De vermogensmarkt

De vermogensmarkt: inleiding

De vermogensmarkt

De besparingen van sectoren met een geldoverschot vinden via de vermogensmarkt hun weg naar sectoren met een geldtekort. Voor een goede werking van de vermogensmarkt is het noodzakelijk dat de vragers en aanbieders van geld op deze markt elkaar eenvoudig kunnen vinden. Alleen op die manier kan vermogensoverdracht snel tot stand komen. Het zou veel tijd en geld kosten als elke individuele aanbieder van vermogen op zoek moet gaan naar een individuele vrager. Om deze en een aantal andere redenen zijn op de vermogensmarkt financiële instellingen werkzaam. De vermogensmarkt worden opgesplitst in de geld- en kapitaalmarkt.

De vermogensmarkt: de geldmarkt

Op de geldmarkt worden geldmiddelen verhandeld met een looptijd van minder dan één jaar. De geldmarkt wordt gekenmerkt door marktpartijen met kortstondige kasoverschotten en kastekorten. Op de geldmarkt treden zoals op iedere markt aanbieders van en vragers naar (geld)leningen met elkaar in contact. Door het aanbod van geld en de vraag naar geld wordt de hoogte van de rente bepaald.

Als de geldmarkt stabiel is, dat wil zeggen als de vraag naar en het aanbod van geld met elkaar in evenwicht zijn, zal de rente gelijk blijven. Is de vraag naar (geld)leningen echter groter dan het aanbod van (geld)leningen, dan zal de rente dalen.

De vermogensmarkt: de kapitaalmarkt

Op de kapitaalmarkt waar geldmiddelen met een middellange of een lange looptijd worden verhandeld, handelen de marktpartijen met een langdurige kasoverschotten of kastekorten. Deze overschotten en tekorten kunnen zelfs een permanent karakter hebben.

De in het voorgaande geschetste ontwikkeling van de rente, zoals bij de geldmarkt beschreven, geldt ook op de kapitaal markt.

De vermogensmarkt: Euronext Amsterdam

Een belangrijke speler op de vermogensmarkt is Euronext Amsterdam. Onder de naam Euronext zijn de effectenbeurzen van Amsterdam (Amsterdam Exchanges), Brussel (Brussel Eschanges) en Parijs (Paris Bourse) in september 2000 een volledige fusie aangegaan. De nieuwe beurs was een volledig geïntegreerde en grensoverschrijdende markt voor effecten, afgeleide producten en grondstoffen.

Euronext Amsterdam: interieur
  • Doelstelling van de fusie was om een kostenbesparing te realiseren en de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.

Na de fusie groeide Euronext door. In februari 2002 fuseerde Euronext met de Portugese beurs BVLP. In november 2004 was de integratie van de markten van Euronext compleet. Euronext gebruikt nu één enkel platform voor effectenproducten (NSC) en één enkel platform voor derivatenproducten (LIFFE CONNECT).

Euronext Amsterdam is de centrale beursorganisatie in Nederland en heeft als doel het organiseren en inrichten van een openbare kapitaalmarkt. Meer concreet houdt dit in: het in notering nemen en organiseren van de centrale markt voor aandelen, obligaties, warrants, opties en futures, het afwikkelen en garanderen van de transacties op de door Euronext Amsterdam georganiseerde beurzen en het bewaren, beheren en administreren van uitgegeven effecten.

De belangen die Euronext Amsterdam behartigt, zijn uiteindelijk die van de leden en van de beleggers. Dit laatste komt vooral tot uiting in de eisen ten aanzien van de informatie die door de ondernemingen verschaft moet worden en in de controle op de feitelijke handel.

Euronext heeft diverse eigen indices gelanceerd. De nationale indices blijven vooralsnog bestaan. Voor Nederlandse beleggers zijn de meest toonaangevende beursgraadmeters de AEX-index en de AMX-index. Voor Parijs de CAC-30 de belangrijkste en voor Brussel is dit de Bel-20.