Een mooi verjaardagscadeau voor iemand die alles al heeft

Inleiding

Het is altijd weer lastig om voor een jarig iemand een leuk cadeau te vinden dat voor 100% in de smaak zal vallen. Niet iedereen geeft aan waar hij of zij behoefte aan heeft of wat ze graag willen hebben als cadeautje. Dat maak het lastig om zelf te bedenken wat iemand graag wil hebben. Hoe goed ken je deze persoon? Wat heeft die persoon nog nodig en wat zou goed van pas kunnen komen? En dan hebben we nog de kwestie van smaak: wellicht denk jij anders over die persoon dan hij of zij zelf. Een bonnetje bewaren is altijd verstandig (als die persoon al aan durft te geven dat hij of zij het wil ruilen) en geld geven is saai (maar voor sommige mensen zeer wenselijk als zij willen sparen voor een groot cadeau). Daarom is hier het idee voor het maken van een herinneringsboek, gevuld met herinneringen die je aan de jarige hebt.

Voorbereidingen voor het boek

Zorg dat je met de voorbereidingen al een redelijke tijd van te voren begint, neem ongeveer een half jaar. Zo kun je vanalles sparen en mensen mobiliseren als je een bijdrage wil van andere mensen. Hieronder de dingen die je kunt doen in de voorbereiding:

  • Spaar allerlei leuke aandenkens van de dingen die je met de jarige hebt gedaan: suikerzakjes van je favo koffiehuis, visitekaartjes van je schoonheidssalon, een bioscoopkaartje van de film waar je samen bent geweest, de rekening van je laatste etentje en ga zo maar door.
  • Maak foto's van je gezamenlijke uitjes
  • Spaar tijdschriften met toepasselijke colums of gekleurde letters (vooral voor mensen die echt creatief willen zijn en willen knippen en plakken)
  • Spaar leuke quotes, strips etc
  • Spaar je smsjes op en print deze uit
  • Houd een dagboek bij: hier kun je quotes uit overnemen (en je herinneringen later mee ordenen, maar je kunt ze ook kopieren met gekleurde inkt en deze in het boek verwerken! Je merkt dat bepaalde leuke herinneringen na verloop van tijd uit je gedachten zijn verdwenen, maar papier is geduldig!
  • Als je echt los wil gaan met creatief zijn, koop dan gekleurde pennen, gekleurd papier, stickers en anderszins te gebruiken zaken.
  • Koop fotobladen: hierdoor krijg je eenheid in het boek. De bladen kun je overal voor gebruiken: je kunt er op schrijven, tekenen, foto's plakken etc.

Bijdrage van anderen

Het is leuk als er meer mensen een bijdrage leveren aan het verjaarsboek. Zo wordt het ook een soort levensverhaal van de jarige. Schrijf of mail naar de vriendenkring van de jarige. Tegenwoordig zijn mensen zo makkelijk te benaderen via de sociale media. Druk ze wel op het hart dat het hier een verrassingskado betreft. Kijk wel kritisch naar de personen die je uitnodigt tot een bijdrage. Niet iedere vriend op FB is ook daadwerkelijk een goede vriend. Vraag anderen om een A4 aan te leveren met een verhaal, gedicht, herinnering, foto, tekst, quote, etc, wat je maar leuk lijkt. Begin hier redelijk van te voren mee. Het is voor sommige mensen lastig te voldoen aan een deadline...Geef van te voren wel duidelijk aan wat je van de zender verlangt> verwachtingenmanagement...

Totstandkoming van het boek

  • Koop een mooie ordner die past bij de jarige. Je kunt het geheel aan het eind natuurlijk ook ringen , lijmen of sealen. Doe vooral wat je zelf mooi vindt. Het voordeel aan een ouderwetse ordner is dat je altijd nog zaken bij kan voegen (vooral makkelijk als anderen de deadline niet halen)
  • Plak al je herinneringen op de bladen en zorg voor wat bijschriften.
  • Het is prettig om chronologisch te werken, maar je kunt ook op thema aan de gang gaan: hobby's, familie, werk, zaterdagavonden etc.
  • Laat je niet beperken door enige creativiteit en maak er een mooi geheel van. Zorg niet voor teveel gegevens op 1 pagina.

Als het klaar is kun je het inpakken in een mooi papier of doorzichtig folie. Dit is een kado dat een mensenleven meegaat en zeer gewaardeerd kan worden.