Een overzicht van verschillende diëten

Waarom een overzicht van verschillende diëten?

Dit artikel is tot stand gekomen omdat door de grote hoeveelheid diëten die er bestaan, je de bomen door het bos niet meer ziet. Natuurlijk worden in dit artikel niet alle diëten behandeld, dat zou ondoenlijk zijn zoveel als er bestaan. Het artikel beschrijft de bekendste diëten. En probeert daarbij onderscheidt te maken tussen de diëten.

Montignac-dieet

Het Montignac dieet is gebaseerd op het scheiden van vetten en koolhydraten. En te kiezen voor "goede" koolhydraten. Dit houdt dus in dat een boterham met kaas niet mag. Maar dat het apart eventueel wel zou mogen worden gegeten. Dit hangt af van de glycemische index van de koolhydraten. De glycemische index van een levensmiddel geeft aan hoe snel het suikergehalte stijgt in het bloed wanneer iemand het voedsel gegeten heeft. Het is een populair dieet omdat je snel een paar kilo kunt afvallen.

Atkins-dieet

Het Atkins-dieet start met het vrijwel uitbannen van koolhydraten gedurende 2 weken. Ook geen fruit in deze periode. Na deze twee weken voeg je langzaam (per week) een klein beetje koolhydraten erbij. Wanneer het streefgewicht bijna bereikt is, is het de bedoeling dat een evenwicht wordt gezocht bij het maximale aantal gram koolhydraten per dag dat kan worden gegeten zonder dat je afvalt en / of aankomt. Dat wordt dan de basis van het eten na het afvallen. Suikers zijn overigens niet meer toegestaan.

Weight Watchers

De Weight Watchers is een vereniging. Op gezette tijden komt de groep bijeen om te wegen. Weight Watchers is gebaseerd op punten. Aan elk voedsel zijn punten toegekend en per dag mag maximaal een aantal punten worden ingenomen. Het voedsel dat je mag eten is vrijblijvender, dan bij andere dieten. Het is vooral de bedoeling dat je niet boven je punten komt. Afvallen bij de Weight Watchers gaat niet snel, maar over het algemeen kan worden gesteld dat deze methode van afvallen meestal geen jojo-effect veroorzaakt.

Sonja Bakker

Het Sonja Bakker dieet is een dieet wat gevolgd wordt op basis van menu's. Deze menu's zijn beschreven in de boeken van Sonja Bakker. Het is een dieet waar je je strikt houdt aan de menu's zoals ze zijn beschreven. In de afgelopen jaren is gebleken dat, ondanks negatieve kritieken van diëtisten, veel mensen na het volgen kilo's zijn kwijtgeraakt met dit dieet.

South Beach dieet

Het South Beach dieet is net als het Atkins-dieet gebaseerd op een twee weken startfase, waarin geen koolhydraten ingenomen mogen worden. Het doel is om de suikerspiegel te stabiliseren. Na deze fase wordt begonnen met de geleidelijke afvalfase. Koolhydraten worden met mate toegevoegd. De voeding blijft gevarieerd. Wanneer het ideale gewicht is bereikt begint fase 3. Deze fase zorgt ervoor dat je op gewicht blijft. Meer over het South Beach dieet is beschreven in dit artikel: Het South Beach dieet .

Het goedkope dieet (ook wel bekend als het vrekkendieet)

Het meest goedkope dieet is het navolgende dieet: eet alles wat je op dit moment ook eet, maar halveer. Eet je op dit moment 4 boterhammen als lunch, dat worden er twee. Twee koekjes op een dag, dat wordt er 1. En een bosche bol (dat wordt nog maar een halve). Er zijn geen beperkingen. Voordeel is dat er geen dure voedingsmiddelen in huis gehaald hoeft te worden.

Tot slot

Bovenstaand zijn in het kort diëten beschreven die wat meer bekendheid genieten. Dat wil niet zeggen dat dit de enige diëten zijn die goede resultaten boeken. Het belangrijkste bij een dieet is dat er gevariëerd gegeten wordt, zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. En dat het dieet zorgt voor geleidelijk gewichtsverlies. Snel gewichtsverlies lijdt tot het eerder genoemde jojo-effect. Hopelijk heeft dit overzicht van diëten inzicht in de principes van de verschillende methode gegeven en wordt de keuze eenvoudiger.