Dokteronline nader bekeken

Dokter online kan dat

Dokteronline.jpgMijn buurman leerde mij kennis maken met Dokteronline: een internetapotheek. Volgens hem de eerste online apotheek in Belgie. Of dit klopt, weet ik niet. Wel is het zo dat Dokteronline niet alleen in Belgie maar in elf landen actief is waaronder ook Nederland. Dan heb ik de website eens bestudeerd. Enkele weken geleden was er immers een zeer negatieve reportage op TV dat je medicijnen best niet via internet bestelt. De reden: niet betrouwbaar.

 

Hoe werkt Dokteronline?

Vooraf dit: ik heb geen bestelling geplaatst dus ik heb de bestelprocedure niet helemaal kunnen uittesten.

  1. Eerst en vooral moet je minstens 18 jaar oud zijn om iets te mogen bestellen. Dat maakte mij al onmiddellijk nieuwsgierig: hoe wordt dit gecontroleerd?
  2. Verder zegt Dokteronline.com over zichzelf dat de website een bemiddelingsservice biedt tussen u (de klant), een dokter, een apotheek en een vervoerder. Dokteronline.com bemiddelt voor onafhankelijke artsen en apotheken over de gehele wereld die hiervoor alle benodigde registraties, diploma's en vergunningen hebben en die zelf zullen beoordelen of ze uw aanvraag willen behandelen of niet. Op verzoek kunt u na het plaatsen van de bestelling vragen welke arts en apotheek uw aanvraag gaan behandelen (niet getest op de site).
  3. In het algemeen kun je 2 soorten artikelen bestellen:

a) medicijnen waar een doktersvoorschrift voor nodig is, en

b) 'producten' waar geen attest voor nodig is.

Dokteronline2.jpg

Verder werkt het als volgt: de internet-apotheek is onderverdeeld in 4 rubrieken. Elke rubriek is op uw bestelformulier een ‘magazijn’ en wordt aangeduid met een M. Elke magazijn is verder onderverdeeld met aangeboden producten en tussen haakjes staat het aantal aangeboden producten aangegeven. Een overzicht:

M1 = rubriek Lifestyle: 7 items;

M2 = rubriek Seksualiteit: 5 items;

M3 = rubriek Uiterlijke verzorging: 14 items;

M4 = rubriek Aandoeningen: 16 items.

Conclusie: u kunt niet alles bestellen! Dat is uiteraard niet mogelijk. Er is een keuze gemaakt. Waarop deze keuze is gebaseerd, is niet duidelijk. Wat uiteraard wèl van belang is, is dat het om originele producten gaat en geen namaak. Dat brengt ons bij de volgende vraag:

Originele producten of namaak?

  • Op de site staat uitgelegd dat Dokteronline bemiddelt tussen (onafhankelijke) artsen en apotheken. Deze artsen en apothekers moeten over alle noodzakelijke registraties, diploma’s en vergunningen beschikken.
  • Een tweede geruststelling: na het plaatsen van een bestelling kunt u zelf vragen welke arts en welke apotheek uw aanvraag behandelt. Volledigheidshalve: wij hebben deze mogelijkheid niet uitgetest en kunnen dus niet beoordelen of deze informatie betrouwbaar is.
  • Een bedenking die het overwegen hierbij waard is: sommige producten kunt u alleen maar bestellen op doktersvoorschrift. We nemen als voorbeeld slaapmiddelen. Dat betekent dat u die geneesmiddelen zo maar niet ongecontroleerd mag innemen. Het doel van een recept (bij uw huisarts) is juist om het gebruik van bepaalde medicijnen op te volgen. Een voorbeeld: slaapmiddelen zal uw huisarts niet in die hoeveelheden voorschrijven dat u 10 doosjes in één keer bij de apotheek kunt gaan halen. Hij schrijft maximaal voor 1 tot 3 maanden voor en dit laatste is al uitzonderlijk: hij zal dat enkel doen omdat hij zijn patiënt persoonlijk kent en vertrouwt bij het gebruik van die slaappillen. Een receptvoorschrift dient dus ter bescherming van uw eigen veiligheid om overconsumptie (en denk hierbij ook aan handel in geneesmiddelen en zelfmoord!) te voorkomen. Eigenaardig èn twijfelachtig is dus de praktijk bij Dokteronline dat een wildvreemde arts die mij als besteller van slaapmiddelen helemaal niet kent, een recept gaat bezorgen! Hij weet niet eens of ik die slaapmiddelen:  

a) nodig heb (met andere woorden hij kan niet weten of ik inderdaad slaapproblemen heb en waarom ik die heb),

b) hij kan niet beoordelen of ik die slaappillen voor mezelf bestel of voor iemand anders? enz…

Conclusie: Dat zijn toch gevaarlijke toestanden!

Deskundige uitleg

Klikt u op een rubriek dan krijgt u eerst een gedegen en duidelijke uitleg over het onderwerp. Bijvoorbeeld: klikt u op diarree in de rubriek ‘Aandoeningen’ dat krijgt u eerst de uitleg en daaronder staan dan de mogelijk te bestellen producten die verkrijgbaar zijn in de online apotheek.

Bestelling plaatsen

De bestelservice is eenvoudig en duidelijk. Uw bestelling rekent meteen uit hoeveel u moet betalen.

  1. Betalen voor een arts consult: voor sommige producten/geneesmiddelen is een consult van een arts nodig (zie boven uitgelegd). Of u voor deze middelen 1 of 4 doosjes bestelt, het vaste tarief voor een arts consult is euro 12,40.
  2. Betalen voor een recept: is er een recept nodig van een arts dan betaalt u daarvoor een vast tarief van euro 6,47. In de bestelregel staat dan ‘1x med’ vermeld. Het goede nieuws is dat je 20% korting krijgt op het arts consult. Volledigheidshalve vermelden we wel dat we bij onze proefbestelling niet konden checken of dit een eenmalige actie was of dat deze korting standaard het hele jaar door wordt gegeven.
  3. Betalen voor handlingskosten: dat is logisch. Uw bestelling moet immers ingepakt en verzonden/afgeleverd worden. Het tarief hiervoor is euro 8,45.

Twee/drie keer bestellen?

Elke rubriek heet in de bestelservice een ‘magazijn’. Per bestelling kunt u maar uit één zogenaamd magazijn bestellen. Wilt u dus bijvoorbeeld een zelftest bestellen en een rookstopproduct dan kan dat in één bestelling. Wilt u een zelftest (magazijn Lifestyle) bestellen en condooms (magazijn Seksualiteit) dan moet u 2 bestellingen plaatsen. Bij het ingeven van uw gewenste producten staat in de bestelregel M1, M2, M3 of M4 aangegeven. Bestelt u uit verschillende magazijnen dan krijgt u automatisch een bericht dat u uw bestelling moet opsplitsen per magazijn.

Negatieve berichten

Na enkele internetklikken was ik dan ook helemaal niet verbaasd hoe groot de negatieve berichtgeving is over Dokteronline.com! Wat blijkt?

Controle.jpg
  1. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik heeft in april 2010 geëist dat de website Dokteronline.com meteen uit de lucht zou worden gehaald. Het instituut neemt zelfs het woord 'medicijncowboys' in de mond.
  2. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is reeds in 2009 een tuchtrechtelijke procedure begonnen tegen (citaat) de bewuste apotheker in Delft die voor de internetapotheek Dokteronline jaarlijks ongeveer 25.000 bestellingen verstuurt . De IGZ wil liever vandaag dan morgen dat het via internet bestellen van medicijnen stopt.
  3. De Geneesmiddelenwet. Het principe van deze wet is dat artsen geen medicijnen mogen voorschrijven aan mensen die ze niet kennen! Dokteronline.com omzeilt deze wet doordat het op Curaçao is gevestigd. Daar geldt deze beperking voor artsen namelijk niet! Dan is er nog een hiaat in de Geneesmiddelenwet: artsen mogen geen medicijnen voorschrijven aan voor hen onbekende patiënten maar apothekers mogen dat wel. Deze wet moet dus zo snel mogelijk worden aangepast.
  4. De beroepsorganisatie voor apothekers (KNMP) keurt de website ook af. Zij maakt zich zorgen over de patiëntveiligheid. (citaat): 'Het is bij geen van de betrokken partijen bekend welke middelen de patiënt nog meer gebruikt, met alle risico's van dien.

Conclusie

Conclusie.jpg
  1. Als u kiest voor het gebruiksgemak (u hoeft niet fysiek naar de apotheker/drogist of u wilt anoniem bestellen zoals bijvoorbeeld condooms) dan is Dokteronline een prima oplossing.
  2. Voor de aangeboden producten waarvoor geen doktersvoorschrift is vereist, is er geen probleem. Die kunt u ook bij Kruidvat, in uw supermarkt, bij de drogist/apotheker en noem maar op kopen. De vraag is dan of u met de extra euro 8,45 (handlingskosten) goedkoper uit bent.
  3. Dat er medicijnen kunnen worden gekocht mét een dubieus doktersattest is inderdaad een gevaarlijke, ongeoorloofde toestand! Maar dan moeten er nog heel veel online websites uit de lucht, zowel in binnen- als buitenland. Dat wordt dweilen met de kraan open…