De verborgen gevaren van MLM marketing

INLEIDING

Er circuleren vele verhalen over Multi Level Marketing.Woorden als illegaal, pyramide, snel rijk worden kleven als superlijm vast aan het begrip 'Multi level marketing'. Maar wat houdt MLM precies in? Is het wel zo illegaal? En wat is de succesfactor?. En welke vormen zijn er? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen en een kijkje achter de schermen van MLM; Multi Level Marketing''

Wat is Multi Level Marketing?

MLM, ook wel netwerk of relatiemarketing genoemd is een model waarbij diensten of producten verkocht worden door een systeem van vertegenwoordgers, distributeurs of zogeheten consulenten. Het systeem werkt door middel van verschillende lagen, waarbij iedere laag( distributeur etc) verantwoordelijk is voor het doen onstaan van een laag onder hem of haar. Iedere deelnemer werkt op freelance basis.

Het grote voordeel voor de fabrikant of de toplaag is dat de kosten voor distributie, personeel, opslag en dergelijke tot een minimun beperkt kan worden. Alle producten worden immers door de individuele MLM deelnemer afgenomen die ze vervolgens door middel van bijeenkomsten of persoonlijk contact worden verkocht.

Het gevaar achter MLM

Op het eerste gezicht lijkt het een goede en succesvolle formule. In de praktijk echter draaien veel zaken om manipulatie, halve waarheden en misleiding. De meeste organistaties die MLM bedrijven, claimen dat hun systeem geen pyramide systeem is.

piramide

Een piramidesysteem is pas illegaal als er een inleg betaald moet worden waarvan geen tegenprestatie verwacht kan worden in welke vorm dan ook. Er zijn echter teveel mazen in het net om een piramidevorm toch in een legale MLM vorm om te buigen, maar wel met alle inhoudelijke kenmerken van een piramidesysteem. Een voorbeeld is Herbalife, waar een nieuwe distributeur tegen zeer hoge kosten een starterspakket moet aanschaffen. De prijs kan men zien als inleg, en omdat betrokken persoon er een pakket voor terug krijgt, is het geen illegaal piramidesysteem.

Dat het erg lastig is om zo'n duur en tamelijk overbodig product aan de man te brengen, tesamen met een netwerk werven, is zijn of haar eigen verantwoording. Hoewel er natuurlijk verschillende vormen zijn, zijn een aantal elementen herkenbaar bij veel van deze organisaties:

  • De producten zijn vaak van goede kwaliteit, maar erg duur en alleen via MLM te verkrijgen. Soortgelijke producten in gewone winkels zijn vaak even goed en goedkoper.
  • Voor deelnemers zijn er regelmatig (verplichte) bijeenkomsten. De onderwerpen die behandeld worden gaan niet verder dan 'succes hebben'of 'meer geld verdienen'. Over produktinformatie wordt niet of nauwelijks gerept.
  • De focus ligt vaak meer op het werven van nieuwe deelnemers dan op de verkoop van produkten.
  • Het gehanteerde systeem van de organisatie is heilig. Pas je dat toe resulteert d dat in 100% garantie voor succes. Kritische opmerkingen hierover worden weggezet als negatievisme en 'te weinig zelfvertrouwen'.

Door mlm vertegenwoordigers worden vaak een aantal standaard reacties gegeven op kritische weerwoorden:

  1. "Elk bedrijf is een pyramide". Als we in een organogram puur op uiterlijk afgaan wel, en dan alleen van een grote afstand. Bij  een gewoon bedrijf heeft iedereen in de "pyramide" zijn eigen functie en hoeft niemand zelfstandig mensen te werven. Iedereen krijgt een vaste vergoeding( salaris) waarvan de grootte afhankelijk is van functie en/of ervaring etc. Bij MLM is IEDEREEN verkoper en bezig met het werven van "collega's".

Het streven van een regulier bedrijf is om niet te veel of te weinig personeel in dienst te hebben. Bij MLM is de sky de limit. Er is geen enkel limiet aan het aantal verkopers en het woord "marktverzadiging" is hun vreemd.

2. "Het product is gewoon uniek/ uitstekende kwaliteit etc, vandaar verkoop middels mlm" . De meeste MLM producten zijn, hoewel vaak wel van goede kwaliteit,  niet uniek, en worden vaak ook gewoon op de reguliere manier verkocht.  Als MLM echt de enige echte succesfactor was, waarom worden producten/ merken als Coca Cola, Heineken, Volkswagen, Nivea en  Nike schoenen dan nog steeds met veel succes op de reguliere markt aangeboden? De bedrijven met de hoogste omzet in de wereld zijn nog steeds geen MLM bedrijven.

 3. "Als je geen succes hebt bij MLM, ben je gewoon niet geschikt".  Het systeem is sowieso niet geschikt.

In het Forbes of Quote magazine zul je nauwelijks MLM's aantreffen ( hooguit degene die het heeft opgericht).   Zijn de mensen die in deze tijdschiften worden beschreven dan echt allemaal ongeschikt voor succes? puur omdat ze geen MLM bedreven hebben?

EEN BLIK ACHTER DE SCHERMEN

Als ervaringsdeskundige zal ik een beschrijving geven wat er speelt in zo'n soort organisatie. De hieronder beschreven organisatie doet aan deur-aan-deur marketing, waarbij donateurs voor goede doelen of klanten voor energie/telecom geworven worden.

SOLLICITATIE

De advertentie omvat meestal een tekst dat men wegens uitbreidng van diverse kantoren commercieel talent zoekt. Beloftes als "interne training", "Reizen naar Londen of New york" fungeren als de de spreekwoordelijke HEMA worsten die men wordt voorgehouden. Over de functie inhoud wordt weinig tot niets verteld. Wanneer je reageert, krijg je ALTIJD een uitnodiging voor een gesprek. Want jij bent natuurijk net dat talent waar ze interesse voor hebben, ook al is je enige werkervaring fastfoodmedewerker bij Burger King. Dan volgt vaak na korte tijd het eerste gesprek met de "directeur".

Wat het eerste opvalt is dat er op het betreffende kantoor house muziek wordt gedraaid. Of je nu wel of niet van die muziek houdt, voor een kantoor blijft het vreemd. Tijdens het gesprek zit je met zijn tweeen(!) tegenover de "directeur". Het gesprek is net zo diepgaand als de advertentie. Hij beschrijft hoe succesvol hij is, hoe succesvol jij kunt worden en wat voor een geweldige organisatie hij in zit.

Eenmaal thuis krijg je weinig tijd om het allemaal te verwerken. Je wordt dan ook na een paar uur al teruggebeld met de mededeling dat je door bent en op mag komen voor een meeloopdag en een tweede gesprek.

MEELOOPDAG

Voor de meeloopdag ga je mee met een salesteam, onder leiding van een zogeheten "leader". Tijdens de rit naar de 'ter'(afkorting voor territorium;het salesgebied) wordt vooral verteld hoe geweldig de directeur is en hoe dit systeem zo ENORM goed voor hun werkt en dat dit het beste is wat ze ooit is overkomen. Ook wordt toch dringend verzocht om vooral aantekeningen te maken. Eindelijk kom je erachter wat je gaat doen: Deur aan deur aanbellen of mensen zich willen inschrijven als donateur. (Of energie/telecom klanten werven, afhankeljk van welk kantoor je zit.) Na een tweede (kort) gesprek wordt je uiteraard aangenomen.

WERKEN ALS MLMÉR

First things first; Je tekent als IC independent contractor. Oftewel zzpér. Wat in deze praktijk dan weer betekent dat je aan de goden bent overgeleverd. Als je het goed doet, kun je bij het halen van je 'targets' opklimmen van IC naar leader, crewleader, vervolgens assistent owner en uiteindelijk owner, oftewel, je eigen kantoor. En als je hard werkt kan dat al binnen 2 jaar!

De dag begint rond 09:30/10:00 op kantoor, denk nou niet aan een kantoor met bureau's, computerschermen, rinkelende telefoons en een koffieautomaat. Nee, er is bijna geen meubilair aanwezig, je moet dus staan, "want dat reflecteert een pro-actieve houding".(???) Koffie drinken en eten mag niet en in plaats van pc-schermen hangen er alleen posters op de muur met 'de gouden regels' en 'het systeem in x stappen'.En de hele tijd house muziek op de achtergrond .

Na de hele ochtend training, wat vaak niet verder gaat dan het systeem meer dan 12 x aanhoren en opschrijven en het sales praatje oefenen, ga je het veld in. Dat is een aangewezen gebied of in de plaats van het kantoor, of elders. Rijden is op eigen kosten, je bent immers zzp. Vervolgens ben je tot 22:00 bezig deur aan deur te gaan om 'sales'te winnen. Drie sales halen is een vereiste. Eten doe je maar in een snackbar ofzo. En als je tijd hebt ook nog even mensen werven want een netwerk onder je vergaren is minstens zo belangrijk, je wilt tenslotte toch leader worden. Eindelijk is het dan tijd om terug te gaan naar kantoor, als je geluk hebt is dat op loopafstand, als je wat minder geluk hebt is dat 70 km rijden.

Op kantoor is er altijd een evaluatie, de ceremonie met veel geklap en gejuich, wederom training en soms nog een conference call met andere kantoren, waar je met zijn tienen om 1 telefoon verzamelt. En dan hehe, rond 24:00 uur..Bedtijd, om het morgen weer allemaal overnieuw te doen, zes dagen in de week.

Als je goed draait en talent hebt verdien je zo tussen de 400 en 450 euro per week. Dat klinkt redelijk aantrekkelijk, maar laten we nog eens goed naar de werktijden kijken: Van 10:00 tot ongever 00:00 is 14 uur x 6 dagen is 84 uur. Deel dat door 450 euro (dan ben je een echte salestijger!) is euro 5,35 aan uurloon, zo'n drie euro onder het minimunloon. Mocht je dit leuk vinden en hogerop komen, heb dan niet de illusie dat je owner wordt, want vlak voordat dat gebeurt, onderneemt het hoofdkantoor actie. Dat behelst alles tussen reglementen opeens veranderen tot het sluiten van het kantoor.

Er zijn natuurlijk meerdere methodes en werkwijzes, maar uiteindelijk is het principe zo'n beetje overal hetzelfde: probeer zoveel mogelijk mensen onder je te krijgen die hetzelfde gaan doen en wordt daar stinkend rijk van.

CONCLUSIE

MLM heeft vele vormen en terecht of niet terecht, het heeft een negatieve klank gekregen in de loop der tijd. Mocht je het toch willen proberen, ga dan in zee met een relatief onschuldig product als Herbalife of Tupperware NAAST je reguliere baan. Voor degene die willen beginnen aan iets zoals hierboven beschreven; Als een sociale en economische zelfmoord je niet deert, is het de moeite waard.