Eigen bijdrage GGZ

Eigen bijdrage GGZ

Vanaf 2012 komt er een verplichte eigen bijdrage als je cliënt bent van de GGZ. Deze bijdrage komt bovenop de 220 euro die je als Nederlander in 2012 betaalt aan het eigen risico.

Hoe dit precies zit is voor de meeste mensen onduidelijk en dat is op zich niet zo vreemd vanwege de verschillende berichtgevingen en het feit dat het vaak nogal gecompliceerd wordt uitgelegd. Het is voor veel mensen onduidelijk en als je in psychische problemen zit, is de ervaring dat je informatie soms tijdelijk moeilijker kunt verwerken. Zelfs voor de GGZ waren veel zaken nog niet duidelijk en zijn ze pas vanaf eind november 2011 begonnen met het definitief inlichten van de cliënten.

Reden van de eigen bijdrage

Het kabinet had al een aantal jaar plannen om een eigen bijdrage in te voeren, maar dit was tot dusver niet doorgevoerd. Vanaf 2012 is deze eigen bijdrage een feit. Het kabinet gaat 600 miljoen bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg. Bijna 230 miljoen moet worden betaald via de eigen bijdragen van de cliënten. Daarnaast wordt er bezuinigd op de GGZ zelf.

Gevolgen van de bezuinigingen voor de GGZ

Bij de GGZ zullen er gedwongen ontslagen gaan vallen. Deze ontslagen kunnen op gaan lopen naarmate cliënten gaan wegblijven vanwege de eigen bijdrage en er dus minder cliënten gaan komen.

Eigen bijdrage voor cliënten

Indien een cliënt zich aanmeldt voor hulp in de vorm ambulante behandeling, bijvoorbeeld in de vorm van therapie, zal de cliënt een maximaal bedrag van 200 euro per jaar moeten betalen aan eigen bijdrage. Indien deze behandeling in totaal korter duurt dan 100 minuten is deze bijdrage 100 euro. Een behandeling korter dan 100 minuten in een jaar is meestal het geval als er alleen sprake is van een intake of een diagnose. De verplichte bijdrage komt bovenop de 220 euro verplichte eigen risico. In totaal kunnen de kosten dus oplopen tot 420 euro per jaar.

Als een cliënt zich vrijwillig intern laat opnemen kost dit 145 euro per maand. Dit geldt voor iedereen die langer dan 31 dagen wordt opgenomen. Indien de cliënt korter dan 31 dagen is opgenomen betaalt hij geen kosten voor de opname. Deze kosten zijn voor onderdak en eten. Echter betaalt de cliënt altijd de kosten voor de behandeling in de kliniek. Voor deze behandeling geldt dus de eigen bijdrage van 200 euro per jaar.

Uitzonderingen op de eigen bijdrage

In sommige gevallen zal er geen eigen bijdragen betaald moeten worden. Dit geldt voor:

  • Cliënten die verplicht worden opgenomen
  • Cliënten die in een crisis verkeren
  • Cliënten die bij de GGZ terechtkomen via de bemoeizorg
  • Cliënten die jonger dan 18 jaar zijn
  • Cliënten die onder justitie vallen
  • Cliënten die in 2011 een lopende DBC (behandelplan) hebben die nog doorloopt in 2012.

De cliënt betaalt pas vanaf het moment dat deze DBC is verlopen. Een DBC geldt voor maximaal 12 maanden. Als cliënt van de GGZ doe je er verstandig aan na te vragen of je een DBC hebt en tot hoelang deze duurt.

Tot slot

Het is inmiddels duidelijk dat de verplichte bijdrage in 2012 onvermijdelijk wordt. Landelijke protesten en van de GGZ zelf hebben niets uitgehaald. Indien je vanaf 2012 hulp gaat zoeken bij de GGZ, of je hulp verlengd, is de bijdrage iets waar je rekening mee moet houden. Dit voorkomt dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.