Een andere kijk op het Nederlandse weer

Het Nederlandse weer, inleiding

Dit artikel is geschikt voor mensen die nu in Nederland wonen en balen van het Nederlandse weer. Toen wij zelf nog in Nederland woonden was het weer een van de grote ergernissen. Niet dat ons emigreren naar Jordanie bepaald is door het Nederlandse weer maar nu we hier in Jordanie wonen kunnen we met andere ogen naar het Nederlandse weer kijken. Een meer positieve benadering. In dit artikel kun je leren om met andere ogen naar het Nederlandse weer te kijken.

Het Nederlandse weer, actualiteiten

Algemeen kun je stellen dat het weer in Nederland niet al te best wordt ervaren door de meeste Nederlanders. Veel regen en weinig echt zomerse dagen dragen bij aan dit beeld over het Nederlandse weer. Ook 2013 is begonnen met niet zo'n best eerste half jaar, de eerste echt warme lekkere dagen zijn net geweest. Toch klopt voor 2013 het beeld van het natte Nederland niet echt volgens metingen van het KNMI. 2013 is begonnen met zeer koud (dat dan wel weer) en zeer droog weer. Meer hierover is te lezen in dit artikel van het KNMI. 

Van het natte Nederlandse weer is dus niet echt veel terecht gekomen in de eerste helft van 2013. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit ergens in augustus of het najaar ruimschoots goedgemaakt. Tenminste, de afgelopen jaren is de zomer aanzienlijk natter geworden in West Europa en dus Nederland (artikel weeronline). Dit draagt mede bij aan het negatieve weerbeeld van Nederlanders. 

Het lijkt er op dat de winters in Nederland steeds kouder worden, bovendien lijkt de winter steeds langer te duren. In ieder geval is dat waar voor 2013. De zomer begint later en wordt bovendien steeds natter, het najaar wordt gekenmerkt door zwaardere herftstormen. Veel Nederlanders zijn negatief over dit weertype en dit artikel zou je moeten leren met andere ogen naar het Nederlandse weer te kijken. Hoe dan zul je vragen, het antwoord volgt in de volgende alinea.

Met andere ogen kijken naar het Nederlandse weer

Wonend in Jordanie heb ik geleerd met andere ogen naar het weer in Nederland te kijken. In de eerste plaats komt dat omdat ik nu dagelijks te maken heb met een heel ander weertype. In de tweede plaats komt dat omdat ik continu mensen tegenkom die super positief zijn Nederland en hoe mooi Nederland is. 

Het weertype waar ik nu dagelijks mee te maken heb (Jordanie, Amman) is als volgt. De winter begint medio december en vaak pas in januari en is koud en nat. Niet zo koud als in Nederland maar voor Jordaanse begrippen behoorlijk koud (de afgelopen drie jaren hebben we elke winter sneeuw gehad in Amman). De winter duurt tot medio maart, daarna begint het voorjaar. Dit voorjaar kent temperaturen van 15 tot 25 graden en duurt tot medio juni. De zomer begint medio juni en duurt tot medio september en kent temperaturen van 30 tot 40 graden (af en toe uitschieters naar 43 graden). Daarna kent Amman een heerlijk najaar met temperaturen tussen de 20 en 30 graden, dit najaar houdt op medio december of begin januari. 

Voor Nederlanders klinkt dit als muziek in de oren maar hier nu drie jaren gewoond te hebben beginnen de nadelen zichtbaar te worden. De positieve opmerkingen over Nederland van de mensen die ik (bijna dagelijks) tegenkom kan ik goed herkennen. Nederland is mooi! Prachtige bomen, groene grasvelden en overal water (vijvers, meren en rivieren). Dit is een van de belangrijkste dingen die ik hier mis. Het Nederlandse klimaat is toch met name de reden dat Nederland in de ogen van buitenlanders zo mooi is. Hier in Jordanie is het voor Jordaanse begrippen groen van februari tot en met eind mei (als je geluk hebt). Daarna is alles verdort en bruin/geel van de verzengende hitte van de zon. 

Behalve dat is er nog een groot nadeel aan het gebrek van water. Omdat water schaars is heeft elk huis een beperkte wekelijkse hoeveelheid water te gebruiken. Dit water moet gebruikt worden om de toilet door te spoelen, te douchen en te koken. Een indirect gevolg van een klimaat waar weinig regenwater voorhanden is. Dit probleem kennen we in Nederland niet.

Hier geldt natuurlijk altijd "het gras is altijd groener bij de buren" in het geval van Jordaniers die naar Nederland kijken is dat heel letterlijk waar. Andersom is dat minder aan de orde, zeker in letterlijke zin :-)