Een zorgverzekering: verplicht nummer!

Zorgverzekering verplicht

Ken de wet: als je in Nederland woont of werkt, moet je een zorgverzekering afsluiten. Doe je dit niet dan ben je uiteraard niet verzekerd. De uiterste datum om je in regel te stellen is 15 maart. In principe meldt de werkgever ja aan. Maar als je niet werkt… hoe zit het dan? Of je bent grensarbeider?

 

Geen zorgverzekering

Ben je na 15 maart nergens aangemeld dan krijg je automatisch een bericht van CVZ (College voor zorgverzekeringen). Je hebt dan nog maximaal 3 maanden tijd. Anders volgt er een boete! Die bedraagt in 2011 350 euro. En CVZ meldt je automatisch aan bij een zorgverzekeraar. De link van de betreffende website vind je onderaan dit artikel. Eerst graag even verder lezen…

Opsporing verzocht!

Als je geen zorgverzekering hebt, ben je niet alleen. Duizenden zijn samen met jou niet verzekerd. Dat mag echter geen reden zijn om je niet te verzekeren. De wet is nu eenmaal de wet! En als iedereen braafjes verzekering betaalt, kunnen de zorgverzekeringen goedkoper worden. Gedeelde smart is immers halve smart. Daarom heeft de overheid maatregelen genomen om die onverzekerden op te sporen.

Doel van de zorgverzekering

Als je de bedoeling van de zorgverzekering kent, snap je ook waarom dit een verplichte verzekering is! Namelijk: medische zorg die je al of niet gaat nodig hebben in Nederland. Liefst niet natuurlijk maar je weet maar nooit: wie wordt er nu niet eens een keertje ziek? Gevolg: elke Nederlander moet een zorgverzekering. Akkoord hoor ik je zeggen maar…

Ik woon niet in Nederland

En dan komen we automatisch bij twee groepen mensen:

1) Nederlanders die in België wonen maar voor hun zorg naar Nederland trekken; 2) Belgen die in Nederland werken, de zogenaamde grensarbeiders.

Vooral voor de laatste categorie stelt zich een probleem. Zij moeten zich immers ook aanmelden bij een Belgisch ziekenfonds. Dat is wel niet zo verschrikkelijk duur maar toch. Het is niet zozeer een kwestie van de maandelijkse bijdrage. Nee: ze gaan voor hun zorg naar Belgische ziekenhuizen maar moeten toch betalen in Nederland. Hoe gek kan wetgeving zijn? Als Belgische werknemer heb je immers al jaren een tandarts, huisarts, gynaecoloog in Vlaanderenland. Dan ga je toch zo maar niet veranderen? En met de kids verhuizen naar een vreemde dokter of tandarts? Voor de Nederlandse wetgeving zijn dit geen doorslaggevende argumenten: betalen!

En nog niet zo weinig ook: althans ten opzichte van de Belgische bedragen. Dat is maar een paar tientallen euro’s per kwartaal. In Nederland betaal je voor zorg die je 'niet' geniet al gauw 65 euro per maand in 2011 en 72 euro in 2012, afhankelijk van welke zorgverzekeraar je kiest en welke eigen bijdrage  (in dit voorbeeld: het maximale eigen forfait gekozen) je kiest. Dit voorbeeld geldt als minimale maandelijkse kosten! Veel he!?

Hoe worden medicijnen vergoed?

Deze maand wordt de vernieuwde website www.mijnmedicijnvergoeding.nl gepresenteerd.

Doel? Door meer informatie aan te bieden, is vergelijken nog beter mogelijk. De vergoeding die u krijgt voor uw medicijnen is immers belangrijk. In elk geval mocht u chronisch ziek zijn. Het blijkt namelijk dat er forse verschillen zijn tussen de verschillende zorgverzekeraars. Dat kan zelfs zo ver gaan dat een variant van een geneesmiddel door verzekeraar A volledig wordt vergoed, terwijl verzekeraar B geen vergoeding betaalt. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die niet onder de basisverzekering vallen: ook daar bestaan grote verschillen tussen de verschillende, aanvullende verzekeringen.

Wat maakt de website 'Mijnmedicijnvergoeding.nl' speciaal? Het is de enige website die op het niveau van geneesmiddelen zowel de vergoeding vanuit de basisverzekering als de aanvullende verzekering inzichtelijk maakt voor de zorgverzekeraars.

December is elk jaar de maand om je zorgverzekering kritisch te bekijken. Desnoods stap je over. Voor meer informatie over Mijn Medicijn Vergoeding: klik hier.

Zorgverzekeraars 2013

Overzicht onder andere voor grensarbeiders:

  1. Achmea: DVZ of Zilveen Kruis;
  2. Agis: Pro Life of Take Care Now;
  3. Aevitae;
  4. Avero Achmea;
  5. AZVZ:
  6. CZ;
  7. Delta Lloyd;
  8. FBTO:
  9. De Friesland;
  10. ING Plus:
  11. Interpolis Zorgactief;
  12. Kiemer;
  13. Kruidvat;
  14. Nedasco (nieuw!);
  15. Ohra;
  16. ONVZ;
  17. Pro Life Verzekeringen;
  18. Salland;
  19. Unive;
  20. VGZ;
  21. You Care;
  22. Zekur;
  23. Zorg en Zekerheid.

Conclusie: aan keuze geen gebrek. De vraag is: hoeveeel betaalt u aan de zorgverzekering per maand? Als u er geen gebruik van maakt dan is elke euro er een te veel! 

Links

Onverzekerd?

zorgverzekeraars vergelijken in NL

Nog meer informatie over zorgverzekeringen

ik zoek dekking…