De voordelen van spaarloon regeling en levensloop sparen duidelijk uitgelegd

Kiezen tussen spaarloon regeling en levensloop sparen is geen eenvoudige opgave. Werknemers kunnen deelnemen aan spaarplannen van de werkgever. De spaarloon regeling en het levensloop sparen zijn twee zeer bekende spaar plannen. Beide spaarplannen hebben hun eigen kenmerken. Welke regeling voor u het meest interessant is, hangt van verschillende factoren af. Hieronder worden beide plannen uitgelegd en vervolgens met elkaar vergeleken.

Waarom Spaarloon?

De spaarloonregeling is een manier om met belastingvoordeel te sparen. De werknemer legt een bruto bedrag van zijn loon in. Dit wordt gestort op een speciale spaarrekening. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen lager. Over het gespaarde bedrag hoeft geen inkomstenbelasting betaald te worden. De werkgever betaalt een keer per jaar 25% belasting over dit bedrag. Het gespaarde geld wordt voor vier jaar vastgezet. Hierna kan het geld vrij opgenomen worden. U kunt alleen aan deze regeling meedoen wanneer u in loondienst bent en uw werkgever een spaarloonregeling aanbiedt.

Kan ik daarmee ook geld Sparen op een spaarrekening?

Er is een maximum aan wat er per jaar gespaard mag worden. U kunt zelf kiezen welk bedrag u wilt sparen en in welke termijnen u dit wilt doen. Het bedrag wordt op een aparte spaarrekening gestort, die alleen gebruikt mag worden voor deze regeling. Er mogen geen andere bedragen op gespaard worden. Dit bedrag kan per maand of per jaar gespaard worden. Ook kan er bijvoorbeeld van de uitbetaling van het vakantiegeld of van de winstdeling gespaard worden. Daarnaast kunnen aandelen en aandelenopties gespaard worden. De waarde daarvan mag het dubbele zijn van wat er jaarlijks aan geld belastingvrij gespaard kan worden.

Hoe wordt Spaarloon uitbetaald?

In principe wordt het geld dat gespaard wordt voor vier jaar geblokkeerd. Na vier jaar kan het vrij opgenomen worden. Daarnaast kan het tussentijds, onder bepaalde voorwaarden, ook opgenomen worden. Denk hierbij aan de aankoop van een eigen woning, het opstarten van een eigen bedrijf, studiekosten of kosten voor kinderopvang.

Spaarloon en de belasting

Zoals gezegd kan er met de spaarloonregeling belastingvrij gespaard worden. De werkgever betaalt één keer per jaar een eindheffing van 25% over het gespaarde bedrag. Wanneer het geld na vier jaar vrij komt, mag het belastingvrij opgenomen worden. Wanneer u het gespaarde bedrag wilt opnemen voordat het gedeblokkeerd wordt (binnen vier jaar na storting), moet u nog belasting betalen over dit bedrag. De spaarloonregeling kan echter de mogelijkheid bieden het bedrag bijvoorbeeld na ontslag of overlijden van de werknemer voor de resterende tijd op de rekening te laten staan, waarna het toch belastingvrij uitgekeerd kan worden.

Vroegtijdig spaarloon uitbetalen. Kan dat?

Wilt u het geld voortijdig opnemen voor andere doeleinden dan de bovengenoemde, dan moet er nog belasting betaald worden over het bedrag dat nog geen vier jaar vast staat. Stel dat u zes jaar aan het sparen bent, dan moet u dus over het bedrag dat u de laatste drie jaar en elf maanden hebt gespaard de loonheffing nog betalen. U heeft in dat geval geen recht op teruggave van de eindheffing die de werkgever al betaald heeft.

Waarom kiezen voor de levensloop regeling?

Het kenmerkende verschil tussen Spaarloon en levensloop is dat je met levensloop niet spaart voor geld. je spaart middels de levensloop regeling voor vrije tijd. Vrije tijd die kan je kiezen om eerder te stoppen met werken. Maar je kan het opgebouwde tegoed ook veel eerder opnemen. Bijvoorbeeld voor:

  • ouderschapsverlof
  • zwangerschapsverlof
  • sabbatical (een tijdje 'er tussenuit')
  • een (wereld)reis maken
  • het volgen van extra opleiding of studie

Spaarloonregeling versus levensloopregeling

Er mag niet gelijktijdig meegedaan worden aan een spaarloonregeling en een levensloopregeling. Gelijktijdig aanspreken van het opgebouwde spaarloon of levensloop tegoed mag wel. Welke regeling voor u het meest aantrekkelijk is, hangt van een aantal zaken af. Het doel waarvoor u spaart is vaak doorslaggevend.

Sparen voor onbetaald verlof

Spaart u voor onbetaald verlof of (pre)pensioen, dan valt de keuze vaak op de levensloopregeling.

Sparen voor een ander doel

Weet u nog niet waar u het geld aan wilt besteden, dan is de spaarloonregeling de voor de hand liggende keus. Let op u dat bij het over boeken van uw geld wel het juiste iban nummer gebruikt.

Nadelen

Nadeel van de levensloopregeling:

Het grootste nadeel van de levensloopregeling ten opzichte van de spaarloonregeling is dat u een hoog belastingtarief moet afrekenen wanneer u het geld voor andere doeleinden wilt inzetten dan onbetaald verlof of (pre)pensioen.

Nadeel van de spaarloonregeling:

De spaarloonregeling biedt daarentegen een beperkt spaarbedrag per kalenderjaar.