De stille kracht van de E-bike

Inleiding

De E-bike oftewel de elektrische fiets is momenteel bezig aan een stille opmars. In dat opzicht is het vergelijkbaar met de maatschappelijke acceptatie van de automaat bij de auto’s. Immers het stereotiepe beeld van iemand die in een automaat reed, was dat die toch niet kon autorijden. Inmiddels is dat imago onterecht gebleken en is het in een automaat rijden als volkomen normaal geaccepteerd. Het stereotiepe beeld van de E-bike is dat dit iets is voor oudere mensen, maar daar komt inmiddels een kentering in, getuige de stijgende verkopen.

Wat is een E-bike

De E-bike is in het kort gezegd een fiets met een gashendel. Met deze hendel wordt een elektrische motor aangestuurd. Naarmate er meer gas gegeven wordt zal de fiets harder gaan rijden. Toch is de E-bike nog steeds een fiets. De bestuurder kan dus ook zelf fietsen zonder de motor aan te spreken. Er bestaan varianten van de E-bike die ook de functionaliteit van een pedelec (uitleg: hieronder) hebben; via de besturing kan de gebruiker enkele ondersteuningsniveaus selecteren.

Foutieve benaming

Veel mensen noemen een fiets met elektrische trapondersteuning een E-bike. Vrijwel elke elektrische fiets die op dit moment veel verkocht wordt is echter een zogenaamde 'Pedelec' (Pedal Electric Cycle, oftewel een fiets met trapondersteuning). In de volksmond raakt de term E-bike echter steeds meer ingeburgerd. Eigenlijk is dit een foute benaming.

Het andere type elektrische fiets is de E-bike. Deze fiets komt ook vooruit zonder dat de berijder mee hoeft te trappen en is in feite een elektrische variant van de snorfiets, vergelijkbaar met de brandstofaangedreven 'Spartamet' die inmiddels al een tijdje niet meer in productie is.

Meetrappen is altijd mogelijk, maar niet verplicht. Het grootste verschil is dat de kracht die op de trapas door de fietser al fietsend wordt uitgeoefend en de kracht die door de (elektrische) motor wordt geleverd niet met elkaar in verband staat.

Geschiedenis

Wie van mening is dat de elektrische fiets een nieuwe uitvinding is, komt echter bedrogen uit. Als we de geschiedenis van de elektrische fiets nagaan, dan blijkt dat reeds in 1895 in de Verenigde Staten een patent werd toegekend. De patenten zijn verder doorontwikkeld en hebben uiteindelijk geleid tot een doorbraak in de negentiger jaren van de vorige eeuw.

Marktaandeel

Op basis van de cijfers uit 2009, blijkt dat het marktaandeel in Nederland inmiddels 10% bedraagt. Door de vergrijzing en de stijgende levensverwachting, is hier duidelijk sprake van een groeimarkt.

Fabrikanten hebben dit inmiddels ook onderkend en ontwikkelen steeds nieuwere fietsen. Het moment dat de volautomatische fiets op de weg zal komen ligt niet ver meer weg. Zodoende wordt de overeenkomstige tendens met de volautomatische auto, zoals in de inleiding reeds gememoreerd, alleen maar groter.

Pluspunten

  • Goed voor het milieu
  • Goed voor de gezondheid

Minpunt

  • De prijs

Conclusie

De E-bike is een goed alternatief voor diegene die mobiel wil blijven en geen gebruik wil maken van de auto. In dat opzicht past deze fiets uitstekend bij het beeld van het zogenaamde "Zwitserleven-gevoel".

Nieuwe generatie

De Prius Fiets

Meer info

De populariteit van de E-bike heeft er inmiddels toegeleid, dat men een eigen startpagina heeft.

Startpagina E-bikes

Bouw je eigen E-bike

Aandeel E-bike stijgt 1e halfjaar 2011