Duurzaamheid in het klein

Inleiding

De laatste paar jaren wordt duurzaamheid als focus gehouden door de meeste landen binnen de Europese Unie. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? Blijft het iets op grote hoogte bij de hoogmogende heren? Of is duurzaamheid eigenlijk een stukje collectiviteit?

Recycling Nederland

Wat wordt er bedoeld met recycling? Weten we het nog? Het plastic bij het plastic, het papier bij het papier, let op geen groenafval in de grijze container! Waarom doen we het? Moet het van de gemeente? Of hebben we zelf het grootste ideaal ons milieu te helpen? Want daar zijn we mee bezig als we met hart en ziel recyclen! Het gaat om ons milieu als een stuk plastic beland in de groencontainer. Ten eerste ligt het de eerste 50 jaar ergens op een groene afvalhoop te slingeren en ten tweede moet er nieuw plastic gemaakt worden omdat het oude op de verkeerde berg ligt. Doodzonde! Een beetje moeite helpt zoveel!

Wegwerpmaatschappij

Maar, we hebben het over weggooien! Weggooien van wat? Waarom? Hoe vaak hebben we ons afgevraagd of we het nog ergens voor kunnen gebruiken? Hoe bruikbaar zijn uw wegwerpartikelen? Hoe bruikbaar voor u en voor uw buren? Familie? Geef toe, we leven in een wegwerpmaatschappij. We zijn lui, maar hebben bovenal niet eens de kennis hoe we spullen vaak gemakkelijk kunnen repareren of misschien een tweede leven kunnen geven. Dat scheelt weggooien. Dat scheelt geld. Dat scheelt voor het milieu. Neem bijvoorbeeld een paar schoenen. Hoe vaak poetst u ze? Wrijf uw leren schoenen eens op met azijn, dan kunnen de vouwen weggeveegd worden, poets ze daarna op met gewone schoenpoets, even invetten en: ze kunnen een halfjaar langer mee. Scheelt nieuwe schoenen kopen, oude weggooien. Scheelt voor het milieu! En, waarom zouden we onze oude schoenen weggooien? Waarom niet gebruiken als klusschoenen, of gewoon in de zak voor de arme kinderen? Wel eerst even oplappen!

Duurzaamheid

Wat is duurzaamheid voor ons? Zijn het de hoge molens die ons van energie voorzien? Of de blauwe platen op ons dak? Zijn het de blikvangers langs de kant van de weg? Of de steeds zuiniger (voor het milieu) wordende auto’s? Zit het in grote dingen, ver weg in Den Haag of Brussel? Of zit het in kleine dingen, dicht bij huis? Zijn we er mee bezig? Het is onze wereld, maar ook die van onze kinderen!

Waarom is duurzaamheid in het klein goed voor het milieu? Laten we beginnen met het veelzeggende spreekwoord: alle (kleine) beetjes helpen! Zo ook iedere handeling hoofd voor hoofd met betrekking tot het milieu. We gaan samen een paar voorbeelden doornemen die tevens gelden als tips:

  1. Uitlaatgassen zijn slecht voor de ozonlaag door een hoog gehalte koolstofdioxide. Het gat in de ozonlaag groeit ervan! Dit heeft onder meer opwarming van het klimaat tot gevolg en is catastrofaal voor de flora en fauna.

Tip: pak vaker de fiets. Is goed voor de conditie en het milieu.

  1. Eten weggooien is slecht voor het milieu. En dat niet alleen, het is ook onnodig slecht voor uw portemonnee. Waarom koopt u zoveel spullen? Waarom kookt u onnodig veel?

Tip: Doe bewuster boodschappen, beter een keer extra op de fiets dan teveel.

Tip: Kook niet teveel eten, bereken goed hoeveel de gasten opkunnen.

  1. Allerlei spullen weggooien is niet milieubewust. Schoenen, lappen, strandstoel, moertjes, etc. wat het ook is, de vraag is: waarom gooit u het weg? Gebrek aan ruimte? Maar misschien heeft iemand anders wel ruimte? Gebrek aan interesse? Maar misschien heeft iemand anders wel interesse? Er is een hele handige Marktplaats!

Tip: Gooi voorwerpen niet achteloos weg, informeer in de buurt of op het web of anderen het een tweede leven kunnen geven. Of: koop niet teveel wat je wil.

Conclusie

Dit zijn zomaar drie voorbeelden uit de vele, vele voorbeelden die we in ons dagelijks handelen handen en voeten kunnen geven. Zo zijn we duurzaam, zo denken we mee met de hoge heren. Zo wordt het persoonlijk. Zo denken we aan onze wereld. Wat je daaraan zelf hebt? Daar zijn genoeg dingen te noemen. Als we ons allemaal op deze manier zouden bekommeren om ons milieu, dan mogen we uitgaan van:

  1. ..een schonere wereld om op te leven.
  2. ..onze kinderen die een verzorgde wereld hebben om op te leven.
  3. ..het feit dat wij onze verantwoordelijkheid durven nemen.
  4. ..het feit dat wij bewuster worden van ons handelen, wat een groot voorrecht is.

En velen aan deze verwante conclusies die, ons, onze kinderen en bovenal onze wereld leefbaarder zullen maken!