Een goedkope vorm van hulp in huis

Goekope hulp in het huishouden

Wist je dat er een speciale regeling is voor klussen in en rond uw huis? Relatief goedkope hulp in het huishouden is dus mogelijk. Van tuinonderhoud tot kinderoppas: het is allemaal officieel geregeld en mogelijk. We leggen deze dienstverlening hier verder uit.
 

Wat houdt de regeling in

1) Ten eerste dat u 3 dagen per week iemand mag inhuren. Meer dan 3 dagen in hetzelfde huishouden/gezin mag niet. Per dag maakt het niet uit hoe lang uw hulp werkt.

2) Ten tweede: het gaat om werkzaamheden in maar ook rond uw huis. Tuinonderhoud kan en mag dus ook. Verder moet u denken aan kinderoppas, huishoudelijke hulp, brengen halen van kinderen naar school, boodschappen doen, hond uitlaten, naar de apotheek gaan, was en strijk, koken, poetsen, schilderwerk, gazon maaien, opruimwerkzaamheden, kortom zo ongeveer alles wat er op uw dagelijks pad komt.

Het financiële aspect

''Door de bril van de dienstverlener:''

  • Uiteraard moet diegene die u komt helpen, worden betaald. De uurprijs wordt onder elkaar afgesproken. De minimale uurprijs moet wel minstens overeenkomen met het minimumloon.
  • Als huishoudhulp ontvang je ook loon bij ziekte: het afgesproken (minimum)loon gedurende 6 weken. Hoeveel? Ten minste 70% met als minimum dus het minimumloon). En dit niettegenstaande het feit dat uw hulp niet door de opdrachtgever verzekerd is of wordt (zie verder). Uw hulp kan zichzelf wel op vrijwillige basis verzekeren en premies betalen via het UVW. Dit betekent dus ook dat je als huishulp geen aanspraak kunt maken op de Ziektewet, WIA of WW.
  • Ook geldt het recht op een vakantietoeslag(8%) en doorbetaling gedurende 4 weken vakantie.
  • Verder moet de dienstverlener aangifte doen van deze (klus)inkomsten bij de Belastingdienst. Maar dat wist je al wel: elk inkomen moet je in principe aangeven!

Door de bril van de 'werkgever' waarvoor je klust:

  • Als 'opdrachtgever' van de klussen hoeft u geen premies werknemersverzekeringen of loonbelasting te betalen. Dit is uiteraard de reden waarom uw hulp op deze manir 'relatief' goedkoop is. U krijgt ook geen gedoe met de Belastingdienst. Deze gaat uw huishoudelijke hulp niet beschouwen als zijnde bij u in loondienst.
  • Vakantiegeld betalen hoeft ook niet! Kortom de papieren rompslomp is er zelfs niet bij deze keer!

Conclusie

Je kunt dit systeem vergelijken met de 'Diestencheques' of PWA-dienst in België. Daar kun je ook dergelijke hulp inhuren, meestal voor blokken van 3 uur. Een dienstencheque kost (in 2011) € 6,70. Voor elk gewerkt uur geef je je hulp één cheque. Als opdrachtgever mag je ongeveer 30% van de kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Ook is de hulp verzekerd tegen mogelijke arbeidsongevallen.

Bedoeling van dit project is België is om laag geschoolde mensen aan een job te helpen of aan het werk te krijgen. En ook om zwart werk voor dergelijke klussen tegen te gaan.

In elk geval is het een België een gigantisch succes!

Meer informatie

Zoek je meer informatie dan is er de brochure 'Dienstverlening aan huis' en de website van het ministerie van SZW en/of de Belastingdienst biedt meer informatie.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden