van eetlust, uitdroging, koorts etc. Wees daarom extra voorzichtig met voedsel en ga hygiënisch om met eet- en drinkwaren. Was je handen vaak en goed met zeep.
  8. Verontreinigd water en besmet voedsel zijn bekende boosdoeners. Kijk dus goed uit wat je buiten de deur eet. Met name in de zomerperiode en in warme landen is het eten van rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe schelpdieren ten sterkste af te raden.

Conclusie

Berouw komt meestal na de zonde: er moet eerst eens iets voorvallen tijdens je vakantie voordat je het nut inziet van het belang van een goede reisapotheek. En natuurlijk loop je met kinderen een verhoogd risico dat er nu net iets gebeurt. Maak dus werk van een reisapotheek, ook voor een kort weekendje-weg!