Een opleiding in de zorg

Een opleiding in de zorg

Door de vergrijzing in Nederland is er in de toekomst vrijwel zeker een baan voor iemand in de gezondheidszorg. Er zijn ontzettend veel beroepen in de zorg en in dit artikel wil ik een impressie geven van een aantal beroepen en de daarbij horende opleidingen.

Opleidingen

Operatie2.jpg
Er wordt onderscheid gemaakt tussen medische, verpleegkundige en paramedische beroepen in de zorg. Dit zijn de hoofdlijnen, er zijn wel meer beroepen maar die hebben steeds minder met de directe zorg voor de patiënt te maken.

Bij de medische opleidingen moet je denken aan een opleiding tot arts of chirurg. Dit is wel de bekendste opleiding in de zorg en hiervoor moet je de opleiding Geneeskunde volgen. Deze opleiding duurt 6 jaar. Dan ben je basisarts. Als basisarts mag je nog steeds niet veel, je bent nog geen huisarts en nog lang geen chirurg. Om bijvoorbeeld neuroloog te worden, moet je 12 jaar studeren.

Ik ga het nu over de minder bekende opleidingen in de zorg hebben en de opleidingen waar veel vacatures voor zijn. Voor de beroepen van Anesthesiemedewerker en Operatieassistent zijn er veel vacatures vrij. Beide opleidingen duren 3 jaar en het zijn leer/werktrajecten. Je bent in dienst van een ziekenhuis en krijgt vanaf het begin af aan al salaris. Je krijgt nog niet zoveel salaris als wanneer je bent afgestudeerd, maar het is zeker een goed begin. Vooral voor studenten die al een opleiding hebben afgerond of die al wat ouder zijn, is dit een goed alternatief omdat je al salaris krijgt. Het eerste half jaar krijg je veel theorie en de laatste 2,5 jaar werk je in het ziekenhuis.

Wat minder bekende opleidingen in de zorg zijn bijvoorbeeld klinisch perfusionist en een longfunctieanalist. Een klinisch perfusionist werkt met de hart-longmachine tijdens een hartoperatie of transplantatie. Ook houd de klinisch perfusionist de bloedsomloop in de gaten. Voordat je de post Hbo-opleiding Klinisch Perfusionist kan volgen, moet je eerst een Hbo-opleiding afronden in een biologische, fysische of een chemische richting. Op Youchooz.nl kun je meer lezen over dit beroep. Als longfunctieanalist doe je onderzoek naar het functioneren van de longen bij patiënten. Je onderzoekt bijvoorbeeld waarom de patiënt kortademig is of je kan de gevoeligheid van de longen meten. De opleiding tot Longfunctieanalist kan alleen gevolgd worden bij de LOI. De theorie krijg je van de LOI en de praktijk leer je in een ziekenhuis.

Welke opleiding kiezen?

Er is een handige manier om te kijken welke beroepen er allemaal in de zorg zijn. Op Youchooz.nl kun je invullen wat je leuk lijkt. Als je invult ‘iets met hart en organen’ komen er 22 beroepen uit en het zijn echt niet allemaal opleidingen tot chirurg of arts. Er staat bijvoorbeeld ook anesthesiemedewerker, hartfunctielaborant, klinisch perfusionist, longfunctieanalist en physician assistant. Relatief onbekende opleidingen staan er dus ook bij. Als je doorklikt, kun je kijken wat het beroep inhoudt, waar je de opleiding kunt volgen, hoeveel het verdient en wat de werkzaamheden zijn die je moet uitvoeren.

Conclusie

Er zijn veel verschillende beroepen in de zorg en in de toekomst zullen er genoeg banen beschikbaar zijn, vooral in de ouderenzorg. Op Youchooz.nl kun je allerlei banen in de zorg bekijken. Je kunt zoeken op interessegebied of opleiding.

Misschien ook interessant? Opleiding in het ziekenhuis volgen