Een lekker recept voor Gazpacho

Gazpacho

Gazpacho is een koude soep die oorspronkelijk uit Spanje komt en die tegenwoordig voornamelijk in Spanje, Portugal en Zuid-Amerika wordt gegeten. De soep kan als voorgerecht of als hoofdgerecht worden genuttigd en is in Nederland en België vooral geschikt voor een hete zomeravond. Voor het bereiden van deze soep wordt oorspronkelijk enkel gebruik gemaakt van groenten maar tegenwoordig zijn er ook varianten waarbij er gebruik wordt gemaakt van vlees of bijvoorbeeld boordkruimels. Het onderstaande recept is een traditionele, makkelijke en lekkere variant van de Gazpacho. De smaak van de Gazpacho is erg afhankelijk van de kwaliteit groenten die je gebruikt. Het is dus belangrijk dat alle groenten van goede kwaliteit en smaakt zijn waarbij de kwaliteit van de tomaten het belangrijkste is. Vaak zijn de tomaten in Nederland niet erg lekker van smaak. Probeer dan bijvoorbeeld roma-tomaten te nemen die meer smaak hebben (deze zijn wel wat duurder).

Bereidingstijd:

ongeveer 20 minuten. Wachttijd: het gerecht moet ongeveer 4 uur in de koelkast staan. Houdbaarheid in de koelkast: 1 dag.

Benodigd keukengerei:

Grote schaal, pannetje, staafmixer die kan pureren of een blender, keukenmes, theelepeltje, vork.

Benodigde ingrediënten voor 6 personen:

1 kilo tomaten, het liefst goed rijp, 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 ui, 3 à 4 teentjes knoflook (4 kleine teentjes of 3 grote, 1 komkommer, 5 cl olijfolie. peper, zout, cayennepeper.

Opmerking: Indien er een blender gebruikt wordt om de groenten te pureren dan kunnen alle groenten direct in de blender gedaan worden waarna het eindresultaat in een schaal gedaan kan worden. Wordt er een staafmixer gebruikt dan kunnen de groenten in een gewone grote schaal gedaan worden die geschikt is om de groenten in te pureren.

Bereiding

Breng in een pannetje genoeg water aan de kook om je tomaten in onder te dompelen. Dit ga je dadelijk nodig hebben om de tomaten te ontvellen.

Terwijl er gewacht wordt voordat het water kookt kunnen we beginnen aan het snijden van de andere groenten.

Snij de paprika's in kwarten, haal de pitten en de lijsten (de witte randen)er uit en gooi deze weg. Snij hierna de paprika's in grove stukken. Doe de paprika's in de grote schaal.

Pel hierna de ui en snij ook deze in grove stukken en doe ze in de grote schaal.

Nu gaan we de komkommer ontpitten en in stukken snijden. Voor het ontpitten van een komkommer snij je hem door de lengte-as (van punt tot punt) doormidden. Hierdoor hou je twee lange stukken komkommer over waarbij je in de kern een lijst met pitten ziet zitten. Deze kun je gemakkelijk uit de komkommer schrapen door gebruik te maken van een theelepeltje. Snij ook de ontpitte komkommers weer in grove stukken en voeg ze toe in de schaal.

Ondertussen zal het water wel koken en kunnen we dus beginnen met de tomaten te ontvellen. Hiervoor prik je de tomaat op een vork zodat de tomaat stevig vast zit (tip, prik in de bovenkant van de tomaat, hier zit altijd een stevig stukje waarmee de tomaat met de rest van de tomatenplant verbonden zat). Hou hierna de tomaat ongeveer 10 tellen in het kokende water. Haal de tomaat er uit en maak een klein sneetje in de huid van de tomaat. Hierna zul je zien dat je het velletje er gemakkelijk af kan trekken. Gaat het niet zo gemakkelijk? Dan dient de tomaat nog wat langer in het kokende water gehouden te worden. Let op, de tomaat kan natuurlijk heet zijn als hij uit het kokende water komt! Als alle tomaten ontveld zijn is het nu tijd om ze in kwarten te snijden en de pitjes te verwijderen. Het verwijderen van de pitjes gaat het gemakkelijkste als je deze er gewoon met de hand uit drukt. Je kan ook de hele binnenkant van de tomaat wegsnijden maar dat vind ik persoonlijk altijd een beetje zonde. Nadat de tomaten gepeld en gesneden zijn kunnen ze ook toegevoegd worden in de schaal.

Als laatste pellen we de teentjes knoflook en snijden we ze, weer in de lengte-as, doormidden. In het midden van de knoflook zul je een soort kern aantreffen waaruit de knoflook plant later zou zijn gaan groeien. Verwijder deze kern en snij daarna de knoflook ook weer in grove stukken en voeg de knoflook wederom toe aan de schaal. Voeg hierna peper en zout toe.

Hierna voegen we de 5 cl olijfolie toe aan de groenten. De groenten kunnen nu gepureerd worden. Gebruik hiervoor de eerder genoemde blender of staafmixer. Nadat alle groenten gepureerd zijn is de soep klaar en dient deze afgekoeld te worden door hem minsten voor vier uur in de koelkast te zetten. Hierdoor kunnen ook de smaken goed aan elkaar wennen. Hoe langer de Gazpacho in de koelkast staat hoe lekkerder hij zal smaken! Let wel op, omdat er komkommer in deze soep zit is deze niet heel lang houdbaar, dus eet de soep binnen 1 dag nadat deze gemaakt is. Nadat de soep uit de koelkast wordt gehaald kan er naar snaak nog peper en zout worden toegevoegd en een puntje cayennepeper voor extra pit.

Eet smakelijk!