Een Goed Eboek

Een Goed Eboek Schrijven

Het schrijven van een goed eboek, is niet alleen een kwestie van het typen van tekst en toevoegen van afbeeldingen. Een goed eboek bestaat uit structuur en duidelijke opmaak.

Semantiek

Door het gebruik van bijvoorbeeld Koppen (H1, H2), worden delen tekst benadrukt. Dit heet semantiek of beschrijvende markering. Deel lange teksten op met alinea’s en subkoppen. Hierdoor wordt de tekst goed leesbaar.

Semantiek is nodig, om tekst of delen tekst, te benadrukken. Dit maakt het voor de lezer prettiger om te lezen. Het geeft aan wanneer een nieuw hoofdstuk of onderwerp begint. Het is een middel om je verhaal te verduidelijken, je geeft aan, behalve met de woorden, ook met de markeringen, wat er belangrijk is en hoe het verhaal in elkaar zit, en verduidelijkt op die manier wat je bedoelt.

Alinea's

Gebruik bij voorkeur niet meer dan 6 regels voor een alinea, en maximaal 15 woorden per regel. Lange teksten zonder onderbrekingen wordt als zeer onprettig beschouwd.

Geef geen enters om witruimte te creëren tussen de alinea’s. Via regelafstand voor alinea’s, kun je de afstand voor en na een alinea instellen naar wens.

Subkoppen

Gebruik subkoppen om het begin van een nieuw onderwerp, binnen een hoofdstuk aan te duiden. Dat is de zogenaamde kop 2. Gebruik kop 3 wanneer je subonderwerpen wilt beschrijven van een kop 2.

Gebruik bij voorkeur, per hoofdstuk of pagina, niet meer dan 3x kop 2 en maximaal 5x kop3. Maak onderscheid tussen de koppen door deze een andere lettergrootte en/of kleur te geven.

Structuur

Het geven van structuur, heeft niet alleen te maken met bovenstaande, maar ook met het indelen van het eboek zelf. In Word bijvoorbeeld, kan je hoofdstukken in secties opdelen. Hierdoor is het makkelijk om Kop- en Voetteksten, zoals teksten en afbeeldingen per hoofdstuk in te voegen. Ook is het handig wanneer je de pagina-nummering wilt laten beginnen op een andere pagina.

Probeer een nieuw hoofdstuk en onderwerp te laten beginnen op de volgende pagina, wanneer de beschikbare ruimte eigenlijk te kort is.

Een korte witruimte onderaan een pagina is niet erg. Maar geef geen enters om op een nieuwe pagina te beginnen. Wat zie je altijd in de reguliere boeken, voordat er bijvoorbeeld een nieuw hoofdstuk begint?

Tip: Wil je een onderwerp op een nieuwe pagina beginnen, voeg dan een nieuwe pagina in via Invoegen > Nieuwe pagina.

Inhoud

Een goed eboek heeft het volgende als inhoud;

  • Voorblad ofwel Cover
  • Voorwoord
  • Inhoudsopgave
  • Inleiding
  • Hoofdstukken. De Hoofdstukken worden vervolgens weer verdeeld in Koppen, Subkoppen en Alinea’s. Een alinea bestaat uit een aantal regels.

Een voorbeeld van hoe een goed eboek er uitziet, kan je op mijn website downloaden via deze link.

Lettertypen

Naast structuur dient er ook rekening te worden gehouden met het lettertype. Deze moet goed leesbaar zijn. Gebruik een lettertype zonder schreef (sans serif). Populaire schreefloze lettertypes zijn onder meer Arial, Helvetica en Verdana. Schreef lettertypen (serif) als Times New Roman en Georgia hebben een soort pootje onderaan de letter i. Verdana bijvoorbeeld niet.

Bestandstypen

Er is een hoop te doen om welk bestands type je het best kan gebruiken. Momenteel ligt het aantal typen op enkele tientallen. Veel uitgevers en ereaders hebben een eigen type.

Het meest ondersteund zijn momenteel ePUB en Pdf. ePUB zal hoogstwaarschijnlijk de standaard worden, althans dat wil men. ePUB kan je maken met html en css. Het programma Sigil is hier een goed programma voor. Het programma kan je hier downloaden.

Eboek Lezen

Om een eboek te kunnen lezen, heb je een reader nodig. Er zijn readers die je overal mee kunt nemen, of je installeert een programma op de computer. Wil je alleen pdf lezen, dan heb je genoeg aan CuteFTP of Nitro PDF Reader .

Wil je ook ePUB en andere formaten kunnen lezen, gebruik dan een programma als Calibre . Dit programma kan lezen en converteren, naar en vanuit zeer veel formaten. Calibre kan je hier downloaden.  

Beveiliging

Het beveiligen van eboeken, meestal gedaan door bekende uitgevers, kan met het gratis programma Adobe Digitals . Het ondersteund ePUB en PDF. Beveiligen tegen verspreiding, raad ik af. Er zijn inmiddels veel mogelijkheden om de code te kraken.

Het kost bovendien alleen maar geld en wanneer anderen het eboek gratis lezen, dan is dat alleen maar reclame. Zijn ze geïnteresseerd geraakt, dan willen ze meer van je weten en kopen ze daardoor alsnog van je. Vermeld wel waar je te vinden bent.

Downloaden van Adobe Digitals kan hier.

MEDIA

Voeg om je eboek meer kracht te geven interactie in zoals een video. Een video overtuigt en zegt meer dan … juist, duizend woorden. Je kunt kiezen voor het toevoegen van een video in een eboek zelf, waardoor het bestand wel erg zwaar wordt.

Kies beter voor het embedden van een video die staat op het internet, zoals bij Youtube (streaming). Dit kan vanuit Word, maar ikzelf doe dat in de PDF zelf, met Adobe Acrobat Pro.

Hoe je een video kan implementeren, laat ik zien in mijn nieuwe eboek, dat binnenkort beschikbaar is.

Om je eboek te promoten, heb je enige kennis van internet marketing nodig. Behulpzame en nuttige boeken over dit onderwerp, vind je hier.

Wil je meer weten van mijn nieuwe en andere eboeken? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via mijn website.

Een goed eboek bestaat dus uit een goede Structuur, Semantiek en Vormgeving. Optioneel is het toevoegen van Media.

Ik hoop dat deze informatie je op weg kan helpen naar een goed eboek. Bedankt voor het lezen, en tot het volgende artikel!

Anthonie van Riessen MijnComputerCursus.nl