Een blaasontsteking genezen en voorkomen

Blaasontsteking is een typische vrouwenkwaal

Een blaasontsteking is een pijnlijk probleem, maar het kan relatief makkelijk verholpen worden. Het is een typische vrouwenkwaal. Men kan het krijgen door hormonale veranderingen, maar ook van seksuele contacten. Meestal krijgt men het van bacteriën. In dit artikel leg ik uit hoe je een blaasontsteking kan genezen en voorkomen.

Wat is een blaasontsteking

Een blaasontsteking is eigenlijk een ontsteking of infectie van de urineblaas, veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat het om een bacterie die normaal in de darmen aanwezig is, de E. colbacterie. Omdat bij vrouwen de aars zich maar vijf centimeter van het plasgaatje bevindt, zijn daardoor rond het plasgaatje veel E.colbacteriën aanwezig. Het is zo dat bij vrouwen de plasbuis veel korter is dan bij mannen, dit verklaart dan ook waarom het een typische vrouwenkwaal is. Het is dan via de plasbuis dat de bacteriën in de blaas komen, ze hechten zich aan de blaaswand en veroozaken daardoor de ontsteking.

De symptomen

Het is heel makkelijk om een blaasontsteking te herkennen. Men moet erg vaak plassen, het plassen zelf lukt niet zo goed of geeft een heel branderig gevoel en stekende pijn. De urine kan heel troebel zijn en een sterke geur afgeven.

Hormonale veranderingen en seksuele contacten

Hormonale veranderingen spelen een hele grote rol, zeker wanneer de vrouw de menopauze voorbij is, dan produceren ze minder hormonen, en worden ze uiteindelijk gevoeliger voor blaasontstekingen. Het is zelfs zo dat het bewezen is dat vrouwen baat hebben bij een hormonale behandeling. Dit kan bijvoorbeeld door twee maal in de week een ovule vaginaal in te brengen. De infecties zullen drastisch verminderen. Het spreekt vanzelf dat deze behandeling alleen spreekt op vrouwen die regelmatig opgescheept zitten met een blaasontsteking.

Even over seksuele contacten: het is aangeraden voor vrouwen om na de vrijpartij naar het toilet te gaan. Ook bij het vrijen kunnen bacteriën in het plaskanaal terecht komen en zo een ontsteking veroorzaken. Maar dit geldt enkel en alleen voor vrouwen die er overgevoelig voor zijn.

Andere risicofaktoren

Er zijn nog andere risicofaktoren dan hormonale veranderingen of sexuele contacten zoals, diabetes, verminderde weerstand, tumoren, aids of bij het nemen van bepaalde medicatie. Er zijn zelfs darmbacteriën die zich graag vastzetten op de blaas, er zijn ook nog mensen die voorbestemd lijken met een blaas die dol is op bacteriën. En als je toevallig met dergelijke bacteriën opgescheept zit, zal je gevoelig zijn voor blaasontstekingen.

Er zijn bedrijven die hier handig op inspelen door goede E colbacteriën als voedingssupplement aan te bieden. Spijtig dat de bewijskracht van de goede werking hiervan zogoed als nihil is, dus dit zeker niet naar voor kan geschoven worden als een oplossing tegen blaasontstekingen.

We zetten nog een paar andere faktoren even op een rijtje.

  • Urinaire reflux: Door een aangeboren afwijking wordt de urine teruggestuurd uit de blaas naar de nieren. Kan operatief verholpen worden.
  • Urethradivertikel: Een zakvormige uitstulping naast de plasbuis. Eens dit zakje besmet is zal de man bij het vrijen met zijn penis de etter uit dit zakje naar voor duwen en een blaasontsteking veroorzaken. Ook zonder sexueel contact kan dit een blaasontsteking veroorzaken omdat het zakje met etter kan overlopen tot in de blaas. Dit kan wel operatief verholpen worden.
  • Blaasdivertikel: Ook hier gaat het over een zakje naast de blaas, als de vrouw gaat zitten om te plassen blijft er urine achter in dat divertikel. Je denkt gedaan te hebben met plassen, dan loopt het divertikel terug leeg in de blaas, daardoor is er kans op een blaasontsteking. 
  • Urineverlies: Er zijn vrouwen die ongewild last hebben van urineverlies, urineverlies veroorzaakt uiteindelijk kleine wondjes en genereert andere kiemen. De oorzaak van het urineverlies moet onderzocht worden.

En dan zijn er nog de functionele faktoren.

  • Een verkeerd plasgedrag: Wanneer iemand zijn sluitspier niet goed opent bij het plassen, dan ontstaat er turbulentie in het plaskanaal. Deze turbulentie kan er voor zorgen dat de urine naar boven gestuwd wordt inplaats van naar buiten. Dit kan opgelost worden met kinetherapie: er wordt dan aangeleerd hoe de diepere spieren rond de urinewegen te leren gebruiken.
  • Een overactieve blaas: Dit is een blaas die voortdurend samentrekt, en bij elke samentrekking wordt de urine naar buiten geperst. In een natuurlijk reflex om de urine op te houden gaat men de spieren samentrekken, daardoor komt de urine tot aan het plasgaatje en wordt de urine terug de blaas ingeduwd. Maar rond het plasgaatje zitten dan bacteriën die dan als het ware het plaskanaal ingezogen worden, met als gevolg een blaasontsteking. Niet alle blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën, er zijn uitzonderingen. Men spreekt dan van cystitis, Een moeilijk te behandelen vorm van blaasontsteking, omdat antibiotica niet of nauwelijks helpt.

Welke risico's zijn er bij een blaasontsteking                                                  

Het is heel belangrijk dat men een blaasontsteking zo snel mogelijk behandelt, als de infectie niet beperkt blijft tot de blaas maar verder doorstoot naar de nieren, dan kan je ernstige schade oplopen aan de nieren.

Een blaasontsteking behandelen

Een blaasontsteking kan je proberen wegdrinken door twee liter water per dag te drinken. Natuurlijk wordt in onze hedendaagse leefwereld heel snel geschakeld naar medikatie zoals een antibiotica. Het probleem is dan na een antibioticakuur van een dag of twee drie ook snel opgelost.

Wanneer naar de uroloog

Naar de uroloog is voor mensen die steeds weer een blaasontsteking krijgen, of er ook nog eens hoge koorts en nierinfectie bij krijgen. Men kan dan met een drietal heel éénvoudige testen al snel een juiste diagnose stellen, een echografie, een uroflowmetrie en een plaslijst. Men kan aan de vrouw vragen een plaslijst aan te leggen, telkens men gaat plassen wordt dit genoteerd. Men kan aan het plasgedrag afleiden hoe groot de blaas is, of het om een overactieve blaas gaat of dat het een bekkenbodemprobleem is. Men kan de vrouw ook laten plassen in een flowmeter, dit is een toestelletje dat meet hoeveel je plast. Meestal na één of twee onderzoeken kan men al een goede diagnose stellen.

Kan je een blaasontsteking voorkomen

Men moet vermijden dat er bacteriën in de blaas terechtkomen. En het spreekt vanzelf dat wanneer je urineverlies hebt, er ook daadwerkelijk iets moet aan gedaan worden. Bij het wassen van de vagina niet teveel zeep gebruiken. Veel water drinken is de beste preventie. 

Meer over blaasontstekingen

Hoe herken je een urineweginfectie

Tot slot: Zijn er ook alternatieve middelen

Veenbessen of veenbessensap heeft zijn doeltreffendheid bewezen. Door de stof mannose krijgen de bacteriën minder kans om zich aan de blaaswand te hechten.

Bron: Goed Gevoel