De tamme rat als huisdier

Inleiding

Sommige mensen moeten niks van ratten hebben, ze vinden ze eng en vies. Een rat is echter een heel leuk en intelligent diertje. Vandaar dat er ook een heleboel mensen zijn die ratjes als huisdieren houden. Ratjes kunnen ook echt je beste maatjes worden. Maar waar moet je allemaal aan denken voordat je tamme ratten koopt? Wat moet je weten over tamme ratten? In dit artikel staat handige informatie over tamme ratten.

De tamme rat

AlgemeenBruine rat

De tamme rat is een afstammeling van de bruine rat. Deze rat komt ook voor in Nederland. Ze leven in holen onder de grond of in vochtige plaatsen buiten en soms ook in gebouwen. Ratten leven in groepen, het zijn hele sociale dieren. Ze verzorgen elkaars vacht, spelen met elkaar en slapen bij elkaar, ze doen alles samen. Ze communiceren doormiddel van geur, lichaamstaal en geluiden. Veel geluiden die ze maken zijn vaak te hoog voor mensen om ze te kunnen horen. Ratten zijn hele intelligente dieren, je kunt ze daarom ook truucjes leren. Ze kunnen bijvoorbeeld hun naam herkennen. Daarnaast kunnen ratjes echt aan je gehecht raken. Je kunt echt een band met die beestjes opbouwen. Jij bent natuurlijk ook degene die ze voert. 

Aanschaf

RatjeHet eerste waar je aan denkt als je ratten gaat kopen is natuurlijk de dierenwinkel. Dit wordt echter heel sterk afgeraden door de rattenliefhebbers. De dierenwinkels weten vaak niet veel van ratten af, waardoor ze je verkeerde informatie meegeven en jou bijvoorbeeld een te kleine kooi aanraden. Daarbij weet je van een ratje uit een dierenwinkel niets. Het ratje kan ziek zijn of een erfelijke ziekte hebben. Soms zitten mannetjesratten en vrouwtjesratten bij elkaar waardoor je kans hebt dat je een zwangere rat koopt. Bovendien zijn de ratjes uit dierenwinkels vaak bijterig en niet zo tam. De dierenwinkels hebben vaak ratjes van de broodfok. Die ratten worden gefokt om geld te verdienen. Er wordt dus helemaal niet gekeken naar gezondheid. Het kan natuurlijk zo zijn dat je wel gezonde ratjes uit een dierenwinkel hebt gekocht, maar dit weet je niet van te voren. Het is daarom aangeraden om ratten uit een rattery te halen. Dit zijn speciale rattenfokkers. Hier ben je er zeker van dat je een gezond en tam ratje krijgt met een stamboom. Maar het is natuurlijk niet 100% zeker dat een ratje van een rattery nooit ziek wordt. Als je je ratjes uitkiest moet je op een paar dingen letten: ze moeten niet schuw in hun huisje blijven zitten maar aan je hand komen ruiken, de vacht moet glad en glanzend zijn, ze moeten helder uit hun ogen kijken, ze moeten geen rare geluidjes maken bij het ademhalen en niet te veel niezen. Als laatste is het natuurlijk de vraag of je mannetjesratten of vrouwtjesratten neemt. Mannetjes zijn over het algemeen groter en rustiger, ze zullen eerder lekker op je schouder slapen. Vrouwtjes zijn wat speelser, onderzoekender en schoner. Mannetjes zijn meer geneigd op je schoot te plassen. Het is aan jou de keus wat je liever hebt. 

Huisvesting en voedingMooie rattenkooi

Ratten zijn sociale dieren en mogen nooit alleen gehouden worden. Ze moeten minimaal één maatje  hebben. Ook al geef je je ratje nog zo veel aandacht, je bent niet te vervangen door een ander ratje. Jij kunt de vacht van je ratje niet schoonlikken, jij kunt niet samen een holletje bouwen, jij kunt niet samen in een hangmatje slapen. Het is daarom heel belangrijk minimaal twee ratjes te nemen. Twee ratten hebben een onderkomen nodig van minimaal 80 x 50 x 80. Maar hoe groter hoe beter! Er moet geklommen kunnen worden, geknaagd en er moeten genoeg verstopplekjes zijn. Je kunt bijvoorbeeld takken in de kooi doen of huisjes, hangmatjes, trappen, lege dozen, stenen of potten. Ratten zijn intelligente dieren dus zorg ervoor dat er genoeg te doen is voor je ratjes! Alle soorten onderkomen zijn geschikt. Bijvoorbeeld een traliekooi, aquarium, volière of een zelfgemaakte kooi. Een houten bodem is echter niet zo handig, aangezien de urine er in kan trekken. Zorg er ook voor dat je ratjes niet alleen maar op tralies lopen. Wanneer je kooi uit alleen maar tralies bestaat kun je er kranten opleggen. Plaats de kooi nooit in de tocht! Ratten hebben hele gevoelige luchtwegen dus zorg ervoor dat de kooi niet op een te warme of te koude plaats staat en nooit in de volle zon. Goede bodembekkers zijn: kranten, beukenhoutsnippers of hennepvezel. Omdat ratten snel longproblemen kunnen krijgen moet je nooit zaagsel, hooi of stro gebruiken! De kooi moet ongeveer 1 keer per week verschoond worden.  

Ratten zijn alles eters. Geef ratten niet vet, gekruid, zoet of zout eten. Je kunt in dierenwinkels speciaal rattenvoer kopen waar alle voedingsbehoeftes van de rat in zit. In dit voer zitten vaak verschillende brokjes. Zorg ervoor dat je ratjes alle brokjes daarvan opeten. Sommige ratten zijn kieskeurig en laten bepaalde brokjes liggen. Op deze manier krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen. Het is dan handig om over te stappen op voer waarvan alle brokjes hetzelfde zijn. Geef je ratjes ook elke dag een stukje fruit of groente. Wat ratjes ook heel lekker vinden, en wat ook gezond voor ze is, is macaroni, rijst, maïs, een stukje gedroogd brood, crackertjes, droog biscuitje, kaas, noten en een hardgekookt ei. Ratten vinden het leuk om bezig te zijn, een hardgekookt ei of een walnoot is een hele uitdaging voor ze om open te maken. Zorg er ook voor dat er altijd wat te knagen is voor je rat. De tanden van de rat groeien altijd door, het is daarom belangrijk dat ze vaak knagen. Als laatste moet er natuurlijk elke dag vers drinkwater in het hok aanwezig zijn. 

Gezondheid

Een gezonde rat is gelukkiger en leeft langer. Ratten worden meestal twee jaar. Ze kunnen ook ouder worden, maar er zijn maar weinig ratten die de drie jaar halen helaas. Om je ratjes gezond te houden moet je ze elke dag schoon drinkwater geven en genoeg fruit en groente naast het basisvoer. De nagels en tanden van de ratten mogen niet te lang worden, ze moeten daarom genoeg te klimmen en te knagen hebben. Controleer je ratjes af en toe op mijt en vlooien. Als je vlooien of mijt ondekt in de vacht, moet je naar de dierenarts gaan. Die kan injecties geven of je kunt bij de dierenwinkel antiluchtpijpmijt van Bogena kopen. Het is heel jammer, maar tumoren komen vaak voor bij ratten. Als je een kleine knobbel ontdekt moet je direct naar de dierenarts gaan. Hoe eerder hoe beter! De knobbel kan snel groeien en kan zelfs leiden tot het overlijden van je ratje. Ook kunnen er oogafwijkingen voor komen bij ratten of abcessen, luchtwegproblemen, baarmoederontsteking. Een gezonde rat eet genoeg, drinkt veel, speelt met zijn kooigenootjes en reageert op jou als je naar de kooi toe komt. Als je ratje de hele dag in zijn huisje blijft liggen of ineens begint te bijten, is het duidelijk dat je ratje niet goed in zijn vel zit. Een check bij de dierenarts is altijd goed wanneer je vermoedt dat je ratje zich niet lekker voelt!

Conclusie

Om ratten als huisdier te houden moet je aan veel dingen denken. Je moet daarom ook goed nadenken of je er tijd voor wil vrijmaken. Je moet je ratjes goed verzorgen en genoeg aandacht geven. Ze zijn gevoelig voor ziektes, dus je moet ook bereid zijn met je ratjes naar de dierenarts te gaan en er geld aan uit te geven. Daarbij moet je regelmatig het hok verschonen. Als je dit allemaal geen probleem vindt zijn ratjes goede huisdieren voor jou. Ratjes zijn hele leuke huisdieren waar je echt een band mee kan krijgen!

  Bronnen afbeeldingen:

http://www.ongediertebestrijdingeemland.nl/bruine-rat.html

http://www.ratten-speeltjes.nl/rattenkooien2.htm

http://www.rebastrofee.nl/diersoorten/tammeratten/

http://simon-ferret.blogspot.nl/2007_09_01_archive.html