Een medaille voor de Nederlandse TopBob

Bobslee en bobsleeteam

De tweemansbob van Nederland is klaar voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. De innovatieve bobslee is het resultaat van het ambitieuze TopBob project. De concurrentie vergaapt zich aan de supersnelle, oranje bolide. Komen de twee Nederlandse bobsleeërs van TeamNL met een medaille naar huis?

Nieuwe bolide

De nieuwe bobslee heeft al veel media-aandacht gewekt tijdens de wereldbekerwedstrijden. Zo behaalde het team een bronzen medaille in St Moritz. Er blijken ook al enkele van deze bolides verkocht te zijn aan andere teams.

Het team zelf

  • De tweemansbob wordt bemand door Edwin van Calker en Sybren Jansma. Samen vormen beide heren het 'Team NL'. Edwin is de piloot en dat is hij ook van de viermansbob. Sybren heeft de remmerstaak van het duo. Ook de viermansbob heeft de kwalificatie doorstaan maar de verwachtingen voor de tweemansbob zijn hoger gespannen.
  • Nederland is historisch gezien zeker geen topbobsleeland te noemen. Om iets aan die achterstand te doen, werd het project 'TopBob' in het leven geroepen. Er werd een intensief samenwerkingsverband opgezet tussen verschillende, deskundige partijen die elk hun steentje op het gebied van materialen, onderdelen, aerodynamica, glijweerstand, stuurgedrag, specifieke winteromstandigheden, kennis, financiën (sponsoring), testfaciliteiten en medische begeleiding bijdragen. Op de affiche prijken de namen van DSM, Eurotech/Viking Engineering, InnosportNL, Modesi en de technische universiteiten van Eindhoven, Delft en Twente.
  • Eigenlijk was het oorspronkelijk de bedoeling om pas in 2014 tijdens de volgende Olympische Winterspelen in Sotsji aansluiting te vinden bij de wereldtop. Een doel dat, afgaande op de resultaten in St. Moritz, nu reeds aardig in de buurt komt. Een pluim op de hoed alleszins van de BSBN oftewel de Bob en Slee Bond NederlandBN) en InnosportNL.

De belangrijke rol van (Koninklijke) DSM B.V.

► Eigenlijk zijn deze spelen in Vancouver reeds de 4de Spelen waarbij DSM de Olympische sporters ondersteunt. De laatste jaren heeft DSM zich immers steeds meer en meer geprofileerd als innovatiepartner voor de topsporters. Het bedrijf richtte hiervoor een aparte divisie op: het DSM Unlimited Sports Center. Met name op het gebied van voeding en hoogwaardige materialen past dit project in de strategie van DSM als zijnde een commercieel bedrijf waar winst moet worden gemaakt.

► Ook voor de Olympische Spelen in Beijing in 2008 ontwikkelde DSM nieuwe technieken op sportgebied. Zo bouwde het bedrijf mee aan de nieuwe boot in de 470-klasse van de zeilsters. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout behaalden een zilveren medaille. En nu bekommeren ze zich dus om de Olympische bobsleeërs waarvan ze ook als sponsors optreden als onderdeel van hun programma 'Innovation is our Sport'.

Wat zit er in het vat voor DSM?

Uiteraard gaat het voor DSM niet om liefdadigheid. De nieuwe producten die zij ontwikkelen bij deze sportinnovaties worden commercieel uitvergroot. Met betrekking tot hun bobsleeparticipatie wordt het copolyester elastomeer Arnitel® TPE naar voren geschoven: bruikbaar bij bijna alle temperaturen, gebruiksvriendelijk, bestand tegen chemische producten en even flexibel als rubber. Het blijkt een unieke vervanger te zijn voor metalen, leder en rubber waardoor het ook nog eens kostenbesparend is voor productiemethoden.

Iets over een bobslee

Een slee is vervaardigd uit glasvezel en staal. De vorm is zo aërodynamisch mogelijk omwille van de luchtweerstand tijdens de afdaling. Er mag niet zo maar een slee in elkaar geknutseld worden: de Internationale Bob- en Rodelbond (FIBT) schrijft strenge standaardnormen voor. Onder de bob zijn 4 stalen ijzers gemonteerd die met touwen worden bediend door de piloot om te sturen. De ijzers kunnen ongeveer 3 cm zijdelings bewegen. Voor de aanvang van de wedstrijd wordt de temperatuur van deze glij-ijzers gecontroleerd: verwarmen is namelijk niet toegstaan! Verder zijn er nog handgrepen om te remmen. Aan de finish worden de slee en de bemanning gewogen om na te gaan of het maximale gewicht niet overschreden is.

Olympische kalender van de NL-bobbers

Nederland neemt met 3 teams deel: 2-bob mannen, 4-bob mannen en 2-bob dames. De wedstrijden vinden plaats in het Whistler Sliding Centre en op voorwaarde van gunstige  weersomstandigheden. Het tijdsverschil met Canada is 9 uren (vroeger):

1. Tweemansbob

- op 20 februari 2010:

17.00 uur: rit 1

18.30 uur: rit 2

- op 21 februari 2010:

13.30 uur: rit 3

14.45 uur: rit 4 (Medal Event).

2. Viermansbob

- op 26 februari 2010:

13.00 uur: rit 1

14.30 uur: rit 2

- op 27 februari 2010:

13.00 uur: rit 3

14.15 uur: rit 4 (Medal Event).

3. Tweebob dames

- op 23 februari 2010:

17.00 uur: rit 1

18.00 uur: rit 2

- op 24 februari 2010:

17.00 uur: rit 3

18.00 uur: rit 4 (Medal Event).

Link

Wil je meer weten over een bobsleewedstrijd?