Dikke mensen eten eigenlijk met tegenzin

Dik, maar toch eten met tegenzin

Ja, dit klinkt misschien raar en tegenstrijdig, maar toch is dit echt waar! Mensen die dik zijn eten helemaal niet graag. Er komen tegenwoordig steeds meer mensen met overgewicht, en veel van deze mensen komen hier maar lastig van af. Hoe kan dit toch? Ik zal eerst met een definitie komen van obesitas.

Obesitas - Definitie

Obesitas of ook wel een extreme vorm van overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid, en adipositas, is een conditie van het lichaam waarbij de natuurlijke energiereserve van een zoogdier, dus zoals wij mensen, die in vet wordt opgeslagen, gebruikelijke niveaus ver overschrijdt tot aan het punt waarbij de gezondheid in het geding komt. Zwaarlijvigheid is bij wilde dieren vrij zeldzaam, maar niet ongewoon bij mensen en bij huisdieren, die vaak overvoed zijn en te weinig bewegen.

Bij mensen is de meest gebruikte maat voor zwaarlijvigheid de Body Mass Index (BMI): waarbij het lichaamsgewicht in kilogram, gedeeld moet worden door de lichaamslengte in meters in het kwadraat.

Een persoon met een BMI van meer dan 25.0 wordt beschouwd als te zwaar, en dus dat hij/zij overgewicht heeft. Iemand met een BMI van meer dan 30,0 wordt beschouwd als zwaarlijvig - obesitas. Een verdere drempel van 40,0 wordt geïdentificeerd als een dringend morbiditeitsrisico - morbide obesitas. Samenhangende problemen die hierbij voorkomen zijn: gewrichts-, hart- of longklachten, suikerziekte, hoge bloeddruk. De term superobesitas wordt gebruikt bij een BMI van boven de 50. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een BMI tussen 18,5 en 25 als ideaal voor een gezond individu.

In studies naar obesitas is de BMI de meest gebruikte formule. Men gaat er namelijk van uit dat de variatie in gewicht, bij personen van dezelfde lengte, wordt veroorzaakt door vet. Uit recent onderzoek is gebleken dat een gering overgewicht al leidt tot een vergrote sterftekans. Voor personen tussen de 30 en 62 geldt dat elke 0,45 kg extra de kans om binnen 26 jaar te overlijden, met 1-2% verhoogt, zoals uit de Framingham Heart Study blijkt.

Waarom?

Hoe komen ze dan toch zo dik, hoor ik je nu denken? Dit zal ik nu gaan toelichten. Dit komt doordat mensen die overgewicht hebben, veel minder bevrediging vinden in het eten van vetten en suikers dan slanke mensen. Dit betekent dus dat ze niet honger hebben, maar dat ze daardoor juist wel veel meer gaan eten (tegen hun zin in), op zoek naar dat prettige gevoel.

Conclusie: door plezier te beleven aan het eten, kun je dus beter slank blijven.

Uit een eerder onderzoek is al gebleken dat genetische factoren bepalend zijn als het om overgewicht gaat. Vooral de aanmaak van de neurotransmitter dopamine in de hersenen speelt daarbij een belangrijke sleutelrol.Dopamine is een stofje dat vrij komt in het deel van de hersenen dat je een blij en bevredigend gevoel geeft, bijvoorbeeld door te eten. Vooral vrouwen, maar ook mannen, die minder dopamine aanmaken moeten dus veel meer eten om eenzelfde hoeveelheid plezier te beleven als degenen die meer dopamine aanmaken.

Dit wordt ook nog eens bevestigd in een studie naar de hersenen van jonge vrouwen en tienermeisjes. Uit deze studie is gebleken dat slanke vrouwen heel anders lijken te reageren op het drinken van een milkshake dan zwaarlijvige vrouwen.