Energiebesparingstips bij koelkast en diepvriezer

Vriezen of koelen

De diepvriezer en koelkast horen erbij in elk huisgezin. Prachtige uitvindingen! Keuze is er zat: inbouw, onderbouw, vrijstaand of de combinatie van koeler en diepvriezer. De andere kant van de medaille is uiteraard het energieverbruik. Met enige organisatie kunt u wel degelijk besparen op het electriciteitsverbruik van koelkast en vriezer.
 
 

Vriezen en koelen in je woning

■ Het is vanzelfsprekend dat je een apparaat dat voor koeling of bevriezing van eetwaren moet zorgen, niet in de buurt en in elk geval niet naast, een warmtebron installeert. Denk hierbij aan radiatoren, boilers, verwarmingsketels of ovens. Ook kamers die te veel zon vangen tijdens het grootste deel van de dag zijn niet erg geschikt om dit soort apparaten te herbergen. Hoe warmer de omgeving, hoe meer energieverbruik. Het omgekeerde geldt eveneens: plaats ze niet in een ruimte waar het kouder is dan 15°C.

■ Ze moeten ook altijd waterpas staan voor een optimale werking.

■ Nog een vaak voorkomende fout: de koelkast of diepvriezer staat te dicht bij de muur. Op die manier kunnen de apparaten hun warmte niet kwijt. Hou een afstand van minstens 10 cm.

Dan het gebruik zelf

■ Open de deur van zowel koelkast als de diepvriezer zo weinig mogelijk en ook zo kort mogelijk. Bij elke opening gaat er energie verloren. Om die reden zijn er koelkasten op de markt gekomen met een zogenaamde ‘home bar’, een kleiner deurtje ingebouwd die toegang geven tot de meest populaire items.

■ Elke diepvriezer heeft een invriesstand. Heel nuttig voor nieuwe voorraden maar gebruik deze speciale stand liever niet langer dan nodig.

■ Stop de koelkast niet vol met voedingswaren die niet noodzakelijk in een koelkast moeten, bijvoorbeeld: glazen bokalen, conserven in blik enz… Een veel gemaakte fout is ook om tomaten, komkommers, aubergines, mango, meloenen en appelen in de koelkast te stoppen, kamertemperatuur is beter! Een gouden tip: wat in de supermarkt niet in het koel- of vriesvak staat, hoeft er thuis ook niet in!

■ Een volle koelkast gebruikt naar verhouding minder energie dan een lege. Vul desnoods lege flessen gewoon met water.

■ Dit geldt ook voor de diepvriezer: zo vol mogelijk! Vul desnoods de lege vakken of laden met krantenpapier. Te vol is echter ook niet goed: de lucht moet goed kunnen circuleren.

■ Laat diepvriesproducten bij voorkeur in de koelkast ontdooien. Hierdoor zorgt de vrijgekomen koude voor koeling voor de koelkast. Dek de te ontdooien producten wel af; zo vermijd je dat er te veel vocht in de koelkast vrij komt.

■ Plaats ook geen warme gerechten in de koelkast of diepvriezer. Laat ze eerst afkoelen buiten de koelkast of diepvriezer.

■ De ideale temperatuur van een koelkast is 4°C tot 7°C. Die van een diepvriezer bedraagt minstens 18°C. Kouder hoeft niet.

■ Nog een vakantietip: schakel de koelkast uit bij vertrek. Zet wel de deur op een kier om schimmels te vermijden.

Moet je een koelkast of diepvriezer onderhouden?

■ Hoe minder ijs aanwezig tegen de wanden of plafond, hoe beter. Een ijslaagje van 2 mm zorgt immers voor een meerverbruik van 10%. Regelmatig ontdooien dus!

■ Check regelmatig of het apparaat nog goed sluit. Is dat niet het geval vervang dan de rubberen afsluitstrip.

■ Wat ook wel eens vergeten wordt: onderhoud van de achterkant: hou deze zoveel mogelijk stofvrij voor een efficiënte werking.

Welk apparaat kopen?

■ Oude modellen koelkasten of diepvriezers verbruiken meer energie. De nieuwere modellen zijn energievriendelijker! Energielabel A is goed maar de nieuwste generatie toestellen met A+ of A++ labels zijn beter.

■ Kies een koelkast op maat van het gezin!

■ Nog een laatste tip: een ‘koelvries’-combinatie is zuiniger dan een afzonderlijke koelkast en diepvriezer.

Conclusie

De aanschaf om het even welk apparaat betekent een hap uit je budget.

Je hoopt en verwacht dan ook dat je weer een jaar of 8 à 10 van die zorg verlost bent.

Bedenk dat goedkoop meestal duurkoop is.

Er is maar één advies: kijk en vergelijk!

Tips:

, , ,