Een teelbalontsteking: geen pretje!

Teelbalontsteking

Jongens of mannen die het gehad hebben weten er alles van: een ontstoken teelbal is geen pretje! Pijnlijke affaire! Behandeling is pure noodzaak omdat anders onvruchtbaarheid dreigt en dat is wellicht niet het levenspad dat je als jongeman hebt uitgestippeld. De meest voorkomende versie is de bijbalontsteking maar ook de teelbal zelf kan slachtoffer worden. Een bezoek aan de huisarts brengt de bal aan het rollen...
 

Teelbalontsteking en de oorzaak?

De oorzaak is een of andere ziektekiem. Die kan zowel de teelbal als de bijbal treffen. De bijbalontsteking komt het meest voor. En als je echt pech hebt, kan deze ontsteking chronisch worden. Zit je al helemaal niet op te wachten!

  • Eén van de mogelijke oorzaken kan een (darm)bacterie zijn (9 van de 10 gevallen). Deze bacteriën komen via het plasgaatje en de zaadleider in de bijbal of de teelbal terecht.
  • Een andere oorzaak kan zijn: veelvuldig en lange tijd gebruik van speed (amfetaminen).
  • Heb je veel onveilige seks dan kan het ook zijn dat je chlamydia of gonorroe hebt opgelopen.
  • Ook via het bloed kan de infectie ontstaan. Het meest bekend is het bofvirus.
  • Een heel zeldzame keer kan tuberculose de oorzaak zijn van de infectie.

Pijn?

  • Eigenaardig genoeg: sommige (jonge)heren ondervinden weinig hinder. De minder gelukkigen lijden zo veel pijn dat ze er voor amputatie van de ontstoken bij- of teelbal kiezen. Althans in het verleden. Gelukkig kan de moderne medische wetenschap tegenwoordig de ‘bal’ sparen met microchirurgie. Dat leggen we verder uit.
  • Meestal zit de ontsteking maar aan één bal (gelukkig). De pijn kan zo hevig zijn dat gewoon stappen al moeilijk wordt. Ook al omdat de ontstoken teelbal dikker is dan normaal.
  • Andere mogelijke symptomen: rode bal, pijn tijdens het urineren, koorts en koude rillingen, uitscheiding uit de penis en pijnlijke, opgezette lymfeklieren.

Naar de dokter!

  • En wellicht ook naar het ziekenhuis voor een echografie. Deze is nodig om vast te stellen of het echt om een teelbalontsteking gaat of om een andere pijnlijke situatie: een gedraaide teelbal (torsie van de bal). Dat komt ook voor en heeft dezelfde pijnsymptomen.
  • Om de diagnose nog beter te kunnen stellen, gebeurt meestal nog een analyse van de urine en, indien echt nodig, wordt er een zaadstaal genomen.
  • Meestal bestaat de behandeling uit 10 dagen antibiotica. Gaat het om een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) dan moet je partner ook onder behandeling! Is de diagnose het bofvirus dan krijg je geen antibiotica om de eenvoudige reden dat antibiotica niet helpen tegen een virus.

Kun je zelf iets doen?

Behalve braafjes die antibiotica slikken, helpt het volgende ook:

- veel rust;

- een opgevouwen handdoek of kussen onder de balzak tijdens het liggen;

- pijnstillers of ontstekingsremmers;

- antibacteriële zalf;

- af en toe een ijskompres.

- condoom gebruiken (om SOA te voorkomen).

Microchirurgie

Tegenwoordig gebruikt de chirurg deze technologie om (vooral) chronische teelbal- of bijbalontsteking te verhelpen. Met deze haarfijne en met behulp van microscopen en speciale brillen uitgevoerde operatie wordt de zenuw van de zaadstreng weggenomen. En geen zenuw, geen pijn meer!

Conclusie

Een teelbal- of bijbalontsteking is meestal pijnlijk maar behandelbaar. Het mannetje gaat er in elk geval niet van dood! Alleen bij veel en onveilige seks is hij zelf schuldig aan zijn miserie! Onder mannen onder elkaar rust er nog steeds een behoorlijk taboe over ‘een ontstoken bal’. Vooral als ze zien dat je moeilijk loopt, gaat de bal aan het rollen!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden