Een rat in huis nemen

Inleiding

Als het gaat over deze knager zijn vooroordelen moeilijk te overwinnen. Dit is onterecht als je deze knager leert kennen. Bekijk hem maar eens goed van dichtbij, zijn spitse snuit, zijn rode oogjes en zijn lange roze staart. Een rat is een sociaal diertje, waar je heel veel plezier mee kan beleven.

De belangrijke keuze

Een rat in huis nemen wil ook zeggen, dat u twee tot drie jaar tijd zal moeten besteden aan dit aanhankelijke diertje. Een rat is een groepsdier en heeft gezelschap nodig om gelukkig te zijn. Ze slapen graag over elkaar heen, en houden ervan elkaar te wassen en samen te spelen. Een rat alleen zal veel meer aandacht nodig hebben, wil het zich gelukkig voelen.

Wat nemen we, een mannetje of een vrouwtje? Beiden zijn heel soiaal en mensgericht. Meestal zijn de mannetjes kalmer dan de vrouwtjes. Maar wat je ook kiest, een rat is een heel proper diertje dat zich regelmatig wast van kop tot teen. Kies voor een levendig en nieuwsgierig diertje met glanzende propere ogen en gladde vacht.

Dagelijkse wandeling

Deze kleine knager moet minstens een uurtje per dag uit zijn kooi gelaten worden. En dit altijd onder een waakzaam oog. Aangezien onze kleine vriend de smaak van vrijheid snel te pakken heeft, is het heel belangrijk dat u zijn speelruimte begrenst. En dat je ook weet hoe je hem terug in zijn kooi krijgt.

Een rat is vooral actief bij zonsopgang en bij zonsondergang, doch hij past zich makkelijk aan uw levenswijze aan. Heb je een regelmatig levensritme, dan zal uw rat snel wakker zijn zodat je hem aandacht kan geven.

Bijten

Zoals elk dier die zich in het nauw gedreven voelt zal ook de rat van zich afbijten. Maar, maak een onderscheid tussen een rat die bijt om de wereld te verkennen en een kwade beet van een volwassen dier of een waarschuwingsbeet.

Uw rat tam maken

Doordat uw rat een sociaal diertje is, is hem tam maken geen onmogelijke opdracht. Geeg hem de kans om u en zijn omgeving te leren vertrouwen. Als u uw rat voor de eerste keer in een kooi zet, laat hem dan even alleen, zodat hij de stress van het vervoer en van verandering van omgeving van zich af kan zetten. Waarschijnlijk zal uw rat zich gaan verstoppen. Laat hem rustig zijn gang gaan, hij komt wel vanzelf te voorschijn om te eten en drinken. 

Na enige tijd in zijn nieuwe verblijfplaats zal uw knager zich al heel wat meer op zijn gemak voelen. Maak daar gebruik van om zijn kooi te openen, maar let er wel op dat je hem niet laat ontsnappen. Geef hem een lekker hapje die u zolang mogelijk in uw hand probeert te houden. Laat hem rustig aan zijn hapje knabbelen. Krijgt uw rat zelfvertrouwen, en voelt hij zich zeker genoeg dan zal hij al vlug uit zijn kooi komen en op ontdekkingstocht gaan. 

Onmisbare accessoires

  • Een grote kooi met één of meerdere verdiepingen, schuilhoekjes en een zeer strikte schoonmaak ervan. Plaats de kooi niet in de tocht of rechtstreeks in het licht.
  • Een klimrekje, hoe klein hij ook is, uw rat is heel actief en moet kunnen rennen, klimmen en op zijn achterste poten staan.

Inrichting

Leg op de bodem van de kooi absorberend en anti-allergisch ligstro. Zet er een huisje in zodat uw rat zich kan afzonderen als hij dat nodig vindt. Je kan ook nog andere hoekjes voorzien, waar hij zich dan kan verstoppen. Voorzie opgehangen buisjes, en een hangmat waar hij kan op balanceren, maak er een echt speelterrein van voor uw rat. En vergeet natuurlijk niet het eet en drinkbakje, die je best vastmaakt aan de kooi.

Schoonmaak en geurtjes

Een kooi die regelmatig schoongemaakt wordt, stinkt niet. Kies voor ligstro dat obserberend is, vermijd zaken die gemaakt zijn uit hout, zo voorkom je dat die doordrenkt raken met urine. Kuis zijn verdieping regelmatig met de spons, want uw rat doet daar graag zijn plasje. Was de kooi en de accessoires grondig, want uw rat heeft de neiging om zowat overal urine te druppelen om zijn territorium af te bakenen.

Voeding

Een rat is eerder een omnivoor, hij eet zowat alles. Zijn voeding bestaat zowat voor 80% uit granen of uit samengeperste brokken om te vermijden dat hij kieskeurig wordt. Reinig de eetbak en de drinkfles elke dag en vervang de inhoud.

Voeg daarbij fruit, groenten en melkprodukten. Vers voedsel mag maar een paar uur in de kooi liggen, omdat het nadien niet meer geschikt is om op te eten.

Een paar ideetjes qua groenten en fruit:

  • ananas
  • wortel
  • aardbei
  • meloen
  • raap
  • appelsien/sinaasappel
  • appel en druif

Extraatjes mag u uw rat af en toe geven op voorwaarde dat u dit niet overdrijft. Cornflakes of gepofterijstkorrels, droog brood of versnapperingen uit de dierenwinkel, gekookte pasta en pizzakorst. Daar maak je je rat heel tevreden mee. Vermijd te alle tijden suiker, chocolade en pitten of klokhuizen van fruit. Noten nog in de dop is lekker speelgoed waar ze hun tanden aan kunnen vijlen.

Als afsluiter een paar stevige tips

  • Grijp een rat nooit bij zijn staart. Deze is heel belangrijk voor de regeling van zijn temperatuur en evenwicht. Om hem op te nemen, steek uw hand onder zijn borst en ondersteun je zijn achterpoten.
  • Tijdens de eerste wandelingen op uw schouder gebeurt het wel eens dat uw rat een keuteltje achterlaat. Wordt er niet boos om, hij doet dit uit schrik. Zodra hij je gewoon is, verdwijnt die slechte gewoonte.
  • De tanden en klauwen van uw rat blijven groeien. Normaal vijlt hij die zelf. Maak daarom een steen uit mineraalzout vast aan de tralies van zijn kooi. Je kan ook eventueel aan de dierenarts vragen zijn tanden en klauwen te vijlen.

Links: Andere huisdieren

Hoe een muis verzorgen als huisdier

Een chinchilla als huisdier

Een gerbil in huis halen

Een hamster als huisdier