De strikluier ter vervanging van pampers

Op het internet zijn vele vooroordelen terug te vinden over het gebruik van katoenen luiers. Een duidelijk overzicht is moeilijk te vinden. Hieronder vind je een eenvoudige uiteenzetting over de voor- en de nadelen van de strikluier in het bijzonder.

Voordelen

goedkoop

Vanaf 3 Euro heb je al een strikluier. Dat deze luier supergoedkoop is, staat buiten kijf. Je kan er dus ineens genoeg aankopen zodat je niet elke dag hoeft te wassen. Bovendien heeft de strikluier maar een maat. Je kan hem dus de ganse baby en peutertijd gebruiken. Het is wel belangrijk dat je over de strikluier nog een overbroekje aan doet. Best is dan om een wollen overbroekje te dragen. Als je een acrylen overbroekje aan doet, kan het zijn dat de huid niet goed kan ademen en dat de baby uitslag krijgt. Zo'n wollen overbroekjes zijn op zich misschien 'duur' (15-20 Euro per stuk) maar je kunt er een hele lange tijd mee verder.

Vergeet niet dat vele steden en gemeenten subsidies geven voor de aankoop van recycleerbare luiers. (zie hieronder bij externe links) Op deze manier wordt het nog goedkoper.

eenvoudig

Het is super-eenvoudig om je baby de luier om te doen. Je hoeft hier geen creatief brein of superintellect voor te zijn. 1 keer proberen en je hebt de smaak te pakken. Natuurlijk is het zo dat iedereen anders is. Misschien verkies je een voorgevormde luier boven een strikluier. Over smaken valt niet te twisten. Los hiervan is de strikluier gemakkelijk in gebruik.

inleggers biologisch afbreekbaar en wasbaar

Er zijn papieren doekjes die je er kan inleggen (natuurlijk, uitleggen zo stom zijn eh) en die per rol verkocht worden. Deze doekjes houden het vocht vast zodat de luier zelf niet nat wordt. De inleggers kan je eventueel mee wassen als je dit wenst. Ook kan je ze eenvoudigweg in het toilet werpen omdat ze biologisch afbreekbaar zijn.

nooit huiduitslag

Je baby heeft nooit huiduitslag omdat het katoen de huid doet ademen. Je hebt dus ook geen behoefte aan al die zogezegde 'verzorgingsprodukten voor baby's' waar zoveel rotzooi in zit.

geen verzorgingsproducten nodig om de poep te beschermen

Doordat je baby geen huiduitslag heeft, heb je geen talkpoeder nodig of verzorgingsdoekjes waar allerhande troep in zit waar de meeste mensen zich zelfs niet bewust van zijn. Weleda biedt talrijke oliën die je er op kan smeren en garandeert dat het allemaal natuurlijke ingrediënten zijn die geen kwaad kunnen. Zie site Weleda: LinktekstExterne link

zonder gevaarlijke stoffen

Voor de productie van pampers worden allerlei chemische stoffen gebruikt. Zie site: (http://www.citt.nu/files/pdf/gevaarlijke%20producten.pdf LinktekstExterne link) Je geweten is zuiver want je geeft je baby het beste wat de natuur kan bieden en je verbruikt geen pampers waardoor je impact op het milieu minimaal is.

minimale impact op het milieu

Omdat je de luiers gewoon kan meewassen met de andere was en ze heel weinig plaats innemen in de wasmachine, is de impact minimaal. Dit is niet te vergelijken met de tonnen afval die je creëert met het weggooien van de pampers.

je baby wordt sneller zindelijk

Doordat je baby goed voelt wanneer ie nat is, wordt ie zich sneller bewust van zijn/haar plas- of poepgedrag. In een pamper voelt ie nauwelijks of ie nu geplast of gepoept heeft. Er zijn vele baby's die sneller overgaan tot gebruik van het potje omdat ze bewuster met dit feit omgaan.

Nadelen

vele strikluiers ineens aankopen

Je moet vele strikluiers kopen, wil je niet elke dag wassen. Je kan rekenen dat je baby ongeveer 8 luiers per dag verbruikt. Het spreekt voor zich dat het verbruik afhangt van het voedsel dat de baby eet of drinkt. Bij vast voedsel zal er minder pipi zijn en zal ie dus minder luiers per dag vuil maken. Doordat de luier zo goedkoop is, vervalt dit nadeel eigenlijk

je baby moet vaker ververst worden

Het spreekt voor zich dat je de baby niet in een natte luier kan laten rondlopen. In een pamper kan de baby gerust uren rondhuppelen zonder er echt last van te hebben maar dat gaat echt niet met katoenen luiers.

baby vraagt omzichtigere aanpak

In tegenstelling tot een pamper moet je aandachtiger zijn voor de signalen van je baby. Telkens moet je in het achterhoofd houden dat de baby kan huilen omdat de luier nat is.

Conclusie

Op het internet zijn vele vooroordelen en gemakkelijk gevelde oordelen (bv. na eenmalig gebruik) terug te vinden. Zoals met alles is er tijd nodig om iets te leren en je er een mening over te vormen. In het begin weet je niet goed hoe alles werkt en zie je door het bos de bomen niet meer. Hopelijk krijg je goed advies in de winkel waar je de luiers kan bezichtigen, aanraken, uitproberen.

Laat je vooral niet afschrikken. Informeer je gewoon goed. Bijvoorbeeld: Je moet overbroekjes kopen. 'Oh god, wat is dat en hoe werkt, dat lijkt me toch aartsmoeilijk' kunnen bedenkingen zijn. Ik raad je aan een lange tijd voor je moederschap zo'n winkel te bezoeken zodat je op voorhand weet wat je te wachten staat.

Om het u gemakkelijker te maken je weg te vinden, zijn hier enkele links: Linkteksthttp://home.planet.nl/~mfvandam/ Linkteksthttp://www.lieverluieren.nl/page2.html Linkteksthttp://katoenenluiers.startpagina.nl/

Globaal gezien weegt het nadeel van de moeite doen om te wassen niet op tegen alle voordelen. Ook is het zo dat de luiers bijna geen plaats innemen in de wasmachine waardoor je ze gewoon met andere was kan meewassen.

Een ethisch argument is dat er heel véle gevaarlijke stoffen in pampers en babyverzorgingsproducten zitten die kwaaltjes veroorzaken waar wij ons als naïeve consumenten geen rekenschap van geven. Vooraleer je pampers en verzorgingsproducten koopt, raad ik de aanstaande ouder aan zich goed te informeren. Pas achteraf zitten ze in de rats en betalen zij en de baby de rekening.

Ik zou even dieper willen ingaan op de omzichtigere omgang met je baby. Er is nog iets dat niet over het hoofd mag worden gezien. Naar het schijnt hebben vele ouders minder en minder tijd. Belangrijk om te weten, is dat katoenen luiers een bewustere omgang met je baby vragen. Het is immers niet zo dat de billetjes 'altijd droog' blijven en de baby kan uiteraard wel eens huilen als ie nat is (hoe zou je zelf zijn?). Omgang met een baby is sowieso niet vanzelfsprekend omdat je omzichtig diens signalen moet interpreteren. Een natte luier is dus iets dat je als ouder steeds in het achterhoofd moet hebben. Ook is de kans groter dat je kind sneller zindelijk is. Dat vergt uiteraard ook veel tijd om je peuter of kleuter te leren op het potje plassen.

Vergeef het me maar ik heb vaak de indruk dat ouders meer uit luiheid en gemak voor pampers kiezen. Het kost immens veel, zit vol rotzooi, je baby heeft bijna constant huiduitslag en het moet samen met het andere afval worden verbrand ('maar ja, dat zal ons een worst wezen zeker, ik betaal toch mijn belastingen')

Het loont de moeite om het te proberen.

Van een zeer tevreden strikluiergebruiker